Durerea de spate: Din ce cauză apare şi cum să o previi

Sedentarismul este un factor principal pe care trebuie să-l elimini din viaţa ta şi să introduci activităţi plăcute care te pun în mişcare.

Durerile de spate anunţă, de cele mai multe ori, o afecţiune a coloanei vertebrale care nu trebuie ignorată. Află de la Dr. Vasile Druţă, medic primar ortopedie şi traumatologie, Manager General al clinicii “Coloana Medicală” care sunt principalii factori declanşatori ai durerilor şi cum să previi apariţia lor.


1. Care sunt cele mai frecvente afecţiuni ale spatelui care cauzează durere?


Dr. Vasile Druţă:
Sunt multe afecţiuni ale spatelui care cauzează durere, însă cele mai frecvente sunt: hernia de disc cu stadiile ei (protruzie, prolaps, extruzie, sechestru); spondiloza; discopatia; scolioza; sindrom dorso-lombar; osteofitoza (ciocuri).

Cei mai mulţi pacienţi vin cu dureri destul de mari, supărătoare şi cu o calitate a vieţii nu tocmai bună. Foarte important este faptul că de când am adoptat stilul de viaţă occidental, hernia de disc este apanajul vârstei adultului tânăr în plină activitate şi cu viaţă socială activă. De aceea recuperarea lor trebuie făcută repede şi cu reintegrare rapidă. Cei mai mulţi pacienţi nu necesită intervenţie chirurgicală şi se recuperează prin tratamente nechirurgicale. Un număr mic de pacienţi vin într-o fază avansată, însă şi atunci sunt anumite criterii după care se indică sau nu intervenţia chirurgicală.


2. Enumeraţi cinci factori principali care favorizează apariţia durerilor de spate!


Dr. Vasile Druţă: Principalii factori care favorizează apariţia durerilor de spate sunt: sedentarismul; ridicarea greutăţilor fără încălzire; poziţii vicioase timp îndelungat; diferenţa de temperatură frig-cald; predispoziţia genetică; alimentaţia.


3. Ce tratamente şi proceduri dau cele mai bune rezultate pentru tratarea durerilor de spate?


Dr. Vasile Druţă: Nu există un tratament standard al durerilor de spate. Fiecare tratament se face individualizat în funcţie de afecţiune. Indicaţia iniţială fiind către tratamentul nechirurgical, conservator, neinvaziv (decompresie vertebrală, mobilizare vertebrală, fizioterapie, tratament medicamentos şi/sau injectabil, kinetoterapie) şi un număr selecţionat de cazuri beneficiază de tratamentul chirurgical.