Cafeaua intre placere si sanatate

Cafeaua este unul dintre cele mai studiate produse din lume, facand obiectul a numeroase cercetari stiintifice. Rezultatele acestor studii demonstreaza faptul ca un consum moderat de cafea este sigur si poate avea anumite efecte pozitive pentru sanatate. Mai exact, cafeaua este o sursa naturala de sanatate deoarece contine antioxidanti, care imbunatatesc vigilenta si performanta fizica si psihica.

"Cafeaua este una dintre bauturile cele mai apreciate de milioane de oameni din toata lumea de cel putin o mie de ani, fiind un produs 100% natural. In timp ce pe majoritatea pietelor din tarile dezvoltate consumul de cafea creste de la an la an, in Europa de Este consumul de cafea aproape ca s-a triplat din 1982", a declarat Roger Cook, Directorul Centrului de Informare pentru Stiinta Cafelei (COSIC).


Despre cafea si sanatate

Cafeaua contine de 4  ori mai multi antioxidanti decat ceaiul obisnuit. Antioxidantii sunt substante chimice care contribuie la protectia impotriva deteriorarii celulare provocate de radicalii liberi.

Acestia se afla printre cauzelel principale care duc la aparitia a numeroase boli. Astefl, cafeaua contine multi antioxidanti benefici, printre care se afla: acidul clorogenic, polifenolii, acidul cafeic si melanoidele.

De asemenea, studiile au demonstrat ca evolutia diabetului de tip 2 poate fi incetinita sau chiar oprita cu ajutorul cafelei, insa, inca nu este cunoscut in totalitate mecanismul de actiune. Mai mult, cofeina este un bun stimulent pentru sistemul nervos central , elibereaza adrenalina, care provoaca senzatia de energizare, atenueaza oboseala la volan, "alunga" moleseala de dupa masa de pranz, iar in vazul persoanelor varstnice "improspateaza memoria".


Guta, deseori considerata a fi boala "batranilor", poate fi prevenita cu ajutorul cafelei. Astfel, consumul de cafea pe termen lung este asociat cu reducerea riscului de aparitie a gutei. Studii recente, efectuate pe un esantion de 45.000 de barbati, au demonstrat  ca nivelul accidului uric este diminuat prin consumul de cafea.

Multe persoane isi pun intrebarea daca cafeaua provoaca deshidratarea organismului. Roger Cook, Directorul Centrului de Informare pentru Stiinta Cafelei a tinut sa mentioneze ca acest lucru este perfect neadevarat, deoarece consumul adecvat de lichide este esential pentru functionarea normala a organismului si pentru prevenirea deshidratarii, iar cafea este o sursa importanta de lichide in alimentatie, care in plus este si un usor diuretic.
Acesta a conchis ca acesta bautura, cafeaua, este placere naturala, perfect sanatoasa, si nu afecteaza organismul.

Cu toate acestea consumul cafelei in Romania este cu mult sub media Europeana datorita pretului destul de ridicat in comparatie cu veniturile reduse ale populatiei, si accesul limitat la informatii asupra beneficiilor cafelei asupra sanatatii. Consumul mic de cafea este pus si pe seama accizelor ridicate in comparatie cu salariile romanilor. Acciza pentru cafea va fi diminuata treptat de la 612 euro pe tona, in 2007, pana la 153 euro pe tona, in 2010. In 2011 se preconizeaza ca accizele la cafea vor fi eliminate in totalitate.


Asociatia Romana a Cafelei are ca scop reprezentarea intereselor importatorilor de cafea si ale industriei de prelucrare a cafelei din Romania, asociatia jucand un rol de avocat si de purtator de cuvant in vederea abordarii eficiente a problemelor comune ale industriei.