Terapia impotriva personalitatii dependente

Potrivit expertilor, personalitattea dependenta este o afectiune comuna. Cei care au acest tip de personalitate trec de la unele simptome la altele, insa primul simptom este incompetenta de la lua propria decizie. In momentul in care trebuie sa se decida acestia tin cont foarte mult de sfaturile si parerile celor din jur.

De asemenea, personalitatile dependente vor evita responsabilitatea si vor conta pe ajutorul altora pentru a lua cele mai bune decizii si pentru a duce la bun sfarsit indatoririle. Totodata, acestia vor evita sa propuna vreun proiect, sa se implice in unul, dar daca trebuie sa contribuie la vreaun proiect vor astepta ca cineva sa le ghideze sarcinile.


Personalitate dependenta


Oamenii care au o personalitate dependenta vor tolera, frecvent, abuzurile, neatentia, si chiar faptul ca persoana de cuplu inseala. In cea mai mare parte a timpului aceste persoane sunt depresive, consuma alcool si urmeaza tratament cu medicamente pentru a usura anxietatea si stresul. Mai mult, aceste persoanea sunt pasive, nu sunt capabile sa se apere, le este frica sa nu fie respinse si se tem de pedeapsa.

Este foarte important sa evaluam acest tip de personalitate pentru a nu se confunda cu femeile conventionale, care au un caracter ascultator.


 
In cele mai multe dintre cazuri, cele 2 tipuri sunt diferite in sensul ca femeila traditionala nu va spermite cuiva sa treaca peste convingerile lor si se vor apara fara sa se gandeasca de doua ori. In ultima instanta, aceste persoana sunt capabile de manipulare si chiar de crima.

Personalitatile dependente nu sunt ostile si nu pot intretine o relatie. Adesea, acestea au nevoie de un tratament de durata pentru a intelege ca sursa simptomelor este frica, care anuleaza pedeapsa, neatentia cu sine si abuzurile. Probabil ca aceste persoane au crescut intr-un mediu "salbatic" si au fost supuse unor pedepse crude. Deciziile luate de aceste persoane au fost anulate de catre parinti, imediat, ce au gasit un motiv anume. In consecinta, cei mai multi oameni cu personalitati dependente pun mare pret pe vorbele parintilor.



Dependenta de parinti

De exemplu, daca persoana resprectiva este implicata intr-o relatie si instantaneau are loc o ruptura, mama va spune: Ti-am zis ca asa se va intampla. Stiam ca ... nu faci bine. Omul in cauza  poate fi fost o persoana excelenta, si a plecat din simplul fapt ca nu mai suporta dezordinea produsa in relatie din cauza parintilor.  

O intrebare precum: Este bine sa merg la magazin? este adresata numai de o personalitate dependenta de parinti. Adesea, acestia rup din radacini orice fel de initiativa so de aici pornesc problemele legate de personalitatea dependenta si de co-dependenta.

Co-dependenta are legatura cu parintele, care nu isi va lasa copilul sa faca un pas catre independenta. Pentru a fi ajutata, persoana in cauza trebuie separata de parinti si apoi trebuie supusa
unor teste pentru a-i reda increderea in propria persoana.
In acest caz, tratamentul nu se face cu medicamente, deoarece trebuie sa ajutam persoana sa inteleaga ca frica este cauza problemei, si apoi sa descopere singura sursa care cauzeaza sau incurajeaza frica.


Terapia cuvintelor


Aceasta terapie poate fi desfasurata pana cand persoana cu personalitate dependenta are toate raspunsurile, dar inca nu este consitienta de cauze. Se stie ca pacientul a fost abandonat ca un copil si este posibil ca apoi sa fi fost sever pedepsit si dojenit.

Terapia incepe cu discutia despre problemele si informatiile legate de familie. Este vital sa ramai constienta ca trebuie sa ajuti un pacient pentru a-si apara individualitatea, fara sa fie pedepsit fiindca procedeaza astfel. Niciodata, nu trebuie sa ridicam tonul vocii sau sa incercam sa controlam pacientul, mai degraba trebuie sa ii permiti pacientului sa vorbeasca liber despre tot ceea ce ii vine prin minte.


O metoda bine venita este aceea prin a pune intrebari care contin problema cu care se confrunta  mintea pacientului. De exemplu, ce crezi ca se intampla in interiorul mintii tale de declanseaza aceste probleme? Nu-i permite pacientului sa se invinovateasca, deoarece acest fapt contribuie numai la dependenta.