Şerban Huidu, primele poze după accident

În această dimineaţă, ascultătorii Kiss FM au avut parte de o surpriză de proporţii. În spatele microfonului s-a aflat nimeni altul decât Şerban Huidu care, pentru câteva minute, a prezentat matinalul alături de Mihai Găinuţă şi Oana Paraschiv.
În această dimineaţă, ascultătorii Kiss FM au avut parte de o surpriză de proporţii. În spatele microfonului s-a aflat nimeni altul decât Şerban Huidu care, pentru câteva minute, a prezentat matinalul alături de Mihai Găinuţă şi Oana Paraschiv.

Este pentru prima dată, după accidentul pe care l-a avut pe 28 decembrie, când Şerban se "întâlneşte" cu ascultătorii săi, dar şi cu o parte dintre colegi.


Vizibil slăbit şi cu privirea uşor confuză, cârcotaşul şi-a amintit perfect care este rolul său în echipa Kiss FM şi a acţionat ca atare.

Ascultă-l aici pe Şerban Huidu, în direct, la Kiss FM.

De ce recuperarea lui este atât de dificilă?

"Important este felul în care se produce impactul cu corpul"

Potrivit specialiştilor, traumatismele craniene sau loviturile la cap, chiar dacă nu sunt foarte grave pot să genereze simptome serioase pe termen lung. În această situaţie contează felul în care se produce impactul cu corpul persoanei accidentate, aflăm de la asistentul universitar Ioana Mândruţă (soţia vedetei TV Lucian Mândruţă), medic primar neurochirurg la Spitalul Universitar care a declarat pentru Realitatea TV că "nu viteza şi nu impactul sunt importante în astfel de cazuri, căci poţi să cazi şi din picioare şi să te loveşti mult mai rău. Important este felul în care se produce impactul cu corpul tău".

Riscuri mai mari în următoarele 6 luni

Posibilitatea unor traume ulterioare nu este niciodată exclusă de medicii neurochirurgi, de aceea pacientul trebuie să fie urmărit foarte atent de către familie pentru a se constata apariţia unor simptome care necesită supraveghere medicală. Aceste simptome pot să apară în primele 6 luni de la momentul accidentului, după care riscul de complicaţii scade foarte mult, ne spune Fery Stoica, medic primar neurochirurg la Spitalul de Urgenţă „Bagdasar Arseni” din Capitală.

"Paleta simptomelor care pot să apară în urma unui traumatism cranian este una foarte largă, de la nimic la lucruri foarte grave de ordin neurologic sau psihologic. De exemplu, pot să apară dificultăţi de concentrare, memorare sau vorbire, în funcţie de localizarea traumatismului la nivelul creierului şi intensitatea lui", explică specialistul.

Potrivit medicului Fery Stoica, vârsta pacientului este extrem de importantă, deoarece cu cât este mai tânăr cu atât recuperarea este mai bună şi de cele mai multe ori fără sechele. "La vârsta adultă (30-45 ani) recuperarea în urma unui traumatism cranian este bună, dar creierul nu se reface întotdeauna la fel de bine şi pot să apară sechele neurologice sau de ordin psihologic", spune medicul primar neurochirurg Fery Stoica.

 Sprijinul familiei, esenţial pentru recuperarea lui Huidu

A construi o perspectivă optimistă asupra situaţiei, a o accepta şi a merge mai departe este esenţial pentru persoana care a suferit un traumatism cranian, aflăm de la psihoterapeutul Lena Rusti de la clinica Mentarex. "Modul în care persoana se raportează la eveniment va avea un impact foarte puternic asupra modului şi duratei recuperării sale. Este ceea ce numim factorul uman incontrolabil. Huidu are nevoie să creadă în el şi în puterea de a se recupera, să îşi dorească să fie bine şi ca acest lucru să se întâmple repede. Natura sa optimistă sau pesimistă va ieşi la iveală în aceste momente. El va avea nevoie de încurajarea şi suportul celor dragi, care de obicei au un efect mare asupra motivaţiei persoanei în a-şi regăsi starea de bine".

Pe 29 decembrie, Şerban Huidu a fost internat în stare de comă la Spitalul Universitar din Innsbruck, după ce a suferi un accident grav la schi. El a fost menţinut în comă artificială pentru ca medicii să poată realiza toate investigaţiile necesare. În urma unei tomografii computerizate s-a constatat o fractură exterioară la cap cu o sângerare minimă, potrivit declaraţiilor făcute de medicul Erich Schumtzhard în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc joi, pe 30 decembrie. La trei zile de la data accidentului, realizatorul TV Şerban Huidu a ieşit din coma indusă, s-a ridicat pe pat şi a vorbit cu familia, după cum anunţa, sâmbătă, postul de televiziune Prima TV. În aceeaşi zi, soţia sa Cristina declara într-un material difuzat de Prima TV că Şerban comunică bine cu medicii. "E minunat să îl văd că poate vorbi. Se poate ridica, vorbeşte, comunică bine cu doctorii şi cu personalul medical. A întrebat de copii".

Foto: Kiss FM
Pentru mai multe poze click aici.
14 Februarie 2011