Gripa aviara - o amenintare serioasa pentru sanatatea publica

Virusul gripal A (H5N1) este specific pasarilor, insa ultimele cercetari indica transmiterea acestuia si la om, prin contactul direct cu pasarile sau suprafetele contaminate. Momentan nu exista dovezi care sa certifice raspandirea interumana a virusului, insa expertii sustin ca dintre toate subtipurile de virusuri gripale aviare acesta este considerat cel mai periculos, din cauza rapiditatii cu care poate suferi mutatii, determinand distrugerea barierei genetice (fapt care ar permite transmiterea viruslui de la om la om).
Cum se transmite virusul?

Principala cale de transmitere a virusului H5N1 la oameni este prin contactul direct cu animalele deja infectate sau suprafetele contaminate. De asemenea, prin uciderea si consumul carnii infectate creste riscul de a contracta virusul. Un alt factor de risc il reprezinta apele in care s-au identificat cadavre si dejectii de pasari infectate.


Atentie la simptome!

Principalele simptome inregistrate la om sunt:
  • Raguseala;
  • Tuse;
  • Febra (39-40 de grade Celsius);
  • Dureri musculare;
  • Dureri de cap intense;
  • Insuficienta respiratorie acuta (dificultati de respiratie si dureri in piept).


Masuri de prevenire a imbolnavirilor cu gripa aviara

Nu trebuie sa te gandesti ca virusul se transmite destul de greu la oameni si tu nu esti pasibil de a contracta boala.
Nu te costa nimic sa ai grija de sanatatea ta si sa respecti cateva reguli de igiena si protectie amintite de Ministerul Sanatatii si care se impun in aceasta situatie:
  • Evita zonele in care s-au identificat pasari infectate cu virusul H5, cum ar fi gospodariile, fermele sau pietele de pasari vii;
  • Spala-te pe maini cu apa si sapun, mai ales dupa contactul cu pasarile, iar in lipsa apei si a sapunului apeleaza la stergerea mainilor cu alcool sanitar;
  • Virusul gripei aviare rezista pana la o temperatura de 70 de grade Celsius, asadar carnea de pasare trebuie consumata numai dupa ce a fost prelucrata termic (fapt care inactiveaza virusul) la o temperatura mai mare decat cea mentionata;
  • Nu consuma carnea si ouale pasarilor care au stat in preajma focarelor de infectie;
  • Evita consumul de mancaruri care pot contine sange de pasari infectate cu virus, inainte de a fi prelucrate termic cu atentie;
  • Nu folosi acelasi cutit sau instrument de taiat pentru a pregati carnea cruda si alimentele care sunt gata de consumat;
  • Separa carnea cruda de cea prelucrata termic sau de alimentele pe care urmeaza sa le consumi;
  • Nu atinge alimentele prelucrate termic imediat dupa ce te-ai ocupat de carnea cruda, ci spala-te pe maini inainte;
  • Nu aseza carnea gatita pe aceeasi farfurie sau suprafata pe care ai pus carnea cruda;
  • Mare atentie la galbenusuri: acestea nu trebuie sa fie lichide si sa se prelinga;
  • Spala ouale cu apa si sapun inainte de a le prelucra termic si nu uita sa-ti cureti mainile;
  • Nu folosi oua crude sau fierte moi in compozitia unor alimente care nu vor fi prelucrate termic;
  • Dupa ce ai terminat de gatit, spala-te pe maini cu apa si sapun si executa acelasi lucru cu fiecare suprafata si instrument folosit din bucatarie.

In concluzie, pana in prezent se stie ca virusul H5N1 apare in special la pasari.
Insa bariera genetica dintre animale si organismul uman functioneaza "cu jumatati de masura": ultimele rezultate au aratat ca virusul se transmite si la oameni - intr-adevar mai greu - prin contactul direct cu animalele infectate si cu suprafetele contaminate. Asadar, o prima mutatie "a distrus" aceasta bariera genetica si a facut posibila transmiterea virusului de la animal la om. O alta mutatie, de care se tem toti expertii, si care ar permite transmiterea interumana nu poate fi exclusa ...