Vitamina C si cancerul: controverse

3 studii care se contrazic. Unde este adevarul? Vitamina C este sau nu periculoasa pentru persoanele afectate de cancer? Sa vedem ce parere au expertii nostri: prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare si Conf. Dr. Monica Dragomir, medic primar oncologie medicala la Institutul Oncologic "Prof. Dr. Al. Trestioreanu".

Controversele au inceput de la cel mai recent studiu aparut cu cateva zile in urma si care sustine ca suplimentele de vitamina C pot diminua eficacitatea medicamentelor folosite in tratarea cancerului, informeaza BBC Online News.

Cercetatorii americani au descoperit ca celulele canceroase tratate in laborator cu vitamina C prezinta rezistenta la tratament cu pana la 70%. Testele efectuate pe cobai au aratat ca si tumorile se dezvolta mai rapid.

Pentru ca vitamina C este un antioxidant, studiile efectuate anterior sugerau ca aceasta vitamina poate fi benefica pacientilor care sufera de cancer.


Tumoarea se dezvolta mai rapid

Studiul efectuat de americani a testat efectul pe care il are vitamina C asupra unui numar de medicamente folosite in tratarea cancerului. Rezultatele au aratat ca medicamentul folosit nu actioneaza cu aceeasi eficienta in cazul celulelor tratate cu vitamina C, numarul de celule canceroase distruse fiind cu 30-70% mai mic, iar tumora dezvoltandu-se mai rapid.

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare este de parere ca totul depinde de natura vitaminei C, daca este sinteza sau naturala. "Vitamina C sub forma naturala nu prezinta efecte adverse.

Fructele si legumele proaspete, netratate, care contin vitamina C, ajuta atat in prevenirea, cat si in tratarea cancerului."


Vitamina C protejeaza mitocondriile

Anumite medicamente care lupta impotriva cancerului produc molecule numite radicali liberi de oxigen care reactioneaza cu alte molecule in celula canceroasa, ducand la moartea acesteia. Unii specialisti sunt de parere ca vitamina C elimina acesti radicali, pastrand celula canceroasa in viata.

Efectuarea mai multor cercetari a dus la o alta teorie si anume ca vitamina C protejeaza micile structuri din interiorul celulei  numite mitocondrii. Mitocondriile reprezinta "uzinele energetice celulare", iar distrugerea acestora duce la moartea celulei canceroase.

"Se pare ca vitamina C protejeaza mitocondriile, salvand astfel celulele canceroase. Medicamentele folosite in tratamentul cancerului actioneaza pentru a afecta mitocondriile si, astfel, pentru a distruge celulele canceroase," declara autorul studiului dr. Mark Heaney.

In continuare haideti sa vedem alte doua studii care trateaza acelasi subiect si care se contrazic.


Studiu: vitamina C plus grasimile cauzeaza cancer (septembrie 2007)

In septembrie 2007 a fost publicat un studiu care sustine ca vitamina C in combinatie cu grasimile poate  cauza cancer.
Cand grasimile sunt prezente in stomac, vitamina C se transforma din agent anticancerigen intr-un posibil dusman care mareste riscul de malignitate.

Un grup de cercetatori scotieni a analizat modalitatea in care se desfasoara interactiunea dintre vitamina C cu lipidele (grasime) din stomacul superior, care este mult mai vulnerabil la transformarea maligna a leziunilor precanceroase si dezvoltarea tumorilor. Expertii s-au concentrat asupra nitratilor, prezenti in saliva si alimentele conservate. In timpul procesului de digestie, acestia se pot transforma (in conditii de aciditate ridicata) in agenti cancerigeni numiti nitrosamine. In general, vitamina C inhiba aceasta transformare si-i converteste in oxid nitric.

Noutatea studiului consta in faptul ca atunci cand nitratii si vitamina C se intalnesc intr-un mediu cu 10% grasime, vitamina C stimuleaza productia nitrosaminelor, cauzatoare de cancer.

In concluzie, cercetatorii sustin ca studiul explica de ce suplimentele de vitamina C nu au un succes semnificativ in reducerea riscului de aparitie a cancerului.


Studiu: vitamina C impiedica dezvoltarea cancerului (august 2008)

In august 2008 a aparut un alt studiu care scoate la lumina faptul ca vitamina C ar impiedica dezvoltarea cancerului.
Cercetatorii din S.U.A sustin ca o injectie cu o doza ridicata de vitamina C are capacitatea de a tine in frau dezvoltarea cancerului. Mai mult, informatiile provenite de la Centrul de Cercetare din Marea Britania arata ca alte studii sugereaza ca dozele ridicate de vitamina C poate ajuta chiar la tratarea cancerului. Cu ceva timp inaintea acestor cercetari, echipa de la Institutul National al Sanatatii din Maryland au spus ca din studiile de laborator reiese ca vitamina C ajuta la distrugerea celulelor canceroase.

Doza folosita de acestia - 4 grame la kilogram - a adus beneficii mai mari decat cand a fost folosita dieta alimentara pentru vitamina C sau pastile de vitamina C. Astfel, sistemul digestiv nu a absorbit mai mult o cantitate mai mare de vitamina C decat atunci cand se facea tratament cu tablete.

Cobaii cu afectiuni ale sistemului imunitar erau injectati cu celule canceroase umane, care se dezvoltau rapid si formau o tumoare de dimensiuni mari. Apoi vitamina este injectata in cavitatea abdominala. Astfel, tumoarea s-a dezvoltat intre 41% si 53%, in timp ce la soareci netratati, afectiunea s-a dezvoltat atat de rapid incat a afectat si alte parti ale corpului. In cazul persoanelor tratate cu vitamina c aceasta dezvoltare rapida nu a mai avut loc.

Cu toate ca este o descoperire de mare importanta, unii cercetatori sugereaza ca doze ridicate de antioxidanti pot determina ca tratamentul pentru cancer sa fie mai putin eficient, reducand beneficiile chimioterapiei si radioterapiei.


Parerea oncologului: "In niciun caz nu se renunta la consumul de fructe si legume bogate in vitamina C"

Drept concluzie la aceste studii, Conf.
Dr. Monica Dragomir, medic primar oncologie medicala Institutul Oncologic "Prof. Dr. Al. Trestioreanu" ne recomanda sa evitam excesul de antioxidanti artificiali, "de care se cam face abuz ca tratament complementar in cancere. In nici un caz nu trebuie sa se inteleaga ca pacientii nu ar mai trebui sa consume legume si fructe care contin vitamina C in cantitate normala, in cadrul unei alimentatii corecte. In practica mea si a colegilor mei din institutul Oncologic Bucuresti si Cluj, nu recomandam suplimente de antioxidanti."