Ortokeratologia - metoda de corectie a miopiei

Ortokeratologia este o metoda nechirurgicala pentru corectarea miopiei. Eficienta acestei proceduri este strans legata de diagnosticarea in mod corect a miopiei. Este insa o tehnica foarte laborioasa de selectie a pacientilor potriviti si respectiv de adaptare a unor lentile de contact speciale - RGP (rigid-gaz permeabile).
"Este o metoda alternativa de corectie a unor vicii de refractie, miopie in special, in afara ochelarilor, chirurgiei refractive si a lentilelor de contact cu port de zi / extins. Are la baza o reducere temporara a viciului de refractie prin modificarea curburii corneei dupa purtarea programata a unor lentile de contact dure, pe timpul noptii. Astfel, pacientii respectivi nu vor purta corectie peste zi, nemaiavand nevoie", declara Ionut Costache, specialist Bausch & Lomb.


Cum functioneaza?

Este vorba de niste lentile speciale care se aplica seara, inainte de culcare si care ajuta ochiul sa vada mai bine in timpul zilei urmatoare, fara a mai avea nevoie sa poarte lentile.
Astfel, rezultatul este imbunatatirea vederii fara a mai fi nevoie de ochelari sau de interventie chirurgicala.

Ortokeratologia este un tratament complet reversibil si astfel non invaziv, iar modificarea curburii corneene este obtinuta lent, fara traume. Lentilele actioneaza asupra epiteliului - stratul extern al corneei, marindu-l si deplasandu-l spre exterior.

Lentilele ortokeratologice trebuie folosite constant, initial zilnic, apoi doar in anumite zile. Modificarile la nivelul vederii sunt rapide si rezultatele sunt vizibile in cateva zile sau in cateva saptamani in cazurile mai complicate.

Folosirea tehnicilor asistate de softuri speciale a permis ca ortokeratologia sa devina o metoda de corectie rapida, sigura si eficienta din punct de vedere stiintific si o reala alternativa pentru interventiile chirurgicale.


De cand se foloseste?

Tehnicile ortokeratologice se folosesc de peste 40 de ani in SUA.
S-au raspandit foarte mult dupa ce, la sfarsitul anilor '80 au fost introduse lentilele speciale de "geometrie inversa" care au facilitat procedura. Aceste lentile sunt tolerate mult mai bine fata de cele traditionale.

Astazi, in ortokeratologia moderna, este posibila aplicarea lentilelor de contact produse dupa un asa-nimit "calcul electronic" al corneei pentru a imbunatati in mod rapid vederea datorita:

  •  materialelor concepute special pentru a fi purtate in timpul noptii pentru a ajuta ochiul "sa respire";
  •  topografiei corneene computerizate care permite efectuarea unei mape digitale a ochiului prin care se releva curbura si profilui corneei.
 

Efecte adverse

In cazul ortokeratologiei s-au inregistrat ocazional dificultati de vedere din cauza unei igiene neadecvate. Lentilele trebuie curatate in mod corespunzator. Unele persoane se mai pot confrunta cu vederea dubla, probleme de contrast, mai ales pe timpul noptii sau hipoxie (lipsa oxigenului) la nivelul corneei.

"Eficienta acestei metode este la momentul actual foarte controversata, desi exista chiar o asociatie stiintifica internationala de Orto-K", afirma Ionut Costache, specialist Bausch & Lomb. In Romania, ortokeratologia nu este posibila in momentul actual. "La noi, in primul rand ca lentilele de contact rigide nu se adapteaza in mod uzual, doar in anumite cazuri speciale (ex.
keratoconus), astfel ca despre Orto-K nici nu poate fi vorba"
- continua specialistul.

Cu toate ca multi specialisti o considera o metoda eficienta de corectie, ortokeratologia este o practica destul de costisitoare in primul rand pentru ca necesita o tehnologie avansata si echipamente speciale pentru a fi desfasurata.