Suplimente alimentare care te imunizeaza iarna

Am intrat in ultima luna a anului si totul in jur imbraca haine de sarbatoare: magazinele si-au decorat vitrinele in spiritul sezonului, concertele de colinde se tin lant, iar evenimentele festive ne pregatesc pentru Craciun si Revelion. Cu toate acestea, iarna pandeste din umbra, astfel incat este indicat sa fim atenti la aparitia celor mai mici simptome ale racelii si gripei.

Intreaba-ti doctorul daca suplimentele alimentare va pot ajuta - pe tine si membrii familiei tale - sa... pacaliti raceala sau sa va puneti pe picioare mai repede, in cazul in care boala v-a "doborat".



Echinacea este una dintre plantele frecvent folosite pentru intarirea imunitatii organismului.

Extractul de echinacea ajuta la atenuarea severitatii simptomelor de raceala si gripa.

Astragalus este o planta folosita de peste 2.000 de ani in medicina traditionala chineza, fiind foarte apreciata pentru valoarea sa medicinala. Acest "tonic superior" este utilizat pentru intarirea imunitatii si pentru prevenirea racelii. La fel ca si echinacea, acest supliment trebuie luat cu o intrerupere de 7-10 zile. Adesea, doctorul recomanda administrarea concomitenta de echinacea si astragalus.

Usturoiul, datorita proprietatilor sale antivirale si antibacteriene, este utilizat pentru prevenirea infectiilor respiratorii.
Ca si ceapa si condimentele picante, usturoiul are un rol esential in lupta impotriva afectiunilor care ne "bantuie" in lunile de iarna.

Goldenseal (Hydrastis canadensis) este considerat a fi un antibiotic natural, fiind o planta folosita frecvent (in special in ultimii ani) pentru tratarea infectiilor respiratorii. De asemenea, aceasta planta populara este utilizata in combinatie cu echinacea, pentru a spori imunitatea organismului. Goldenseal a fost descoperita de catre primii colonisti americani de la indienii Cherokee.

Lemnul dulce este o planta medicinala folosita in scopuri terapeutice inca de acum 5.000 de ani, fiind utilizata si pentru tratamentul afectiunilor cailor respiratorii (bronsite, pneumonii, tuse convulsiva etc.).

Boabele de soc ajuta la diminuarea severitatii simptomelor racelii, precum si la scurtarea perioadei de boala.



Vitamina A (beta carotenul) este necesara organismului pentru usurarea respiratiei si pentru intarirea sistemului imunitar.
Deficienta de vitamina A creste riscul aparitiei infectiilor respiratorii.

Vitamina C ajuta la vindecare si, in perioada de boala, este recomandata consumarea sa in special in forma naturala (spre exemplu, citrice).

Deficienta de zinc sporeste riscul aparitiei unor infectii respiratorii grave. Suplimentele de zinc cresc rezistenta organismului in fata bolilor, grabesc vindecarea pneumoniei si, ulterior, recuperarea dupa boala.

Seleniul reprezinta un nutrient cheie in lupta impotriva infectiilor virale. Raceala si gripa cunosc forme mai grave in cazul persoanelor care sufera de deficienta de seleniu, iar virusul sufera mutatii.
Un astfel de virus, mult mai rezistent, se poate raspandi cu o mai mare usurinta in intreaga comunitate.