De ce facem cancer?

În antichitate, această boală nu exista, susţine un căutător de fosile
În antichitate, această boală nu exista, susţine un căutător de fosile.

Un cercetător specializat în studiul mumiilor şi fosilelor umane susţine că maladia nu exista în vremurile străvechi. Michael Zimmerman de la Universitatea Villanova din Pennsylvania, SUA, spune că mai degrabă cancerul este provocat de civilizaţia modernă. Studiul omului de ştiinţă, citat de Hotnews, arată că după ce a cercetat mai multe mumii şi fosile de oameni din antichitate a găsit foarte puţine cazuri de cancer.
”Un număr infim în raport cu ce ar fi trebuit să găsim dacă ne raportăm la incidenţa cancerului din epoca modernă”,  subliniat el.

Civilizaţia, stresul şi poluarea

Publicarea acestui studiu vine ca un argument pentru cei care susţin că frecvenţa maladiei are legătură cu modul în care trăim şi în care ne hrănim. În mod sigur, stresul e unul dintre factorii care au mare legătură cu îmbolnăvirea.
Felul în care mâncăm, poluarea şi sedentarismul, toate ne duc spre acelaşi rezultat - îmbolnăvirea de cancer.


În goana noastră după o viaţă cât mai comodă ne-am sacrificat sănătatea. Dar, cu toate efectele groaznice ale maladiei, speranţa de viaţă a crescut enorm din antichitate şi până azi, de la o medie de 35 de ani până la una de 75. Cu toate relele pe care le-a adus civilizaţia, a adus şi foarte multe lucruri bune.
Mai e ceva, pe vremea lui Burebista, oamenii n-apucau să se îmbolnăvească de cancer. Cei care nu mureau de sabie, se curăţau de infecţii.
19 Octombrie 2010