Nou: 4 operatii usoare pentru coloana vertebrala

Aceste 4 proceduri noi sunt minim invazive, cu sanse de infectare aproape nule si de 20 ori mai putin periculoase decat cele clasice pentru coloana vertebrala. Despre aceste interventii, costul lor si perioada de recuperare aflam de la specialistii neurochirurgi.

Aceste 4 proceduri noi sunt minim invazive, cu sanse de infectare aproape nule si de 20 ori mai putin periculoase decat cele clasice pentru coloana vertebrala. Despre aceste interventii, costul lor si perioada de recuperare aflam de la specialistii neurochirurgi.

 

De retinut! In 70-80% din cazuri, aceste interventii usoare pot fi efectuate cu succes, insa specialistii ne atentioneaza ca tinand cont de faptul ca fiecare organism reactioneaza diferit exista si riscul ca in 20-30% din cazuri aceste operatii sa nu reuseasca. Astfel, din 100 de cazuri operate este posibil ca 20-30 dintre ele sa nu obtina rezultatul scontat.

 

Sunt potrivite pentru orice varsta


Prof. dr. Reuven Gepstein, specialist in chirurgie ortopedica de coloana din Israel care vine lunar in Romania pentru a instrui medicii romani cu privire la aceste interventii ne spune ca nu exista limita de varsta pentru acest tip de operatie. "Am operat si copii si varstnici. Pana acum, se considera ca aceasta metoda nu este buna pentru oamenii in varsta, dar acum s-a dovedit contrariul. La inceputurile carierei mele faceam cam 20% minim invazive si 80% clasice. In timp, am ajuns la 50% si 50%, iar acum 90% minim invazive si 10% clasice", explica specialistul.



Acest tip de interventie este cea mai potrivita in cazul in care persoana se confrunta cu boli cronice cum sunt cele de inima sau diabet, deoarece riscul de infectie este aproape nul. "Acestia sunt mai predispusi infectiilor, iar la  aceasta procedura chirurgicala sansele de infectare sunt apoape 0. Asta pentru ca procedurile minim invazive sunt de 20 ori mai putin periculoase decat cele clasice, din acest punct de vedere. De asemenea si anestezia generala intalnita in cazul operatiilor deschise prezinta un pericol pentru acesti pacienti, fata de cea locala, aproape inofensiva", specifica prof. dr. Reuven Gepstein.

 

Ce presupun aceste interventii?


Potrivit specialistului neurochirurg, dr. Ioana Hornea de la Centrul medical de diagnostic si tratament "Dr. Victor Babes" unde exista aparatura necesara sunt 4 tipuri de proceduri

1. Coablatia: consta in punctia percutana sub control radiologic a discului herniat si vaporizarea unei parti din nucleul pulpos. Se reduce astfel presiunea in interiorul discului intervertebral. Acesta revine treptat in pozitie normala si nu mai comprima radacinile nervilor spinali. Recomandata pentru tratamentul herniilor de disc;
2.

Radiofrecventa: presupune o denervare prin energie inalta (temperatura maxima a electrodului este de 80-90 de grade Celsius, timp de 90 de secunde) a trunchiurilor nervoase mediale ale ramurilor dorsale care inerveaza fiecare fateta a capsulei articulare. Este recomandata pentru tratarea sindromului fatetelor articulare;
3. Vertebropastia: presupune injectarea pe cale percutanata in corpul vertebral de polimetilmetacrilat (ciment). Este indicata in cazurile leziunilor corpurilor vertebrale, benigne sau maligne;
4. Dynabolt: consta in introducerea unor suruburi in pediculii celor doua vertebre deplasate anterior/posterior una fata de cealalta; intre suruburile de aceeasi parte a vertebrei se monteaza o placuta care creeaza o punte intre aceste suruburi, apoi se reduce alunecarea cu ajutorul dispozitivului silverbolt (dynabolt) ce tractioneaza vertebra deplasata si o realiniaza. Recomandata pacientilor cu spondilolistezis.

 

In ce afectiuni sunt recomandate?

 

  • leziuni degenerative disco-vertebrale, intre acestea hernia de disc ocupa primul loc in ierarhia conditiilor patologice care se dezvolta in acest compartiment, spondilolistezis;
  • sindromul fatetelor articulare, datorat microtraumatismelor repetate, sinovitelor inflamatorii, artritelor degenerative, chistelor sinoviale;
  • leziuni ale corpurilor vertebrale: benigne si maligne, reprezentate de fracturile corpurilor vertebrale, determinate de osteoporoza primara cel mai frecvent, osteoporoza secundara, metastazele litice vertebrale, tumorile vertebrale primare (hemangiom, mielom multiplu).

 

Cat dureaza recuperarea?


Decizia de a recurge la o interventie minim invaziva este luata numai in urma controlului neurochirurgical clinic si imagistic, iar in functie de avantajele pe care le poate aduce se recurge la acest tip de interventie. In general, operatia nu implica o recuperare post operatorie.

"Pacientul ramane pentru aproximativ o ora la spital dupa efectuarea operatiei, dupa care pleaca singur pe picioare, acasa", precizeaza Dr. Evgeniy Pevzner, al doilea medic specialist neurochirurg care participa la instruirea lunara a medicilor romani.

Alte avantaje care insotesc acest tip de interventie sunt: anestezia locala, nu exista risc de paralizie ca in cazul operatiilor clasice, nu exista riscul de infectie spitaliceasca sau tromboza, calea de abord este percutana (prin tegument, deci nu prin muschi sau canal), nu se fac incizii pe os, timp operator redus(15-30 min), reinsertie sociala rapida, imbunatateste starea de confort a pacientilor prin scaderea durerii postoperatorii, distrugere minima a tesuturilor, evitand astfel complicatiile metodelor chirurgicale traditionale (sindrom poslaminectomie, fibroza epidurala, atrofia musculara) si efectul cosmetic postoperator cu beneficiu asupra psihicului pacientului.

Potrivit specialistilor, costurile interventiilor sunt cuprinse intre 1500-7000 euro, in functie de tipul operatiei, iar de anul viitor se incearca o modalitate prin care costurile sa intre si in atributiile CNAS. Daca doresti sa apelezi la aceste interventii trebuie sa stii ca aparatura necesara se gaseste la Centrul de Diagnostic si Tratamane "Dr.
Victor Babes". Pentru a te programa la o consultatie suna la 021 255 12 45/46 sau 0754 044 648 si nu uita sa te prezinti la control cu un RMN nu mai vechi de 12 luni, in urma caruia se ia sau nu decizia operatiei.