Nu crezi ca e timpul sa renunti la fumat?

Conform statisticilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, aproape 50% dintre fumatori mor din cauza unor afectiuni provocate de fumat. Nu crezi ca e timpul sa renunti la fumat?

Conform statisticilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, aproape 50% dintre fumatori mor din cauza unor afectiuni provocate de fumat. Nu crezi ca e timpul sa renunti la fumat?

 

Pe 31 mai este Ziua Mondiala Antifumat. Ce-ar fi daca toti fumatorii ar renunta la fumat macar pentru o zi! Poti incepe cu ziua de luni, 31 mai, sa-ti faci un bine sanatatii si le dai plamanilor tai macar o zi de pauza. Gandeste-te apoi la optiunea de a reduce din numarul tigarilor pe care le consumi in fiecare zi. Reducerea fumatului este considerata o metoda de renuntare, daca reusesti sa limitezi numarul tigarilor la mai putin de 50% din consumul initial. Gandeste-te ca fiecare pas pe care il faci, oricat de mic ar fi, creste probabilitatea unei renuntari totale pe viitor.

"Dorim cu aceasta ocazie sa tragem un semnal de alarma privind impactul negativ pe care il are fumatul atat asupra asupra sanatatii fumatorilor, cat si asupra celor care sunt obligati sa stea in preajma acestora – fumatorii pasivi”
, a declarat dr. Adrian Mocanu, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Bucuresti.

Fumatul este o boala


Societatea Romana de Pneumologie clasifica fumatul ca fiind o boala, nicidecum un obicei, iar fumatorul este dependent atat psihic, cat si fizic de tutun. De aceea, specialistii pneumologi recomanda tuturor fumatorilor sa trateze aceasta boala sub atenta observatie a unui medic specialist. Daca te-ai decis sa scapi de aceasta boala care afecteaza sanatatea ta si a celor din jur este esential sa te prezinti la medic pentru prescrierea unui tratament eficient.

Interventia terapeutica este obligatorie pentru toti pacientii diagnosticati cu dependenta nicotinica. Orice fumator identificat prin consult medical trebuie sa primeasca asistenta medicala adecvata in scopul opririi fumatului.

Exista dovezi conform carora sfaturi medicale de 3-5 minute cresc semnificativ rata abstinentei la fumat pe termen lung. Consilierea de specialitate pentru renuntarea la fumat cuprinde terapie farmacologica, consiliere cognitiv-comportamentala si metode complementare. In general se bazeaza pe discutii fata in fata cu fumatorii, in minim 4 sesiuni de 20-45 de minute pe parcursul a 8-10 saptamani in care pacientul este monitorizat fara terapie medicamentoasa.

Terapia farmacologica a dependentei de nicotina presupune:

  • alegerea unui substitut de nicotina, cum ar fi: guma cu nicotina, plasturii cu nicotina si spray nazal cu nicotina;
  • terapia cu bupropion care este un medicament de linia 1 dovedit eficace in terapia dependentei nicotinice;
  • terapia cu vareniclina.


De retinut! Nicotina din 3 sau 4 tigari (aproximativ 60 mg), daca ar fi absorbita in intregime de organism, ar putea ucide un adult. Pe langa nicotina, tigarile si fumul contin si aproximativ 4000 de substante chimice, iar 50 dintre acestea sunt dovedite a fi cancerigene.

Fumatul este una dintre principalele cauze ale deceselor provocate de cancerele: cavitatii orale, pulmonare, laringiene, esofagiene, pancreatice, de vezica urinara, renale, cervicale si cele gastrice.

Statul cheltuieste milioane de lei pe tratamentul bolilor cauzate de fumat


Potrivit Prof. Dr. Florin Dumitru Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie, la fiecare 5500 de romani care ar renunta la fumat, s-ar economisi 5,1 miliarde de lei la bugetul de sanatate in urmatorii 10 ani. "Pe langa pierderile umane pe care consumul de tutun le cauzeaza, trebuie avut in vedere si banii care se cheltuiesc anual pentru tratarea fumatorilor. Cei care fumeaza se imbolnavesc mult mai repede, iar tratamentul bolilor cauzate de fumat - cum ar fi bolile cardiovasculare, boli respiratorii, cancere si multe altele implica cheltuieli exorbitante care sunt acoperite de cele mai multe ori de stat. Comparand Romania cu alte tari in care, prin masuri legislative aspre precum si programe de consiliere si tratament medicamentos, se incurajeaza renuntarea la fumat, am ajuns la concluzia ca la fiecare 5500 de romani (aproximativ 1 din 1000) care ar renunta la fumat, s-ar economisi 5.1 miliarde de lei la bugetul de sanatate in urmatorii 10 ani.

Concluzia este ca din niciun punct de vedere, nici al sanatatii si nici al banilor, Romania nu isi permite costurile fumatului", a declarat Prof. Dr. Florin Dumitru Mihaltan.

Masuri mult mai aspre pentru controlul tutunului


In urma unei intalniri dintre membrii Comisiei de Sanatate Publica a Senatului si reprezentantii Retelei pentru Prevenirea Fumatului in Romania (RPFR) si ai Retelei Europene pentru Prevenirea Fumatului (ENSP) s-a ajuns la decizia schimbarii cadrului legislativ  cu privire la controlul tutunului in Romania. In tarile in care s-au adoptat masuri legislative care sa protejeze populatia impotriva efectelor fumatului, s-a observat o scadere semnificativa a numarului de internari cu boli cauzate de fumat si o economie substantiala la bugetul de sanatate.

 

"Romania s-a angajat, prin legea 332/2005 care a ratificat Conventia Cadru OMS pentru controlul tutunului, ca pana la inceputul lui 2011 sa implementeze o serie de masuri legislative cu privire la controlul tutunului mult mai aspre decat sunt in momentul de fata. Astfel, orice tip de tip de reclama, promovare si sponsorizare a tutunului trebuie, conform Conventiei, sunt interzise.

Mai mult, fumatul in locuri publice chiar si in parcuri sau spatii deschise ar trebui eliminate. Legi de tipul "tobacco free" au fost adoptate in majoritatea tarilor UE, iar Romania nu poate sa faca exceptie in acest sens, mai ales ca este pentru binele sanatatii unei intregi tari", a declarat Cornel Radu Loghin, Director Politici si Strategii ENSP (Reteaua Europeana pentru Prevenirea Fumatului).

In urmatoarele saptamani, proiectul de lege asupra controlului tutunului in Romania va fi inaintat Comisiei de Sanatate din cadrul Senatului Romaniei.