Somnul insuficient ne face mai vulnerabili in fata racelii

Persoanele care dorm mai putin de 7 ore pe noapte prezinta un risc mai mare de a raci, sunt de parere specialistii americani.

Cercetatorii de la Universitatea Carnegie Mellon au descoperit ca riscul de raceala este triplat la persoanele care dorm mai putin de 7 ore pe noapte. Se crede ca lipsa de somn slabeste sistemul imunitar si astfel si abilitatea organismului de a lupta impotriva virusilor care produc raceala si gripa. Studiile efectuate anterior au sugerat ca persoanele care dorm 7 - 8 ore pe noapte au un risc mai mic de a suferi de boli ale inimii.

Exista, insa, putine dovezi directe care sa indice faptul ca un somnul te poate proteja de raceala.

La studiu au participat 153 de persoane cu varste apropiate de 37 de ani, in perioada 2000 si 2004. Acestia au fost intervievati despre programul de somn, pe o perioada de 2 saptamani. Apoi participantii au intrat intr-un program de carantina si li s-a administrat picaturi nazale pe baza de rinovirus, considerat vinovat de aparitia racelii. In urmatoarele zile, voluntarii au raportat orice simptom care ar fi putut indica o raceala si li s-au recoltat monstre de mucus din caile nazale. Dupa 28 de zile de la expunerea la virus, s-au analizat monstre de sange de la fiecare participant pentru a se putea observa daca au fost eliberati anticorpi pentru a lupta impotriva infectiei.
Cercetatorii au descoperit ca persoanele care obisnuiau sa doarma cel putin 8 ore pe noapte prezentau o rezistenta mai mare la virus.

Sursa: BBC News Online