Invata sa te aperi de infectia urinara!

Infectiile urinare netratate distrug rinichii, avertizeaza medicii urologi. De aceea este esential sa nu le ignoram si sa aplicam tratamentul corespunzator, tinand cont de indicatiile medicului. Afla ce masuri trebuie sa iei in cazul in care ai aceasta problema!
Infectiile urinare netratate distrug rinichii, avertizeaza medicii urologi. De aceea este esential sa nu le ignoram si sa aplicam tratamentul corespunzator, tinand cont de indicatiile medicului. Afla ce masuri trebuie sa iei in cazul in care ai aceasta problema!

Este important sa tratezi corespunzator infectiile urinare, deoarece cele care recidiveaza duc la infectii tot mai mari, care pot cuprinde ureterele si chiar rinichii, atentioneaza dr. Radu Constantiniu, medic primar urolog in cadrul Centrului Medical Focus.

Diferenta intre cistita si pielonefrita


Trebuie sa facem o diferenta intre infectia urinara joasa - cistita care se manifesta prin febra si infectia urinara inalta - pielonefrita care se manifesta prin febra mare si dureri de spate. De asemenea, potrivit medicilor urologi, daca suferi de cistita inseamna ca infectia este localizata la nivelul vezicii urinare.
In cazul in care infectia este localizata la nivelul rinichiului, inseamna ca te confrunti cu o pielonefrita.

50% dintre femei fac macar o infectie urinara


Statisticile arata ca femeile sunt mai predispuse la infectiile urinare, 50% din acestea suferind cel putin o data in timpul vietii de o forma de infectie urinara. Barbatii tineri sunt rareori afectati de infectii urinare, in schimb, barbatii peste 50 ani, cu afectiuni ale prostatei, sunt mai expusi riscului de infectii urinare.

Care sunt simptomele unei infectii urinare?


Printre cele mai frecvente semne ale unei asemenea infectii sunt:
  • urinarile repetate cu usturime;
  • urina tulbure;
  • prezenta sangelui in urina;
  • nevoia de a urina tot timpul, fara ca vezica sa fie plina;
  • presiune in regiunea pelviana;
  • o stare generala de diconfort.

Din ce cauze pot sa apara infectiile urinare?


In general, printre factorii favorizanti se numara:
  • consumul redus de lichide;
  • urinatul rar;
  • constipatia:
  • hemoroizii externi;
  • toaleta cu jetul de apa orientat inspre vagin, dupa contactul sexual;
  • atrofia genitala, dupa menopauza";
  • uremia;
  • diabetul zaharat;
  • afectiuni digestive asociate: colita, constipatia cronica;
  • afectiuni biliare;
  • metroanexita.

Cum tratam infectia urinara?


Nu ignora niciun simptom din cele prezentate mai sus si consulta un medic urolog pentru a-ti prescrie un tratament corespunzator, in functie de infectia urinara de care suferi. De regula, tratamentul care se administreaza consta in antibiotice, insa niciodata inainte de efectuarea unei uroculturi pentru a pune un diagnostic corect.
In cazul in care suferi de cistita, cel mai adesea ti se va recomanda ofloxacin, ciprofloxacin sau biseptol, iar daca nu se poate realiza urocultura se administreaza norfloxacina cate 2 tablete pe zi, timp 3-5 zile, potrivit informatiilor specificate de specialistii in urologie.

 

5 sfaturi esentiale


1. Produsele naturiste, “leac” eficient fara efecte secundare: strugurii ursului (planta cunoscuta si sub denumirea de bearberry), afinul american (cunoscut si ca merisor sau cranberry), semintele de dovleac si cozile de cirese sunt plante care combat problemele fiziologice ale aparatului urinar feminin si masculin, incontinenta urinara si ajuta la eliminarea fiziologica a apei si a deseurilor metabolice din organism.
 
2. Consuma cat mai multa apa! Daca te confrunti cu infectii urinare repetate este esential sa consumi in fiecare zi multa apa, chiar si 3 litri.
 
3.
Nu lua medicamente fara prescriptia medicului! De multe ori se intampla sa luam medicamente la recomandarea prietenilor sau membrilor familiei, dar in majoritatea cazurilor acestea ne fac mai mult rau decat bine. Este si cazul infectiilor urinare, care se agraveaza daca luam medicamente necorespunzatoare.
 
4. Atentie la igiena intima! Alege cu atentie produsele de igiena intima pe care le folosesti. Multe pot irita uretra si pot duce la instalarea unei infectii. Foloseste doar produsele testate dermatologic. Foloseste lenjerie intima din bumbac pentru ca aceasta lasa pielea sa respire. Fibrele sintetice mentin umezeala, creand conditiile optime dezvoltarii infectiilor. Este necesara o igiena foarte stricta in zona perianala si intodeauna spala-te in zona organelor genitale. Dupa urinare, sterge-te din fata inspre spate.
 
5. Urineaza la timp! Cand simti nevoia, nu amana momentul in care merge la toaleta.
Abtinerea pentru perioade lungi de timp favorizeaza aparitia infectiilor urinare.