Sfaturi pentru un regim alimentar sanatos

Fugim in ultima vreme de tot ce inseamna grasimi si colesterol, dar nu stim ca ne indreptam pasii spre un aport sarac in lipide cu consecinte nedorite in functionarea normala a organismului. Una din dificultatile omului obisnuit consta in a gasi cele mai bune surse pentru grasimile animale si vegetale.

Fugim in ultima vreme de tot ce inseamna grasimi si colesterol, dar nu stim ca ne indreptam pasii  spre un aport sarac in lipide cu consecinte nedorite in functionarea normala a organismului.

Una din dificultatile omului obisnuit consta in a gasi cele mai bune surse pentru grasimile animale si vegetale. Grasimile au fost multa vreme o categorie extrem de hulita de nutritionisti, dar ultimele cercetari arata ca anumite tipuri de grasimi ( atat animale cat si vegetale) ne ajuta sa avem o inima sanatoasa mai mult timp.

Uleiurile nesaturate si polinesaturate din nuci, seminte, masline sau peste oceanic scad colesterolul si previn bolile cardiovasculare.

Uleiul de palmier este o exceptie: desi are un continut de aproximativ 50% in grasimi saturate, este benefic pentru aparatul cardiovascular, contine antioxidanti puternici precum vitamina E si mai ales beta caroten, in proportie superioara morcovilor ! In plus, folosit la gatit are proprietatea remarcabila de a nu se arde in timp, datorita punctului sau de fierbere ridicat(230 grade).Dar si unele produse animale cu continut de grasimi sunt binevenite in dieta noastra.

Daca ar fi sa alegem intre produsele lactate, iarasi, nu exista “ cea mai buna branza” sau “cel mai bun lapte”.
Oamenii alearga dupa produse natural “ de la tarani”, dar de multe ori aceste produse pot fi infestate bacteriologic sau chimic, in ciuda etichetei “ produs natural”. De aceea e greu sa te hotarasti cum e mai bine pentru tine sau pentru cei dragi! O alegere gustoasa si sigura din punct de vedere al riscului microbiologic o reprezinta o serie de produse ambalate in cutii din carton, cu un ambalaj special , practic si igienic (tetrapak).

Acest tip de ambalare in vid asigura unei bucati de branza stabilitatea necesara in timp, fara a mai fi necesare diverse adaosuri.
Branza de tip “feta”, ambalata in acest fel, contine in anumite variante vestitul ulei de palmier, contribuind la gustul deosebit al acestei specialitati si facand-o mai sanatoasa datorita continutului de antioxidanti. Este recomandat sa alegeti feta cu continut scazut de grasimi, saraca in calorii; acest tip de branza merge de minune la un sandwich pentru micul dejun sau pachetul de la pauza mare pentru copii, si in egala masura intr-o salata greceasca / bulgareasca/ mediteraneana pentru cei mari.
Si sunt convins ca si bunica ar invarti niste placintele foarte bune, cu branzica asta inauntru.

Sunt doctor Mircea Panaitescu si  astept cu placere intrebarile voastre legate de acest subiect.