Campanie de responsabilizare in domeniul infertilitatii

Pretul unei tentative de fertilizare in vitro (FIV) variaza intre 1.400 si 3.000 euro, in functie de spital si de procedura/medicamanete. Daca in tarile UE exista o legislatie clara referitoare la sanatatea reproducerii in Romania persoanele care se confrunta cu dificulati in a obtine o sarcina pe cale naturala nu li se ofera sprijin pentru investigatii si tratament.

In prezent, cetatenii din Romania trebuie sa plateasca integral pe cont propriu o procedura medical de tip inseminrare artificiala (IA) sau fertilizare in vitro (FIV), inclusiv analizele preliminare si medicamentele aferente, cu toare ca aceste persoane sunt platitoare de taxe si impozite, iar infertilitatea este o boala recunoscuta de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii.

In tarile Uniunii Europene, in numele solidaritatii sociale, statul sustine din impozitele si taxele platite de cetateni, inclusiv de catre cei afectati de infertilitate, pana la 6 incercari de fertilizare in vitro sau inseminari artificiale per cuplu.

De exemplu, in ceea ce priveste tehnicile de fertilizare in vitro, Austria sustine financiar 4 incercari, Belgia - 6, Danemarca - 3, Franta - 4, Ungaria - 5 etc.

Posibilitatea de a avea un copil nu trebuie sa reprezinte un lux si, de aceea a fost initiata "Campanie civica de responsabilizare a autoritatilor din Romania in problema finantarii reproducerii asistate medical".

Grupul de initiativa in domeniul infertilitatii isi propune sa ii faca pe oamenii politici sa constientizeze ca problema infertilitatii exista si, asa cum se intampla in cele mai multe tari ale Uniunii Europene, statul roman are datoria de a ajuta cuplurile care se confrunta cu aceasta boala.

Actiunile lor sunt mediatizate pe pagina web infertilitateaesteoboala.wordpress.com/

Se cauta voluntari, care sa vina cu idei si sa se implice in proiect!