Operatia de cataracta prin facoemulsificare

Majoritatea oamenilor considera pierderea acuitatii vederii ca facand parte din procesul natural de imbatranire. Insa, nu trebuie sa ne resemnam, cand noile tehnologii ne ofera posibilitatea de a ne recapata in intregime functia vizuala intr-un mod simplu si relativ nedureros.

Aparitia cataractei este asociata cu o varsta inaintata, dar poate aparea si in urma traumatismelor, a diverselor boli sau congenital. Cataracta reprezinta tulburarea de transparenta a cristalinului, respectiv a lentilei ochiului, cu care acesta focalizeaza imaginea.


Semne si simptome

Cataracta in stare incipienta are un efect minim asupra vederii. Poti observa la inceput ca vederea ti-e un pic incetosata. Din cauza catarcatei, lumina de la soare sau de la bec poate sa ti se para prea puternica. Poti observa in timp ce conduci noaptea ca farurile masinilor emana o lumina mult mai stralucitoare decat de obicei. De asemenea, s-ar putea sa nu mai vezi culorile la fel de luminoase ca altadata.

Dr. Mircea Filip, director medical al Clinicii de Oftalmologie Ama Optimex, precizeaza ca "semnele subiective care aduc pacientul la oftalmolog sunt scaderea progresiva a acuitatii vizuale, incetosarea vederii, 'muste zburatoare'".


 In ce consta tratamentul cataractei?

Atunci cand simptomele incep sa apara, este posibil sa iti imbunatatesti vederea pentru o scurta perioada de timp daca folosesti o lumina buna, ochelari noi sau alti "adjuvanti" optici.

"Nu exista medicamente care sa opreasca evolutia cataractei sau care sa redea transparenta cristalinului", subliniza doctorul Mircea Filip.

"Singura modalitate de redare a vederii este inlocuirea cristalinului cataractat cu implant de cristalin artificial prin interventie chirurgicala". Operatia de cataracta prin facoemulsificare cu implant de cristalin artificial se efectueaza cand chirurgul considera momentul optim. Metodele fara ultrasunete, subliniaza Dr. Mircea Filip, nu sunt asa de performante.

Inainte de operatie se fac o serie de pregatiri:
- ecografie;
- biometrie oculara;
- analize uzuale: hemoleucograma, coagulograma, glicemie, uree, creatinina, EKG;
- consult cardiologic.

Trebuie sa anunti doctorul daca iei anumite medicamente la momentul respectiv.



Dr. Mircea Filip explica cum decurge intreaga operatie

Extractia cristalinului prin facoemulsificare consta in indepartarea materialului cristalinian cataractat prin irigatie - aspiratie, dupa "fragmentarea sa" cu ajutorul ultrasunetelor. Pentru acesta metoda este necesar un aparat care functioneaza intr-un sistem inchis ce necesita lichid de irigatie. Principiul metodei se bazeaza pe emulsificare, respectiv distrugere a cristalinului, irigatie - aspiratie, toate aceste procedee fiind efectuate cu ajutorul unor sonde introduse in ochi.

Metoda facoemulsificarii are ca avantaj o incizie mica (aproximativ trei milimetri), cu rezultate spectaculoase. Incizia mica scade riscul unor incidente intraoperatorii si a unor complicatii postoperatorii. Totodata, permite ca operatia sa se faca fara internare, cu anestezie locala.


Interventia chirurgicala propriu-zisa necesita un timp scurt (aproximativ 15 min). Prin aceasta incizie, dupa extragerea cristalinului, se introduce un cristalin artificial, care este cel mai bine sa fie foldabil (moale, pliabil). Acesta este introdus de chirurg in ochi prin injectare sau cu un instrument. Daca pacientul nu-si poate permite acest cristalin, care este mai scump, se mareste putin incizia si se introduce un cristalin nefoldabil, care nu se pliaza.

Cristalinul introdus ofera posibilitatea de a vedea bine ori la distanta, ori aproape, fiind necesari ochelari. Exista azi si cristaline multifocale, care scutesc pacientii de portul ochelarilor.

Vindecarea este mai rapida si cand cristalinul artificial este foldabil nu necesita nici sutura, recuperarea vizuala fiind in timp scurt, dupa operatie.
Cu toate acestea, ar trebui sa pleci de la clinica numai insotit/a.

Dupa operatie, pacientul trebuie sa faca tratament cu picaturi aproximativ o luna, dupa care, practic, pacientul este vindecat.

Articol realizat in colaborare cu Dr. Mircea Filip, director medical al Clinicii de Oftalmologie Ama Optimex.