Cum tratam depresia?

Depresia se caracterizeaza prin trairea sentimentului de tristete, plans frecvent, sentimente de culpabilitate, iritabilitate, anxietate, tensiune psihica, tendinta de retragere, lipsa de energie, dificultati de concentrare, scaderea apetitului, somn dificil.

Tulburarea depresiva majora se caracterizeaza printr-unul sau mai multe episoade depresive majore ( cel putin 2 saptamani de dispozitie depresiva sau de pierdere a interesului, acompaniata de cel putin patru simptome suplimentare de depresie).

Criteriile de diagnostic pentru episodul depresiv major, comform DSM - IV sunt urmatoarele :

1. Dispozitie depresiva cea mai mare parte a zilei;
2. Diminuare marcata a interesului sau placerii pentru toate sau aproape toate activitatile, cea mai mare parte a zilei;
3. Pierdere semnificativa in greutate, desi nu tine dieta, ori luare in greutate (de ex., o modificare de mai mult de 5% din greutatea corpului intr-o luna) ori scadere sau crestere a apetitului;
4. Insomnie sau hipersomnie;
5. Agitatie sau lentoare psihomotorie;
6.

Fatigabilitate sau lipsa de energie;
7. Sentimente de inutilitate sau de culpa excesiva ori inadecvata (care poate fi deliranta ), nu numai autorepros sau culpabilizare in legatura cu faptul de a fi suferind;
8. Diminuarea capacitatii de a gandi sau de a se concentra ori indecizie;
9. Ganduri recurente de moarte (nu doar teama de moarte), ideatie suicidara recurenta fara un plan anume, ori o tentativa de suicid sau un plan anume pentru comiterea suicidului.

Psihoterapia cognitiv - comportamentala porneste de la premisa ca starea depresiva rezulta din modul lipsit de logica in care pacientii gandesc despre ei insisi, despre lumea exterioara si despre viitor, ceea ce-i determina sa adopte comportamente autoblocante si autodistructive.

Aron Beck a dezvoltat terapia cognitiv - comportamentala in depresii; el a emis ipoteza ca gandurile negative au un rol central in mentinerea depresiei, ceea ce implica faptul ca depresia poate fi tratata prin psihoterapie, ajutand pacientii sa-si identifice si sa-si modifice gandurile negative.

Gandurile negative automate in depresie isi au originea in atitudinile dobandite in prima copilarie si ulterior.
Ele au ca principale teme autodeprecierea, sentimentul esecului, respingerea de catre ceilalti, exagerarea dificultatilor, standarde personale foarte ridicate.

Obiectivul psihoterapiei cognitiv - comportamentale este sa contracareze gandurile, amintirile si convingerile negative care mentin depresia si fac persoana vulnerabila la viitoare episoade depresive. Pacientul este invatat sa gandeasca mai rational si sa gaseasca solutii la problemele sale.

Psihoterapia este tratamentul preferat in depresie, aceasta fiind o concluzie desprinsa in urma mai multor meta - analize; pe locul doi se plaseaza terapia combinata (psihoterapie si medicatie antidepresiva), care este cea mai folosita in prezent in tratamentul depresiei.

Terapia exclusiv medicamentoasa ar trebui sa fie ultima alternativa, deoarece nu este eficienta pe termen lung, in sensul ca, dupa incetarea tratamentului, multe simptome revin.

Inainte de inceperea oricarui tratament cu antidepresive, este necesara consultarea medicului si informarea pacientilor cu privire la efectele adverse ale acestor medicamente, inclusiv din prospectele acestora.

Oamenii nu cunosc date riguroase despre medicamentele antidepresive si mai ales, faptul ca ele se testeaza pe un numar mare de pacienti, dar pentru o perioada foarte scurta de timp, cum a fost Prozac-ul, a carui testare a durat doar 6 saptamani.
Cei peste 6000 pacienti pe care s-a pretins ca s-a experimentat Prozac-ul, s-au dovedit a fi un numar de doar 286 pacienti, dintre care 86% l-au testat o perioada mai mica de 3 luni si doar 63 pe o perioada de minim 2 ani, asa cum se practica in clinica.

Aspectele prezentate reprezinta doar o ghidare cu caracter general, iar modalitatea concreta de tratament a fiecarui pacient trebuie hotarata doar in colaborare cu specialistii.


De psiholog Steliana Rizeanu, Clinica Aquamarin