Incepe vaccinarea impotriva HPV a fetitelor de clasa a IV-a

Incepe campania de vaccinare pentru prevenirea cancerului de col uterin. Vaccinarea se va face in cadrul scolilor de catre personal medical responsabil de asigurarea asistentei medicale preventive.

In Romania cancerul de col uterin reprezinta prima cauza de mortalitate prin cancer la femeile cu varsta cuprinsa intre 15 si 44 de ani. Potrivit Directorului Institutului de boli infectioase, Dr. Adrian Strainu Cercel, "virusul Papilloma este obisnuit cu natura si a invatat de la aceasta ca trebuie sa fie discret. Modul lui de manifestare apare tardiv, si astfel vorbim de cancer invadant. Daca o fetita se contamineaza cu HPV la 15 ani, in decurs de 20 de ani, adica la 35 de ani este diagnosticata cu cancer de col uterin".



Ministrul Sanatatii a declarat ca vaccinarea include  administrarea a trei doze de vaccin in decurs de 6 luni. Vaccinarea fetitelor de clasa a IV-a se va face la  urmatoarele intervale:

  • momentul zero – prima doza: in perioada 24 - inceputul lunii decembrie 2008;
  • a doua doza – in cursul lunii ianuarie 2009, in functie de data la care a fost vaccinat copilul;
  • a treia doza - la interval de 6 luni de la prima vaccinare:  in luna mai 2009.

Data inceperii vaccinarii a fost aleasa astfel incat sa nu se suprapuna peste perioadele de vacanta, pentru ca  vaccinul nu poate fi facut cu intarziere.

De asemenea, Eugen Nicolaescu a subliniat faptul ca parintii trebuie informati despre acest program si ca in cazul in care vor refuza vaccinarea, vor completa un formular de refuz care nu are alte consecinte decat acelea ca parintele este singurul raspunzator de ce se va intampla in viitor din perspectiva HPV cu copilul sau.

Costurile programului in cadrul caruia vor fi vaccinate 110.000 de eleve de clasa a IV-a, se ridica la aproximativ 23 milioane de euro.
Suma poate parea mare, dar este de trei ori mai mica decat cea cheltuita pentru tratarea femeilor care sufera  de cancer de col uterin  s i care este de 70 milioane euro, potrivit ministrului Sanatatii.

"17 tari din Uniunea Europeana (printre care Germania, Marea Britanie, Franta, Italia, Spania  etc.) au introdus deja gratuit vaccinul impotriva cancerului de col uterin in calendarele nationale de vaccinare", a declarat ministrul Sanatatii Publice, Eugen Nicolaescu, la lansarea campaniei de informare privind vaccinarea impotriva cancerului de col uterin.

Pentru mai multe informatii acceseaza site-ul www.stopcancerdecol.ro
Vizioneaza spotul campaniei: