Cancerul de col uterin: 7 simptome. Ne vaccinăm sau nu?

6 românce mor zilnic din cauza cancerului de col uterin, România fiind pe primul loc ca număr de decese cauzate de cancerul de col uterin. Află cum poţi să-l previi!

6 românce mor zilnic din cauza cancerului de col uterin, România fiind pe primul loc ca număr de decese cauzate de cancerul de col uterin. Află cum poţi să-l previi!

 

Cele mai recente statistici arată că România este pe primul loc ca număr de decese cauzate de cancerul de col uterin, cu toate că în alte ţări incidenţa acestei boli este mult mai ridicată, potrivit dr. Rodica Tudor, medic primar oncolog la Clinica Euromedic din Bucureşti. Ca să reducem mortalitatea prin cancer de col uterin este esenţial ca fiecare femeie să fie responsabilă şi să facă măcar o dată pe an testul Babeş-Papanicolaou şi să se vaccineze împotriva virusului papiloma uman (HPV), după cum recomandă medicii.

"Vaccinarea şi testarea periodică Babeş-Papanicolaou pot duce la reducerea cu 94% a riscului de a dezvolta cancer de col uterin", atenţionează dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar ginecolog la Spitalul Cantacuzino din Bucureşti.

 

 

6 românce mor zilnic din cauza cancerului de col uterin


Cancerul de col uterin este principala cauză de mortalitate prin cancer la tinerele românce cu vârste între 15 şi 44 de ani. România se află pe primul loc în Europa ca rată a mortalităţii pe fondul acestei boli, riscul de deces fiind de 3 ori mai mare la noi faţă de media europeană.

Responsabil de majoritatea cazurilor de cancer de col uterin este virusul papiloma uman, boală infecţioasă cu transmitere sexuală care are cea mai mare prevalenţă de pe mapamond. Există peste 100 de tulpini HPV, majoritatea fiind inofensive şi infecţiile trecând de la sine. De cancerul de col sunt responsabilele tulpinile 16 şi 18.

Potrivit medicul oncolog Rodica Tudor, există 2 tipuri de cancer de col uterin:

  • scuamos: în celulele de carcinom scuamos s-a găsit papiloma virus (tipul 16 şi 18) în 35-100% dintre cazuri
  • adenocarcinomul: virusul papiloma a fost găsit în 82-90% din cazurile diagnosticate cu cancer de col uterin.


Leziunile precanceroase se pot detecta foarte uşor cu ajutorul testului Babeş-Papanicolaou. "Te-ai infectat, iar în 2 ani virusul poate să dispară datorită imunităţii care acţionează foarte bine. În aceşti doi ani pot să apară leziuni pe col uşoare, fără complicaţii. Însă, dacă au trecut 5 ani şi nu te-ai vindecat, leziunile se agravează şi se ajunge la cancerul de col uterin", explică medicul oncolog Rodica Tudor.

 

 

7 simptome alarmante


Simptomele apar mai târziu, de cele mai multe ori când boala este într-un stadiu foarte avansat, deoarece evoluţia bolii este foarte "silenţioasă". Dar atunci când simptomele se manifestă trebuie să fii atentă la ele şi să mergi de urgenţă la medicul ginecolog.

Iată ce simptome trebuie să te alarmeze:

1. Sângerări şi durere la contactul sexual
2. Sângerări vaginale anormale
3. Dureri de spate
4. Secreţii vaginale neobişnuite
5. Dureri pelviene
6. Sângerări după ce ai intrat la menopauză
7. Menstruaţie mai abundentă şi de lungă durată.

 

 

Ne vaccinăm sau nu?


Trebuie să ştii că la vaccinul anti-HPV protecţia începe la 36 de luni de la administrarea dozei şi se prelungeşte pe o perioadă de aproximativ 10 ani, aflăm de la medicul ginecolog oncolog Cristina Şaptefraţi, de la clinica Euromedic care recomandă administrarea vaccinului anti-HPV tuturor femeilor active sexual.

Cu toate că este un vaccin extrem de controversat la noi şi dr. Florin Băcanu, medic primar oncolog recomandă efectuarea acestui vaccin pentru prevenirea cancerului de col uterin. "Vaccinul creează imunitate împotriva virusului Papiloma Uman. Trebuie precizat că acest vaccin nu conţine tulpinile virusului, ci doar "carcasa", învelişul acestora care "păcăleşte" organismul să producă anticorpi împotriva HPV", explică specialistul.

"Este un vaccin obţinut prin inginerie genetică, nu are nici o legătură cu virusul de la care s-a plecat.

Nu mă aştept să apară reacţii adverse, decât cele care sunt tipice oricărui vaccin, roşeaţă şi durere la locul injecţiei, care dispar în maximum 24 de ore", spune prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, Directorul Institutului de Boli Infecţioase "Matei Balş".

De asemenea, Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă prevenirea cancerului de col uterin prin vaccinare anti-HPV, lansând numeroase campanii de informare pe această temă.

Contraindicaţiile absolute ale vaccinurilor HPV se referă doar la hipersensibilitatea dovedită faţă de una dintre componentele vaccinale, precum şi la bolile febrile grave. Vaccinul HPV este administrat intramuscular, în zona umărului, iar cea mai frecventă reacţie adversă observată după administrarea lui a fost durerea la locul de injectare. Alte efecte adverse înregistrate sunt cefalee, ameţeli, tulburări gastro-intestinale, mâncărime, erupţie cutanată, urticarie, mialgii, oboseală.