Remedii naturiste pentru cataracta

Odata cu inaintarea in varsta, sanatatea ochilor poate fi afectata in mai multe moduri. Una dintre afectiunile ochilor, care are legatura directa cu varsta, este cataracta. Despre aceasta boala am vorbit si intr-un alt articol, dar acum va voi prezenta cateva remedii naturiste, care ajuta la ameliorarea simptomelor si la prevenirea acestei afectiuni.

Remedii naturiste pentru cataracta


Antioxidantii
sunt considerati aparatori naturali, care lupta impotriva cataractei.

Fumatorii
au nevoie de cantitati ridicate de antioxidanti deoarece fumatul creeaza un numar enorm de mare de radicali liberi. Studiile arata ca persoanele care au un nivel scazut de antioxidanti in sange, la nivelul cristalinului prezinta o incidenta mai mare de a face cataracta.

Persoanele cu diabet dezvolta un alt tip de cataracta
, deoarece acestea tind sa aiba un nivel foarte ridicat de zahar in sange dar si la nivelul ochilor. Aceasta situatie da nastere unei extra presiuni la nivelul cristalinului, facandu-l inflexibil si lezand celulele in punctul in care se formeaza cataracta.



Pentru prevenirea dezvoltarii cataractei din cauza lezarii radicalilor liberi este recomandat sa se consume foarte multe legume si fructe, deoarece sunt cele mai naturale surse de antioxidanti. Ardeiul iute, varza, cartofii, afinele, pepenele sau citricele sunt numai cateva exemple de fructe si legume care contin cantitati semnificante de vitamina C.

Vitamina E
nu este comuna in randul plantelor, cartofii dulci, ceva mai neobisnuiti, contin o cantitate nu foarte insemnata de vitamina E. Din aceasta cauza medicii recomanda tratament cu capsule de vitamina E.  

In lupta cu radicalii liberi se mai afla si beta-carotenul si alte carotide.
Acestea pot fi luate din: cartofi dulci, dovleac, morcovi, caise, pepene rosu, legumele cu frunze (laptuci, varza etc).  

Luteina
, una dintre carotide, dar si un puternic antioxidant, se gaseste in spanac in cantitati considerabile.

Flavonoidele
, continute de afine dar si de alte fructe de culoare rosie sau purpurie, sunt de asemenea un obstacol pentru radicalii liberi.  

Quercetin,
un flavonoid, ajuta la prevenirea acumularii zaharului la nivelul ochilor, in randul persoanelor care sufera de diabet.

Broccoli
, o leguma controversata care a fost tema multor articole de presa, contine cantitati importante, atat de luteina, cate si de quercetin.

Alte remedii naturiste pentru cataracta: fructele

Afinele sunt bogate in antociani, un al flavonoid important in lupta impotriva radicalilor liberi. Acesta nu numai ca protejeaza cristalinul, partea exterioara a ochiului, ci si retina, adica spatele ochiului.
 
Pentru a beneficia de o doza optima cu aceasta substanta, este recomandat  sa cumperi de la farmacie sau plafar capsule din extract de afine, zilnic administrandu-se 240-480 mg. Nu au fost descoperite efecte secundare in aceasta situatie, nici in cazul in care a fost administrat doza maxima.

Afinele
contin si flavonoizi antioxidanti, care protejeaza ochiul de cataracta.

Mai mult, acestea contin substante protectoare care ajuta la scaderea si stabilizarea nivelului de zahar din sange in cazul persoanelor bolnave de diabet.

Acelasi efect il au multe produse de gradina, care contin fibre, in special fibre solubile. Cele mai bune surse de fibre solubile sunt: caisele, merele, sfecla, pastarnacul, dovleacul sau ovazul. La fel ca in situatiile de mai sus daca alimentele respective ajuta la controlarea nivelului de zahar din sange, ajuta si la prevenirea cataractei, una dintre complicatiile care pot aparea in randul persoanelor cu diabet.