Invata cum sa-ti recuperezi datele pierdute

Oricat de mult ne-ar place sa le credem in siguranta, fisierele noastre sunt in permanenta in pericol de a fi pierdute. In functie de informatiile de pe hard disk, o asemenea eventualitate...

Oricat de mult ne-ar place sa le credem in siguranta, fisierele noastre sunt in permanenta in pericol de a fi pierdute. In functie de informatiile de pe hard disk, o asemenea eventualitate poate avea urmari dezastruoase. Nu dispera totusi. Exista metode de recuperare a informatiilor pierdute. Chiar daca nu iti pot garanta o recuperare totala, ele iti aduc o raza de speranta.

Recuperarea fisierelor sterse


Informatiile pot fi pierdute din mai multe motive: prezenta unui virus, resetari accidentale ale calculatorului, programe ce functioneaza defectuos, neatentia utilizatorilor. Oricare ar fi cauzele, informatiile trebuie recuperate.
In unele cazuri poate fi mai usor, in altele mai dificil. Dar mai intai trebuie sa intelegi cum se pierd fisierele.

In mod implicit Windows trimite fisierele sterse in Recycle Bin, dar nu le sterge de pe hard disk. Acestea pot fi recuperate destul de usor, prin deschiderea Recycle Bin-ului, selectarea acestora si apasarea butonului Restore. Problemele mai mari incep sa apara atunci cand se goleste Recycle Bin. De-abia atunci se poate spune ca ele au fost sterse. Nu este insa totul pierdut. Operatiunea de stergere nu implica decat marcarea spatiului pe care l-au ocupat acestea ca fiind liber, iar acestea vor fi suprascrise atunci cand va fi nevoie de spatiul ocupat de ele.
Din acest motiv, este recomandat ca documentele si fisierele importante sa fie tinute pe o partitie separata. Daca acestea sunt tinute pe partitia sistemului de operare acestea risca sa fie suprascrise foarte repede, datorita operatiunilor constante de scriere/citire efectuare de acesta.

Atata timp cat locul unde a fost stocat fisierul nu a fost rescris, fisierele pot fi recuperate. Pentru aceasta poti folosi mai multe programe, precum www.finalrecovery.com sau www.bitmart.net. Acestea fac o analiza a discului ce contine fisierele sterse si identifica fisierele recuperabile.
De asemenea, mai pot fi utilizate si programe precum www.executive.com/undelete/undelete.asp, Executive Software Undelete sau Norton Protected Recycle Bin din pachetul www.symantec.com/sabu/sysworks/basic/features.html, Norton System Works, care pot lucra in doua moduri independente. In primul rand acestea creeaza inca un Recycle Bin, in care sunt mutate toate fisierele sterse direct. Atentie insa, acest lucru poate genera confuzii, datorita faptului ca spatiul disponibil pe disc nu mai este raportat corect. Astfel, daca stergi unele fisiere pentru a elibera spatiul, nu vei obtine nimic decat daca golesti si al doilea Recycle Bin in care acestea sunt mutate.
In al doilea rand, aceste programe contin functii asemanatoare cu primele doua, care pot cauta pe disc fisierele sterse si le pot recupera in masura posibilului.