Cum gestionezi corect rinita alergica?

Rinoreea, nasul infundat, pruritul nazal si stranuturile dese sunt simptomele tipice ale rinitei. Afla cum poti gestiona alergia si sa ii tii sub control simptomele suparatoare.

Rinita alergica are simptome asemanatoare cu raceala (nas infundat, congestie sau stranuturi). Insa, spre deosebire de raceala, rinita alergica este un raspuns alergic la anumite substante aflate in mediul inconjurator. Simptomele rinitei alergice apar in urma expunerii la aceste substante si se manifesta prin inflamatia mucoasei nazale, iar uneori si a mucoasei sinusurilor. "Poluarea ne irita la nivelul mucoaselor si pielii, iar mucoasele astfel iritate permit patrunderea alergenilor care intensifica procesul de sensibilizare", explica prof. dr. Ioan-Bradu Iamandescu, medic alergolog la Spitalul Clinic Colentina.


Din ce cauze se declanseaza rinita alergica?

Alergeni, infectii - virusuri, iritanti din mediu si medicamente (folosirea in exces a picaturilor nazale) sunt principalii factori responsabili, potrivit datelor oferite de Societatea Romana de Alergologie si Imunologie Clinica. De asemenea, trebuie sa tii cont si de:

  • Existenta unor cazuri de rinita alergica in familie;
  • Sexul masculin;
  • Nasterea in sezonul cu polen;
  • Primul copil nascut din famile;
  • Expunerea la fumul de tutun in primul an de viata;
  • Expunerea la praf.

Mostenirea genetica joaca un rol important in stabilirea persoanelor cu alergii, inclusiv a rinitei alergice.
Vei fi mai predispus la rinita alergica, daca in familia ta au fost cazuri de alergii sau astm.

Desi aceasta afectiune poate aparea la orice varsta, este mai probabil sa apara in timpul copilariei sau in tinerete. Pe masura ce inaintezi in varsta, simptomele pot sa se accentueze sau sa dispara.


Rinita este de doua feluri

1. Rinita sezoniera care poate fi cauzata de polenul florilor (primavara), al ierbii (primavara tarziu si vara) sau al buruienilor (toamna).

2. Rinita perena care persista pe parcursul intregului an si poate fi cauzata de praf, animale, gandaci de bucatarie si mucegaiuri.


Ce se intampla intr-o reactie alergica?

Potrivit datelor Societatii Romane de Alergologie si Imunologie Clinica, corpul produce anticorpi fata de alergen din clasa IgE (imunglobuline E). Anticorpii IgE se fixeaza pe anumite celule (mastocite), produc ruperea acestora si favorizeaza eliberarea unor substante chimice (cum este histamina) in organism care determina manifestarile clinice.


Cand sa mergi la doctor?

Daca ai simptome care apar ocazional, dar care nu au disparut cu ajutorul medicamentelor recomandate de farmacist, mergi la doctor pentru tratament. Nu ezita sa apelezi la un ajutor specializat daca:
  • Simptomele persista;
  • Medicamentele luate nu au avut efect sau au efecte secundare;
  • Pe langa rinita alergica mai suferi si de afectiuni precum polipi nazali, astm sau infectii ale sinusurilor;
  • Daca copilul tau are rinita alergica, imunoterapia il poate ajuta sa previna aparitia astmului.


Optiuni de tratament pentru rinita alergica

Dupa ce doctorul a identificat cauzele, impreuna cu acesta vei stabili un plan pentru a controla simptomele care te supara.
De aceea, trebuie sa eviti pe cat posibil contactul cu alergenii.

Daca esti alergica la polen:
  • inchide usile si ferestrele in sezonul cu mai mult polen;
  • nu usca rufele in aer liber (polenul se poate aseza pe lenjeria de pat sau prosoape);
  • foloseste aerul conditionat in casa sau masina;
  • evita activitatile in aer liber, dimineata (nivelul de polen din aer este mai ridicat);
  • stai in casa in zilele uscate si cu vant;
  • foloseste un dezumidificator pentru camera;
  • evita sa tunzi iarba sau sa maturi frunzele.

Daca esti alergica la praf sau mucegai:
  • foloseste paturi, saltele si perne antialergice;
  • spala asternuturile si paturile la temperaturi ridicate;
  • foloseste un dezumidificator sau aer conditionat;  
  • aspira covoarele, saptamanal, cu un aspirator cu filtru HEPA.

Doctorul iti poate prescrie o medicamentatie orala, spray-uri nazale, picaturi pentru ochi (simple sau in combinatie). Daca iei alte medicamente sau suferi de o boala cronica, discuta cu doctorul tau inainte de a incepe un tratament pentru rinita alergica. Informatiile de mai jos sunt pur informative si nu inlocuiesc un consult specialist. Nu administra medicamentele dupa bunul tau plac, ci consulta-te cu medicul tau!

Tratamentele pentru rinita alergica care pot fi recomandate de medicul alergolog includ:

1.
Antihistaminele si decongestionantele (pastile, spray sau picaturi): sunt cele mai folosite in tratarea alergiilor. Antihistaminele ajuta la ameliorarea mancarimilor, stranuturilor si a nasului infundat, insa nu au un efect mare asupra congestiei. Aceastea blocheaza histamina, substanta inflamatorie care este eliberata de sistemul imunitar in timpul reactiei alergice. Decongestionantele se combina cu antihistaminicele, fiind disponibile sub forma de tablete si spray-uri nazale. Cele orale includ medicamente care contin pseudoefedrina. Daca ai hipertensiune, evita decongestionantele orale pentru ca pot mari tensiunea;

2. Picaturile pentru ochi: diminueaza temporar intensitatea simptomelor care afecteaza ochii;

3. Spray-ul nazal cu corticosteroizi: reduce inflamatia nazala cauzata de numerosi alergeni si poate fi utilizat pe termen lung;

4. Tratament injectabil numit imunoterapie: se recomanda persoanelor care sufera de o forma severa de alergie, precum si celor care prezinta simptome mai mult de 3 luni de zile. Daca medicamentele nu te ajuta, medicul tau iti poate recomanda vaccinurile alergenice. Pe o perioada cuprinsa intre 3 si 5 ani, vei face vaccinuri alergenice in mod regulat. Scopul il reprezinta desensibilizarea ta la anumiti alergeni, reducerea simptomelor si a nevoii tale de medicamente.
Imunoterapia poate fi foarte eficienta daca esti alergic/a la praf, pisici sau polen. La copii, imunoterapia ajuta la prevenirea astmului.

Prof. dr. Ioan-Bradu Iamandescu, medic alergolog la Spitalul Clinic Colentina ne asigura ca "orice forma de alergie se poate vindeca, inclusiv cea cu manifestari cutanate. Desensibilizarea se face la maxim, insa nimeni nu poate sa garanteze ca nu va recidiva. Este foarte important de retinut ca netratarea alergiei va duce in timp la astm bronsic, aproximativ 50% dintre persoanele cu rinita alergica putand sa faca la un moment dat astm".