Unghii sanatoase, dovada unui corp sanatos!

Continuam astazi serialul nostru legat de sfaturi utile pentru ingrijirea unghiilor tale. Nu te-ai gandit pana acum la manichiura decat ca la un accesoriu al frumusetii tale. Iata insa ca aceasta poate spune foarte multe lucruri despre starea ta de sanatate. In cazul in care ai avut de furca pana acum din cauza unghiilor care, fie se crapa usor, fie sunt foarte fragile, fie iti patrund in carne, acum ai la indemana toate solutiile de urgenta care sa te "scape" de astfel de neplaceri!



Principala cauza a acestor "defecte" ale unghiei o reprezinta matricea din care acestea sunt alcatuite, in special partea de sub unghie si zona de la baza unghiei, in forma de semiluna.

Ce poti face in aceasta situatie: trebuie sa astepti sase luni, timpul necesar unghiei de a creste si de a se reface. In toata aceasta perioada, continua sa pastrezi o manichiura scurta si ingrijita.



Motivul pentru care apar astfel de ciuperci pe suprafata sau dedesubtul unghiilor o reprezinta umezeala constanta.

Ciuperca se extinde de la varful sau marginea unghiei inapoi, spre baza acesteia, ducand la deteriorarea culorii sale (unghia devine alb-galbuie), ingrosarea si "surparea" suprafetei unghiei, devenita casanta.

De obicei, unghiile taiate sunt trimise la laborator, pentru a determina daca infectia cu ciuperca este responsabila pentru aceasta problema. Daca rezultatele ies pozitive, este necesara urmarea unui tratament prescris de doctor. Daca te ingrijoreaza starea de sanatate a unghiilor tale, cere sfatul medicului, al farmacistului, al manichiuristei sau al pedichiuristei tale.

Daca unghia este afectata de ciuperca, este recomandata utilizarea unei creme sau a unui unguent impotriva ciupercilor. Asteapta pana cand infectia s-a vindecat, inainte de a aplica lac de unghii. Arunca produsele folosite pe unghiile infectate - este foarte posibil ca la repetarea procedurii, ciuperca sa reapara.



Este o problema de care ne plangem frecvent, fiind localizata in special la unghiile de la picioare. Cauza sa principala o reprezinta o unghie taiata prea scurt, curbata la colturi, sau incaltamintea prea stramta, care face ca unghia taiata "din carne" sa doara, zona respectiva sa se umfle si sa se inflameze. De foarte multe ori, o astfel de unghie incarnata ajunge sa produca si puroi, daca nu este tratata la timp.

Ce poti face? Inmoaie un buretel demachiant in unguent antibiotic, pe care il aplici cat poti de mult sub marginea unghiei - astfel, pielea de desubt il va absorbi, iar antibioticul va contracara infectia. Daca infectia evolueaza si apare puroiul, este cazul sa consulti un doctor.



Daca esti una dintre "victimele" unor obiceiuri proaste, cum ar fi rosul unghiilor si al cuticulelor, daca nu le lasi sa creasca in ritm natural, daca ai pielea prea uscata sau daca iti faci manichiura prea zelos, atunci esti fericita "castigatoare" a unor cuticule despicate, dureroase, mult mai dure si mai greu de ajustat.

Solutii practice:

Maseaza regulat pielea de la baza unghiilor cu o crema hidratanta, pentru a preveni uscaciunea si a pastra un nivel ridicat al hidratarii epidermei.

Timp de cateva minute, inmoaie-ti mainile in apa calduta cu sapun, pentru a catifela pielitele si cuticulele inainte de a le impinge spre baza unghiei si a le indeparta.

Impinge cuticulele inapoi cu instrumentul special pentru pielite din trusa de manichiura sau cu un betisor din lemn de portocal, cu varfurile ascutite - astfel de betisoare sunt folosite in mod special pentru realizarea manichiurii.

Curata pielitele prinse de unghii folosind partea neteda a unei pile de unghii.



Aceasta problema poate fi un semn al unei afectiuni sau poate aparea din cauza utilizarii exagerate a detergentilor duri, care afecteaza in mod evident sanatatea pielii mainilor. De asemenea, alti factori pot fi: adezivii folositi pentru aplicarea unghiilor false, acetona utilizata pentru indepartarea lacului de unghii, pilirea defectuoasa a marginilor unghiilor sau supraexpunerea la apa.

Remedii:

Poarta manusi menajere din cauciuc la spalatul vaselor si/sau al hainelor (in cazul in care le speli manual).

Foloseste substante de indepartare a lacului de unghii pe baza de ulei.

Foloseste o pila de unghii mai moale, care are o actiune mai putin dura asupra unghiilor tale.

Nu iti pili sau lustrui suprafata unghiilor.

Nu folosi apa foarte fierbinte daca trebuie sa stai cu mainile in apa mai mult timp.

Dupa ce te-ai spalat pe maini sau inainte de culcare, maseaza-ti cuticulele si unghiile cu crema de maini sau ulei de migdale.



Daca esti fumatoare, atunci sa nu te intrebi de ce ti se ingalbenesc unghiile... Nicotina le "pateaza", ca, de altfel, un lac de unghii ieftin sau acetona.

Exista insa solutii si pentru aceasta "criza":

Unge suprafata unghiei afectate de "ingalbeneala" cu un betisor pentru curatarea urechilor inmuiat in peroxid de hidrogen diluat.

Freaca o jumatate de lamaie, in sus si in jos, pe suprafata unghiilor ingalbenite.

Renunta la oja sau lac de unghii pentru o perioada de timp.



Petele albe aparute pe suprafata unghiei sunt frecvent intalnite si sunt adesea cauzate de un traumatism minor, cum ar fi ciocnirea unghiei de un obiect dur. Este foarte posibil sa iti apara astfel de pete daca lucrezi foarte mult cu mainile. Unele persoane sufera ocazional de acest lucru, pur si simplu pentru ca poate fi o afectiune intalnita in familie si mostenita. Nu este necesar nici un fel de tratament, de vreme ce pata alba va creste o data cu unghia si va ajunge sa fie taiata.

Saptamana viitoare iti vom prezenta alte sfaturi pentru ingrijirea unghiilor, astfel incat acestea sa faca dovada unui corp sanatos si sa aiba un aspect estetic cat mai placut.