Ai grija sa nu fii victima meningitei!

Numeroase afectiuni, precum bolile canceroase sau conectivele acestora, pot fi insotite de o reactie inflamatorie a meningelui. Cu toate acestea cele mai frecvente meningite sunt infectioase, clasificate in 2 grupe: una cand lichidul cefalorahidian este purulent, si cea de-a doua cand lichidul este limpede.
Meningitele purulente

Sunt cauzate de infectia cu o bacterie, meningococ, pneumococ sau Haemophilus influenzae. Aceasta se manifesta prin epidemii, mai ales in randul copiilor sau adultilor tineri. Meningita cu pneumococ apare de cele mai multe ori, ca urmare a unei infectii a cavitatilor interne, ale urechilor sau ale sinusurilor fetei, si mai rar din cauza unor infectii restiratorii.

Boala se declanseaza rapid se manifesta prin dureri de cap, febra, varsaturi, durere, mai ales ale coloanei vertebrale.
Daca nu este tratata la timp, infectia risca sa se intinda la creier si, astfel, sa provoace coma, tulburari de comportament, paralizii sau convulsii. Tratamentul consta in administrarea de antibioterapie pe cale intravenoasa, si dureaza cel putin 2 saptamani. De asemenea, se impune administrarea preventiva de antibiotice, celor care au fost in contact cu bolnavul, sau celor care se plang de tulburari rinofaringeene.


Meningitele cu lichid limpede


In mod aparte, acestea sunt cauzate de o ciuperca microscopica, insa, de cele mai multe ori cauza meningitelor cu lichid limpede sunt bacteriile sau virusii.
O meningita cu lichid cefalorahidian limpede se manifesta prin dureri de cap, varsaturi, durere, mai ales ca coloanei vertebrale.

 
Meningitele la copiii

Copiii mici cu meningita pot avea manifestari asemanatoare gripei, adica, tuse si tulburari de respiratie. Uneori debuteaza atipic si se manifest prin febra si diaree, voma, agitatie, refuzul mancarii, tremor al membrelor, constipatii si probleme respiratorii. Copiii cu varsta mai mica de 18 luni pot prezenta niste pete usor umflate la nivelul capului, plang atunci cand sunt luati in brate, sau au corpul foarte incordat.


Simptome

Cele mai frecvente simptome ale tuturor formelor de meningita:
  • febra; durere de cap, severa si persistenta;
  • gatul este intepenit si dureros, cel mai bine evidentiindu-se la incercarea de a atinge pieptul cu barbia;
  • varsaturi;
  • confuzie si un nivel scazut de luciditate;
  • convulsii.