Alergiile de toamna sunt o problema pentru tine?

Odata cu venirea toamnei te-ai pus pe stranutat si tuse. Sa fie vorba despre alergiile de toamna? Scurgeri nazale, congestii nazale, mancarimi ale ochilor si lacrimarea acestora sunt cateva dintre simptomele care afecteaza persoanele sensibile in aceasta perioada a anului.
Care sunt cauzele acestor simptome?

1. Frunzele cazute din copaci si umede, pot sa contina bacterii si mucegaiuri care produc reactii alergice, care se manifesta prin dureri de cap, nas rosu si cu secretii abundente, ochi umflati, care prezinta senzatia de mancarime.  

2. Copacii, florile si semintele care infloresc mai tarziu elibereaza polen, cu efecte daunatoare asupra persoanelor alergice.

De obicei, aceste particule microscopice au efecte negative cand sunt inhalate. Insa, in cazul persoanelor care sunt alergice, polenul si sporii de mucegai pot cauza o serie de reactii destul de severe: stranut, tuse, scurgeri nazale, ochi lacrimati, mancarime in gat, congestii nazale si durere provocata de sinusuri. Aceste alergii sezoniere pot atrage cu sine si simptome severe de astm, respiratie dificila si zgomotoasa, tuse.


Tratamentul trebuie inceput inainte de venirea toamnei

Evident ca cel mai bun tratament de a-ti usura aceste stari este acela de prevenire.
Asadar, niciodata sa nu astepti ca aceste simptome sa se manifeste, ci du-te degraba la un doctor si incepe tratamentul.

Expertii recomanda inceperea tratamentului pe la finalul verii, deoarece cantitatea de polen creste foarte mult din august pana la primul inghet.


Ce optiuni de tratament iti sunt la indemana?

  • atentie la unele medicamente fara prescriptie medicala. Picaturile nazale si pentru ochi contin agenti care dupa ce ofera o eliberare temporara iti pot inrautati mai mult simptomele;

  • decongestionantele nazale pot creste tensiunea arteriala, asadar este indicat sa discuti cu un specialist despre optiunile de tratament;

  • daca simptomele nu se amelioreaza, doctorul trebuie sa iti prescrie un antihistaminic mai puternic. Este recomandat sa incerci diferite marci pana gasesti una care functioneaza cel mai bine in cazul tau. Intr-o saptamana foloseste o optiune, iar daca vezi ca nu da roade, schimba marca;

  • s-ar putea sa ai nevoie de steroizi intranazali (spray-urile nazale) pentru a controla congestia nazala.
    Sau chiar de picaturi pentru ochi, in cazul in care ii simti umflati si cu senzatie disconfortanta de mancarime; 

  • daca ai incercat tot ce se putea incerca si nu ai observat nicio ameliorare, cauta ajutor specializat deoarece este foarte posibil sa fii extrem de alergic la variati factori din mediul inconjurator.


Sfaturi practice care-ti amelioreaza starea

1. Du-te la doctor pentru analize. Racelile si febra de fan (rinita alergica sezoniera) se pot manifesta prin simptome asemenatoare. Potrivit expertilor, deosebirea consta in durata de manifestare. Asadar, daca simtomele persista mai multe saptamani este vorba despre o alergie. Doctorul iti poate face un test pentru a confirma ca esti alergic/a si iti va indica alergenii pe care trebuie sa-i eviti.

2. Tine geamurile inchise. Redu pe cat posibil expunerea la factorii alergeni, tinand geamurile inchise mai mult timp (inclusiv cele de la masina) si foloseste moderat aerul conditionat.
Cu toate acestea, nu vei fi complet protejat/a de alergeni, deoarece au prostul obicei de a se lipi de haine. Solutia: schimba-ti hainele si fa rapid un dus, dupa ce ai intrat in casa. Intre orele 5 si 10 dimineata incearca sa stai in casa, deoarece atunci este intervalul cel mai periculos.

3. Nu ignora simptomele. Studiile arata ca rinita alergica cauzeaza inflamatii la nivelul plamanilor si al sinusurilor care pot sa conduca la probleme respiratorii serioase, precum sinuzita si astmul. De asemenea, persoanele afectate sunt mult mai vulnerabile la eczeme si alergii alimentare.

4. Renunta la umidificator. Daca acesta face bine la raceala, nu acelasi lucru se intampla in cazul alergiilor. Aerul umed iti poate inrautati situatia, din cauza bacteriilor pe care le dezvolta.  

5. Evita alimentele care ar putea cauza alergii. In aceasta categorie intra pepenele rosu, zucchini, bananele si cantalupul.
De asemenea, produsele lactate accentueaza congestionarea mucoasei nazale la persoanele alergice.

6. Gandeste si actioneaza in perspectiva. Daca masurile de precautie, pastilele si spray-urile nu functioneaza, ia in considerare varianta injectiilor pentru alergii. Expertii recomanda inceperea imunoterapiei inainte de venirea toamnei, pentru ca sistemul imunitar sa aiba timpul necesar pentru crearea anticorpilor.