Cum faci fata zilelor caniculare

Zilele caniculare au sosit... In aceasta perioada a anului, temperaturile foarte ridicate iti dau mari batai de cap. Neplacerile cauzate de acestea...

Zilele caniculare au sosit... In aceasta perioada a anului, temperaturile foarte ridicate iti dau mari batai de cap. Neplacerile cauzate de acestea nu se reduc numai la disconfort, ci pot fi si adevarate amenintari pentru sanatatea ta.

Anumite persoane prezinta riscuri crescute de a intampina probleme grave de sanatate din cauza caniculei. Printre acestea se numara cei care sufera de boli cardiovasculare, diabet sau obezitate.

Organismul uman are capacitatea de a-si regla temperatura proprie in functie de factorii exteriori. Evident, aceasta capacitate de autoreglare are limitele sale, prin urmare, cand temperaturile ating praguri record, organismul tau are nevoie de ajutor pentru a-si regla temperatura.



Iata cum trebuie sa te protejezi cand temperaturile devin insuportabile:

1. Multa apa


In procesul de reglare a temperaturii, organismul tau se foloseste de apa pentru a-si reduce temperatura. Picaturile de transpiratie aflate pe suprafata pielii se evapora, luand cu ele si o parte din caldura pielii.

Acesta este motivul pentru care transpiratia este abundenta in timpul verii si tot acesta este motivul pentru care te poti deshidrata cu usurinta, ceea ce afecteaza functionarea normala a organismului, ducand la probleme grave de sanatate.

In zilele caniculare este necesar sa bei cel putin doi litri de lichide pe zi.
Este recomandat sa alegi apa in detrimentul bauturilor carbogazoase. Evita bauturile alcoolice si cele cu un continut ridicat de cofeina!

2. Haine lejere


Felul in care te imbraci cand iesi afara din casa, in zilele cu temperaturi ridicate, are o importanta foarte mare asupra capacitatii organismului de a rezista caldurii. In primul rand, alege haine subtiri, albe sau de culoare deschisa.

Pentru ca ventilatia corpului sa se realizeze cat mai bine, alege imbracaminte lejera, in niciun caz nu opta pentru obiectele vestimentare foarte stramte sau din materiale sintetice.

3. Fara activitate fizica intensa


Energia consumata de corpul tau in procesul de reglare a temperaturii este destul de mare, prin urmare, supunerea organismului unui set de activitati fizice intense poate determina o suprasolicitare a acestuia.

In astfel de zile, cel mai bine este sa renunti la exercitiile fizice de intretinere.
O alta varianta este aceea de a-ti face exercitiile dimineata, foarte devreme, cand temperaturile nu sunt prea mari sau poti opta pentru exercitiile in apa, la piscina.

4. Alimentatia


Desi culturile orientale promoveaza consumul de condimente si alimente picante, precum si ceaiuri fierbinti, in zilele caniculare, medicii nu sunt de aceeasi parere. De asemenea, consumul de alimente grase solicita intens sistemul digestiv si scade capacitatea organismului de a se proteja de temperaturile ridicate.

5. Cere sfatul medicului


In functie de afectiunile de care suferi, medicul iti poate recomanda modul in care sa te protejezi in zilele caniculare. De exemplu, persoanele care sufera de boli cardiovasculare sunt in pericol in astfel de zile, in special pentru ca tensiunea arteriala este influentata de temperaturile mari.
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă