6 simptome ale infecţiei urinare

Orice infecţie urinară trebuie să fie tratată corespunzător, deoarece poate să afecteze rinichii, avertizează medicii urologi. Află ce simptome trebuie să te trimită de urgenţă la un consult de specialitate!

Orice infecţie urinară trebuie să fie tratată corespunzător, deoarece poate să afecteze rinichii, avertizează medicii urologi. Află ce simptome trebuie să te trimită de urgenţă la un consult de specialitate!

 

 

50% dintre femei fac măcar o infecţie urinară


Statisticile arată că femeile sunt mai predispuse la infecţii urinare, 50% din acestea suferind cel puţin o dată în timpul vieţii de o formă de infecţie urinară. Bărbaţii tineri sunt rareori afectaţi de infecţii urinare, în schimb, cei peste 50 ani, cu afecţiuni ale prostatei, sunt mai expuşi riscului de infectare. Potrivit dr. Andrei Manu, medic primar urolog la Spitalul Militar "Profesor Dr. D. Gerota", "infecţia urinară poate fi joasă, când se numeşte cistită şi se manifestă fără febră sau înaltă, când se numeşte pielonefrită şi se manifestă cu febră mare şi dureri de spate". Cistita este infecţia vezicii urinare, în timp ce pielonefrita este infecţia rinichiului, explică specialistul.

Este important să tratezi corespunzător infecţiile urinare, deoarece cele care recidivează duc la infecţii tot mai mari, care pot cuprinde uretrele şi chiar rinichii, atenţionează dr. Radu Constantiniu, medic primar urolog în cadrul Centrului Medical Focus din Bucureşti.

 

 

6 simptome frecvente


1. Urinările repetate cu usturime;
2. Urina tulbure;
3. Prezenţa sângelui în urină;
4. Nevoia de a urina tot timpul, fără ca vezica să fie plină;
5. Presiune în regiunea pelviană;
6. O stare generală de diconfort.


Alte simptome care pot să apară în unele cazuri sunt durerile în timpul actului sexual la ambii parteneri, dureri intercostale, vomă, febră, stări de confuzie (la persoanele vârstnice).

Dacă ai constatat prezenţa simptomelor enumerate nu ezita să mergi la un medic urolog pentru un diagnostic corect al problemei pe baza unui test simplu de urină. De regulă, tratamentul care se administrează constă în antibiotice, însă niciodată înainte de efectuarea unei uroculturi pentru a pune un diagnostic corect. În cazul în care suferi de cistită, cel mai adesea ţi se va recomanda ofloxacin, ciprofloxacin sau biseptol, iar dacă nu se poate realiza urocultura se administrează norfloxacină câte 2 tablete pe zi, timp 3-5 zile, potrivit medicului primar urolog, Andrei Manu.

 

 

Cum previi înfecţia urinară?

 

  • Consumă alimente bogate în vitamina C, deoarece studiile arată că aceasta reduce numărului bacteriilor "rele" din tractul urinar.
  • Consumă afine, suplimente cu afine sau suc de afine. Studiile arată cu afinele protejează organismul împotriva infecţiilor urinare şi au o acţiune anti-inflamatoare.
  • Consumă cât mai multă apă.
  • Urinează la timp! Când simţi nevoia, nu amâna momentul în care mergi la toaletă.
  • Poartă lenjerie din bumbac
  • Consumă multe fibre pentru a evita constipaţia.