Proteza bionica: o mana aproape normala

Proteza pentru brat numita i-LIMB Hand a fost conceputa in laboratoarele de cercetare ale companiei Touch Bionics din Scotia. A fost declarata inventia numarul unul in inginerie si a fost distinsa cu Premiul MacRobert al Academiei Regale de Inginerie din Marea Britanie.

Acum, dupa mai bine de 40 de ani de cercetare, proteza bionica este disponibila si persoanelor afectate din Romania prin intermediul Centrului de Recuperare, Protezare si Ortezare "Ortotech" din Bucresti.


Mana bionica este controlata de creier

Proteza putea fi montata pacientilor carora le-a fost amputat antebratul in urma unor accidente sau a unor boli cronice.

Spre deosebire de protezele clasice, mana bionica este controlata miolitic, putand astfel sa execute cele mai delicate miscari. Aceasta functioneaza cu ajutorul a 2 electrozi atasati la nivelul pielii, care culeg si interpreteaza semnalele electrice create prin contractia fibrelor musculare de la nivelul mainii amputate.
Astfel, cand persoanele isi incordeaza muschii ramasi din antebratul amputat se transmite un semnal mainii bionice, pe care aceasta il transforma in impulsuri electrice.

Apoi, prin intermediul a 5 motorase, degetele artificiale sunt miscate.

"Nemaipomenit si aproape de neconceput este faptul ca cele 5 motorase determina degetele, dar si falangele degetelor sa se misce independent. Totodata, exista un modul special pentru degetelul mare, care permite rotirea acestuia ca in cazul unui deget normal. In acest fel pacientul poate face diferite prize, iar viata lui este cat mai aproape de normal", ne-a explicat Laurentiu Banica, profesor de recuperare la Centrul de Recuperare, Protezare si Ortezare "Ortotech".


Nu necesita operatie, ci se ataseaza

De asemenea, un lucru foarte important de mentionat este faptul ca dispozitivul nu necesita vreo interventie chirurgicala speciala, ci acesta este pur si simplu atasat precum protezele clasice.

Potrivit profesorului Laurentiu Banica bratul artificial poate prinde un card si il poate introduce in bancomat, poate tasta la computer, poate tine monede, chei, carti de vizita, CD etc, tocmai fiindca degetele pot fi folosite separat.
Mai mult, acesta ne-a explicat ca o persoana care foloseste o proteza bionica niciodata nu va scapa si nici nu va sparge obiectul tinut cu ajutorul protezei, deoarece fiecare deget are senzori care nu permit ca acest lucru sa se intample.

Totodata, dl. Laurentiu Banica ne asigura ca "absolut toate materialele din care este realizata proteza biotica se afla in biocompatibilitate cu epiteliul, astfel, este exclus riscul aparitiei unor probleme medicale, precum: infectii sau iritatii". 


Costa aproximativ 28.000 de euro

Pretul aproximativ al protezei este de 28.000 euro si are un termen de garantie de 3 ani, insa dl. Laurentiu Banica ne asigura ca riscul ca proteza sa se defecteze este mic, deoarece buna functionare a protezei se bazeaza pe modul de intretinere. "De exemplu, daca pe proteza se varsa apa nu se intampla nimic, deoarece mana artificiala propriu-zisa se afla intr-o capsula de silicon, care nu permite infiltrarea apei usor; daca proteza este introdusa in apa atunci pot aparea unele defectiuni".



O soliciti si astepti 3 saptamani!

"Persoana care are nevoie de o proteza trebuie sa astepte aproximativ 3 saptamani; intre timp aceasta trebuie sa faca exercitii pentru dezvoltarea musculaturii bratului pentru ca proteza sa fie mai usor de manevrat", a mai adaugat Laurentiu Banica.  

Prima persoana care a beneficiat de aceasta proteza este un tanar din Bucuresti, pe nume Marius caruia in urma cu 2 ani si jumatate i s-a descoperit o tumoare la incheietura mainii drepte. Dupa mai multe investigatii au urmat o serie de operatii, dar din cauza stadiului avansat al bolii, al tratamentului necorespunzator mana tanarului a fost amputata.

A apelat la diferite clinici de ortezare si protezare din Bucuresti pentru a gasi oamenii dornici sa il ajute. Astfel, a cunoscut colectivul de specialisti de la Ortotech, care s-au decis sa ii ofere lui Marius tot sprijinul de care avea nevoie.


Unde poti sa apelezi?

Sediul central:
Strada Traian nr 57, Sector 3, Bucuresti
Tel: 021/3260355
Tel mobil: 0745172929

Sediul din Constanta:
Strada Chiliei nr 45, Constanta
Tel/fax: 0241/619718
Tel mobil: 0748.889.992

Sediul din Iasi:
Str.
Sarariei nr. 15, Iasi
Tel: 0232.311010
Tel mobil: 0747.071.869

Sediul din Ploiesti:
Str. Clementei, Nr.28, Jud. Prahova
Tel./Fax: 0244.520.474
Mobil: 0742.100.863