Sindromul Raynaud: sindromul mainilor si picioarelor reci

Iti simti deseori mainile si picioarele reci si uneori iti provoaca chiar si durere? Este posibil sa suferi de sindromul Raynaud. Dr. Codrut Tutu, specialist acupunctura si apifitoterapie iti ofera cateva sfaturi care te pot ajuta.

Ce este sindromul Raynaud?

Sindromul Raynaud este o problema de circulatie a sangelui care afecteaza extremitatile, de obicei degetele de la maini, dar si cele de la picioare, nasul, obrajii, urechile si barbia. Femeile sunt cel mai des afectate, in special cele cu varste cuprinse intre 20 si 40 de ani.

Sindromul Raynaud este de cele mai multe ori asociat cu temperaturile scazute, stresul, iar persoanele afectate isi vor simti degetele de la maini si picioare foarte reci sau amortite.


Cauze

Cand micile artere care conduc sangele catre maini si picioare sunt expuse la frig, se contracta, reducand astfel aprovizionarea cu sange. Arterele pot fi foarte sensibile la frig din cauza problemelor sistemului imunitar.
Deseori se intampla ca persoanele cu sindromul Raynaud sa sufere si de alte afectiuni precum lupus sau artrita.


Semne si simptome ale sindromului Raynaud

La frig sau stres, degetele capata o culoare palida, apoi devin albastrui si la final se inrosesc. Aceste schimbari de culoare sunt insotite de durere, amorteala si o senzatie de furnicaturi. Simptomele pot fi ameliorate incalzindu-ti mainile si picioarele.


Ce poti face?

Pentru ca fumatul contracta arterele, renunta la fumat si fereste-te de fumul de tigara, daca vrei sa previi. De asemenea, incearca sa te feresti de stres si urmeaza tratamentul prescris de medic daca suferi de boli precum lupus sau artrita, pentru ca acestea pot provoca sindromul Raynaud.

Cat despre tratarea acestui sindrom, Dr.
Codrut Tutu, specialist acupunctura si apifitoterapie declara ca "vindecarea completa a sindromului Raynaud necesita un tratament mai complex, intrucat sunt afectate structura si functiile sistemului circulator periferic precum si ale unor organe interne iar fiecare pacient are nevoie de un tratament individualizat. Este recomandat sa se evite contactul cu temperaturile scazute iar in timpul sezonului rece sa se poarte articolele vestimentare de protectie (manusi, caciula, fular, etc.)."

Iata cateva sfaturi de care trebuie sa tii cont daca suferi de acest sindrom:

  • Urmeaza tratamentul prescris de medic. Daca simti ca acesta nu te ajuta, consulta-ti medicul si nu renunta la medicatie din proprie initiativa;
  • Nu permite ca mainile si picioarele tale sa devina reci.
    Pastreaza-ti corpul cald si uscat si foloseste manusile daca iesi in frig sau daca manuiesti gheata sau alimente inghetate;
  • Limiteaza consumul de cafeina;
  • Renunta la fumat. Fumatul iti va inrautati simptomele;
  • Incalta sosete si pantofi confortabili, care sa nu te stranga;
  • Evita sa folosesti unelte care vibreaza;
  • Incearca sa eviti, pe cat posibil, situatiile stresante. Exercitiile fizice, meditatia sau yoga te pot ajuta sa faci fata stresului.

Ca remediu temporar pentru sindromul Raynaud, Dr. Codrut Tutu, iti recomanda "sa consumi timp de o luna un ceai din salvie, trei frati patati, urzica, matase de porumb, sunatoare, galbenele. Plantele se amesteca in cantitati egale si se face infuzie cu cate 1 lingurita de amestec la o cana de apa, timp de doua trei minute.
In paralel se foloseste o crema din galbenele si patlagina, aplicata local pe zonele afectate. Formula de ceai nu trebuie urmata mai mult de 4 ori pe an (o luna in fiecare sezon
)."


Contacteaza medicul daca:

  • Durerile devin mai puternice, in ciuda tratamentului;
  • Apar inflamatii la nivelul mainilor si picioarelor care nu se vindeca.