Virusul HPV: 6 sfaturi ca să nu faci cancer

HPV este cel mai comun virus transmisibil pe cale sexuală, cel puţin 70% dintre persoanele active sexual vor fi infectate cu acest virus la un moment dat pe parcusul vieţii, susţin specialiştii. Află cum să te protejezi!

HPV este cel mai comun virus transmisibil pe cale sexuală, cel puţin 70% dintre persoanele active sexual vor fi infectate cu acest virus la un moment dat pe parcusul vieţii, susţin specialiştii. Află cum să te protejezi!

 

Majoritatea tulpinilor nu sunt dăunătoare, însă există câteva tulpini care cauzează diferite tipuri de cancer: gât, cap, organe genitale. Cele mai periculoase sunt tulpinile 16 şi 18 care pot da cancer oral (HPV 16) şi cancer la organele genitale.

 

 

6 românce mor zilnic din cauza cancerului de col uterin


Responsabil de majoritatea cazurilor de cancer de col uterin este virusul papiloma uman. Există peste 100 de tulpini HPV, majoritatea fiind inofensive şi infecţiile trecând de la sine.

De cancerul de col sunt responsabilele tulpinile 16 şi 18. Simptomele apar mai târziu, de cele mai multe ori când boala este într-un stadiu foarte avansat, deoarece evoluţia bolii este foarte "silenţioasă". Dar atunci când simptomele se manifestă trebuie să fii atentă la ele şi să mergi de urgenţă la medicul ginecolog. Iată ce simptome trebuie să te alarmeze:

  • Sângerări şi durere la contactul sexual
  • Sângerări vaginale anormale
  • Dureri de spate
  • Secreţii vaginale neobişnuite
  • Dureri pelviene
  • Sângerări după ce ai intrat la menopauză
  • Menstruaţie mai abundentă şi de lungă durată.

 

 

Cazurile de cancer oral, în creştere


Virusul HPV este una dintre cauzele principale pentru cancerul oral, conform Oral Cancer Foundation. HPV16 este cel mai cunoscut ca fiind responsabil pentru cancerul oral.

Peste 50% din cazurile de cancer oral apar din cauza acestuia. Zonele în care se întâlneşte cel mai des cancerul oral legat de HPV sunt limba şi amigdalele, iar cazurile de cancer oral în aceste locuri a crescut în ultimii ani, afectând atât bărbaţii, cât şi femeile. Printre cauzele care favorizează apariţia acestui tip de cancer se numără:

  • practicarea sexului oral, în special cu mai mulţi parteneri;
  • consumul de alcool şi tutun, persoanele care fumează şi beau având un risc cu 15% mai mare.


Dacă depistezi cancerul oral în faza începătoare are şanse mari de vindecare, rata de supravieţuire fiind de 80-90%.

 


Cum poţi să previi cancerul provocat de HPV?


1. Practică sexul protejat, aceasta fiind este cea mai sigură soluţie.

Folosirea prezervativului este recomandată în orice situaţie şi pentru orice tip de sex;
2. Persoanele care au mai mulţi parteneri au un risc mai mare de a contacta virusul. De aceea, cunoaşterea partenerului şi a stării sale de sănătate este de asemenea un mod bun de a evita infecţia cu HPV;
3. Evită consumul excesiv de alcool;
4. Renunţă la fumat;
5. Mergi la ginecolog cu regularitate pentru a face testul Papanicolau. Este un test care detectează anomaliile celulelor de la nivelul colului uterin;
6. Prin efectuarea unui vaccin împotriva virusului papiloma uman (HPV), după cum recomandă medicii. "Vaccinarea şi testarea periodică Babeş-Papanicolaou pot duce la reducerea cu 94% a riscului de a dezvolta cancer de col uterin", atenţionează dr.
Ruxandra Dumitrescu, medic primar ginecolog la Spitalul Cantacuzino din Bucureşti.