De ce imi cade parul?

Este o intrebare adresata de multe femei care nu reusesc sa gaseasca raspunsuri la pierderea in cantitati ingrijoratoare a firelor de par. Desi caderea parului este mult mai comuna in randul barbatilor, exista numeroase femei care se confrunta cu aceasta problema.

Este o intrebare adresata de multe femei ingrijorate de pierderea in cantitati deloc neglijabile a firelor de par. Desi caderea parului este mult mai comuna in randul barbatilor, exista numeroase femei care se confrunta cu aceasta problema.

"O mare parte din consultatiile dermatologice au ca motiv principal caderea parului. Persista inca un anume folclor conform caruia caderea parului este atribuita stresului omniprezent. Explicatia este acceptata cu mare usurinta, iar tratamentul este la fel de lipsit de specificitate: clasicele cure cu vitamine, care de cele mai multe ori nu dau rezultatele scontate.

In realitate, alopeciile pot avea multiple cauze medicale: endocrine, infectioase, nutritionale, afectiuni inflamatorii ale scalpului etc., iar terapia trebuie adresata in primul rand cauzei.", aflam de la Dr.

Andra Cristina Muscalu, medic dermatolog.

Testosteronul, hormonul masculin, are o influenta directa asupra caderii parului. Dihidrotestosteronul (DHT) este un derivat al testosteronului care produce, in cele mai multe cazuri, caderea parului. Acesta este unul din principalele motive pentru care alopecia (caderea parului) este mult mai frecventa in randul barbatilor.

Testoseteronul este prezent si in organismul femeilor, in cantitati reduse
, dar suficiente pentru a conduce la formarea dihidrotestosteronului, responsabilul pentru caderea parului.

Cantitatea de testosteron variaza in cazul femeilor, in functie de diferiti factori, printre care si varsta si cei de natura ereditara.
Desi variatiile si nivelul de testosteron din sange pot fi destul de mici, efectul se "simte" prin caderea parului.

Potrivit American Hair Loss Association, caderea parului poate fi provocata si de pilulele anticonceptionale.

Acestea opresc ovulatia prin actiunea combinata a hormonilor estrogen si progesteron sau numai progesteron, dupa caz. Femeile care sunt predispuse la caderea parului prin influenta hormonala sau care sunt hipersensibile la schimbarile hormonale care au loc in organismul lor, pot suferi de alopecie in diferite graduri in timpul administrarii sau, mai des, la cateva saptamani sau luni de la oprirea administrarii.

Nu numai hormonii sunt vinovati pentru caderea parului.
Cateodata vina ne apartine... Printre cele mai grave greseli pe care le fac unele femei se numara tratamentele agresive asupra parului, mai exact asupra foliculilor pilosi.

Alopecia de tractiune apare in urma unor traumatisme la nivelul radacinii parului. Poate fi cauzata de accidente nefericite, dar, de cele mai multe ori, sunt cauzate de coafuri care ne "smulg" efectiv parul din radacina. Parul prins frecvent foarte strans poate fi una dintre cauze. De asemenea, extensiile aplicate incorect, foarte aproape de radacina firelor de par pot avea un astfel de efect.

Tratamentele chimice agresive, precum solutiile folosite pentru permanent, pentru decolorarea sau vopsirea parului, folosite in exces sau incorect, pot duce la caderea masiva a parului si chiar la afectarea pielii capului.


Perioadele marcate de un nivel ridicat al stresului, atat fizic cat si psihic (depresii, sarcina si nasterea, diverse afectiuni, operatii, examene, evenimente traumatizante) sunt responsabile intr-o anumita masura de caderea parului.