Terapia cu unde de soc pentru pietrele la rinichi

Noua terapie non-invaziva abordata in eliminarea pietrelor la rinichi utilizeaza undele de soc care farmiteaza pietrele.

1 din 10 persoane dezvolta de-a lungul vietii pietre la rinichi, iar o persoana care s-a confruntat deja cu ele va depista in timp si altele, de regula una o data la 2-3 ani, conform Institutului National de Sanatate din Statele Unite ale Americii. Noua terapie non-invaziva abordata in eliminarea pietrelor la rinichi utilizeaza undele de soc.

 

 Litotritia, cum este numita noua interventie non-invaziva consta in folosirea undelor de soc care faramiteaza calculii renali in fragmente mici care pot fi eliminate prin urina. Interventia consta in trimiterea de unde de soc produse de un generator din exteriorul corpului pentru fragmentarea, faramitarea calculului in fragmente mici, de dimensiunile nisipului, ce vor fi eliminate pe cale naturala.

 

 

Care sunt avantajele terapiei?

 

  • este minim invaziva;
  • nu necesita nicio forma de analgezice/anestezie;
  • nu implica expunere radiologica;
  • nu necesita spitalizare;
  • nu produce disconfort pacientului;
  • permite reluarea activitatii normale intr-un timp foarte scurt.


Tendinta in tratamentele moderne este de utilizare a metodelor minim invazive, care nu produc disconfort pacientului si care ii permit acestuia sa isi reia activitatea normala intr-un timp foarte scurt. Astfel, terapia extracorporeala cu unde de soc reprezinta ultima noutate in tratarea pietrelor la rinichi.

Tratamentul minim invaziv, realizat in ambulatoriu, este efectuat cu ajutorul unui aparat, care permite pacientului sa scape de durerile insuportabile si sa se intoarca acasa in cateva ore.

 

“Caracteristicile tehnice ale aparatului permit efectuarea procedurilor fara nicio forma de analgezie/anestezie, in conditii ambulatorii, sub control ecografic, deci fara cumul de expunere radiologica. In plus, datorita raportului optim densitate energetica in focar/dimensiune focar terapeutic, litotritorul se dovedeste extrem de eficient, realizand o foarte buna fragmentare a calculului renal”, a explicat dr. Radu Constantiniu, medic primar urolog in cadrul Centrului Medical Focus.
 

 

Ce analize trebuie sa faci inainte de terapie?


Trebuie sa efectuezi un set de explorari paraclinice care sunt necesare inainte de interventia propriu-zisa: hemoleucograma, probe de coagulare, functia renala, potasenie, EKG, sumar de urina, sediment urinar cantitativ, urocultura, ecografie, urografie intravenoasa, test sarcina la femeile in perioada fertila.

De asemenea, este important ca tratamentul cu antiagregante (aspirina, diclopidina) sau anticoagulante sa fie oprit cu 5-7 zile inainte de terapia cu unde de soc.

 

 

Pietrele la rinichi apar mai frecvent la barbati


Statisticile arata ca aceasta afectiune este mai frecvent intalnita la barbati, insa in ultimii ani s-a constatat o crestere considerabila a numarului de femei care sufera de litiaza renala.  Acestea pot ramane in zona renala sau se pot deplasa catre vezica urinara, blocand ureterele si afectand traseul normal al urinei. Uneori, drumul calculilor poate fi asimptomatic, dar in general eliminarea lor produce o durere foarte puternica.

Dintre factorii de risc care pot sa favorizeze formarea pietrelor la rinichi, cei mai importanti sunt:

1.

Obezitatea si luarea in greutate;
2. Istoricul familial. Factorii genetici au un rol important in aparitia si dezvoltarea “pietrelor la rinichi”, facand din litiaza renala o predispozitie mostenita de mai multe generatii la rand.
3. Alimentatia: in general aceasta creste riscul de aparitie a pietrelor la rinichi numai in cazul persoanelor care prezinta o predispozitie genetica. De asemenea, persoanele care au o dieta bogata in proteine animale si o cantitate scazuta de fibre si lichide pot prezenta un risc mai ridicat de a avea pietre la rinichi;
4. Stresul: cu cat stresul este mai ridicat, cu atata riscul formarii pietrelor la rinichi este mai ridicat;
5. Pozitia in care dormi: un studiu realizat in 2001 sustine ca persoanele care au un istoric familial al afectiunii tind sa doarma in aceeasi pozitie sau mai mult pe burta;
6. Afectiuni medicale: guta, hipertensiunea arteriala, afectiunea Crohn si colitele ulcerative, infectia tractului urinar, hiperparatiroidism, diareea cronica, anumite cancere, afectiuni ale rinichilor.
 
Calculii renali apar atunci cand exista un dezechilibru intre apa, sarurile mineralele si alte substante din urina.
Aceste modificari stabilesc tipul de calcul care se formeaza, cei mai multi fiind alcatuiti din saruri de calciu.

 

 

Cum se manifesta durerea cauzata de pietrele la rinichi?

 

Sfatul specialistului: “Durerea provocata de calculii renali depinde de marimea si numarul pietrelor. Aceasta incepe din regiunea lombara si iradiaza la nivelul abdomenului si al organelor genitale si in regiunea interna a coapsei. Deplasarea pietrelor de la nivelul renal poate produce si senzatia de greata si voma, aparitia sangelui in urina, precum si urinari frecvente si dureroase. Deseori aceste simptome sunt insotite de febra, pierderea apetitului alimentar, diaree sau constipatie, transpiratii abundende sau oboseala”, a explicat dr. Radu Constantiniu, medic primar urolog in cadrul Centrului Medical Focus.