Lupta contra obezitatii trebuie sa inceapa inainte de a fi obez

Mai mult de jumatate din europeni sunt supraponderali sau obezi. Excesul de kilograme nu afecteaza doar aspectul fizic si increderea in sine, ci si sanatatea, crescand riscul de afectiuni precum diabet de tip 2 sau boli cardiovasculare.
Mai mult de jumatate din europeni sunt supraponderali sau obezi. Excesul de kilograme nu afecteaza doar aspectul fizic si increderea in sine, ci si sanatatea, crescand riscul de afectiuni precum diabet de tip 2 sau boli cardiovasculare.

Pentru a reduce riscurile asociate cu cresterea in greutate trebuie sa acorzi atentie alimentatiei, sa faci sport cu regularitate si sa scapi de kilogramele in plus care iti pun in pericol sanatatea.

"Lupta impotriva obezitatii trebuie sa inceapa cu mult inainte de a te confrunta cu aceasta problema. Este mult mai usor sa previi si acest lucru se poate face printr-un stil de viata sanatos.
Ceea ce inseamna in primul rand o alimentatie sanatoasa si miscare zilnica,
" explica Dr. Luigi Gratton,  membru in "Programul de analiza a obezitatii ca factor de risc" derulat de Centrul pentru Nutritie Umana din cadrul Universitatii din Los Angeles (UCLA).


Recomandare: 5-7 portii de fructe si legume pe zi pentru copii


Potrivit dr. Gratton, principiul de baza pentru a preveni aparitia problemelor grave de greutate este sa nu asimilam mai mult de 2000 de calorii pe zi. Proteinele trebuie sa reprezinte 30% din regimul alimentar zilnic, carbohidratii 40%, iar grasimile, 30%. Copiii trebuie sa manance intre 5 si 7 portii de fructe si legume pe zi si sa bea multa apa.

"Obezitatea este provocata, in multe cazuri, de caloriile lichide, de aceea copiii trebuie sa evite bauturile carbogazoase, bauturile energizante si sucurile in exces (sucurile proaspete din fructe sunt mai bune decat sucurile acidulate).
Copiii trebuie sa faca, bineinteles, si multa miscare,
" adauga specialistul.


Romania, fruntasa la numarul cazurilor de obezitate

 
Conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), Romania se afla pe locul trei in Europa in ceea ce priveste obezitatea in randul copiilor. In acelasi timp, potrivit statisticilor Institutului de Endocrinologie "C.I.Parhon", un roman din patru sufera de obezitate, iar Romania se claseaza in primele zece locuri in Europa privind numarul persoanelor care se confrunta cu aceasta problema. 25% dintre romani sunt obezi, iar 50% au probleme cu kilogramele in plus, avertizeaza statisticile, prevalenta fiind mai mare in randul femeilor.
Cele mai afectate sunt persoanele cu varsta peste 30 de ani.

La nivel mondial, peste un miliard de adulti sunt supraponderali. Potrivit unui raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), cel putin 300 de milioane de adulti sunt obezi.


Ziua Europeana Impotriva Obezitatii


Sambata, 22 mai, statele Uniunii Europene vor marca pentru prima oara Ziua Europeana impotriva Obezitatii (ZEIO). Obiectivul ZEIO este acela de a veni in sprijinul cetatenilor europeni supraponderali si obezi, de a-i ajuta sa isi schimbe stilul de viata pentru a-si controla greutatea si a-si imbunatati calitatea vietii.

Ziua Europeana Impotriva Obezitatii (ZEIO) este o initiativa paneuropeana independenta a organizatiilor pacientilor obezi, a comunitatii medicale si comunitatii politice în vederea informarii si educarii publicului cu privire la riscurile pentru starea de sanatate a individului cauzate de excesul ponderal si obezitate.