Tratamente pentru sinuzita

Exista in China un obicei pe care foarte multi il respecta: in fiecarezi - dimineata, sau la orice alta ora din zi - se efectueaza un anumemasaj al fetei, atat cu palmele, cat si cu buricul degetelor, atingandmai toate punctele reflexogene legate de meridianele ochilor, urechilor,cavitatii nazale si sinusurilor. De aceea, sa nu ne miram de faptul cafoarte rar se intalneste la chinezi sinuzita.

 

Tratamente pentru sinuzita

 

Putand afecta sinusurile sfenoidale (in spatele cavitatii nazale), celeetmoidale (la radacina nasului), cele frontale si/sau cele, axilare,boala este un fenomen inflamator acut sau cronic ce se instaleaza usorca urmare a unui guturai puternic, a unei variatii mari si bruste detemperatura sau a unei expuneri indelungate a fetei la curenti reci. Fiindatat de grijulii cu sanatatea lor, chinezii au foarte putine remediipentru sinuzite, tinand seama de frecventa scazuta a cazurilor acute si,cu atat mai mult, a celor cronice.

Totusi, nu putem neglija cateva reteteinteresante.

Produsele apicole i-au fascinat si pe medicii chinezi, deopotriva cucei europeni. Specialistii chinezi au observat ca aplicarea unor masaje,urmate de cataplasme cu miere, poate da rezultate minunate in sinuzitaacuta. Tinctura de propolis - concentratie 10% - poate avea efectemiraculoase in cazurile cronicizate, daca se toarna zilnic cate 4-5picaturi in fiecare nara, dimineata si seara.

Tot in cazurile cronice mai trebuie mentionate si urmatoarele remedii:
1) Picaturi de suc de varza alba proaspata. Se toarna cate 6 picaturiin fiecare nara, seara, inainte de culcare.
2) Comprese pe frunte cu un macerat din mai multe plante medicinale -echivalent cu Bitter-ul Suedez (se poate folosi si cel de fabricatieromaneasca!).
Inainte de somnul de noapte, se aplica unguent cu galbenele- se maseaza putin fruntea cu crema - apoi se aplica o compresa cu Bittersuedez. Se lasa toata noaptea.
3) Inhalatii cu un amestec de picaturi din urmatoarele uleiuri:
- brad, 10 picaturi;
- catina, 15 picaturi;
- galbenele, 15 picaturi;
- menta, 10 picaturi;
- sunatoare, 15 picaturi.
Se pun picaturile in 2 litri de apa fierbinte, apoi se facinhalatiile. Tratamentul se efectueaza seara, cu o ora inainte de celede mai sus. Durata tratamentului este de 12 zile, putand fi repetat,la nevoie.

Revenind la masajul reflexogen, sa incercam sa vedem care ar fi manevrelecele mai potrivite. Mai intai, executati un fel de spalare a fetei -dar fara apa - astfel incat toata fata sa fie masata cu palmele, desus in jos, atat frontal, cat si lateral.
Apoi, cu buricul degetelorambelor maini, masati pe arcadele sprancenelor, apasand puternic dinspreradacina nasului spre tample. Urmeaza un masaj prin care descrieti unopt in jurul ochilor, pe conturul foselor orbitale, apasand cu nadejdepe toate punctele intalnite in cale - mai ales, cele de la colturileinterioare ale ochilor si cele de sub orbite. Se parcurge traseul inambele sensuri, de cate 9 ori. De altfel, si celelalte manevre se repetatot de cate 9 ori. Incheiati cu o batere a fetei, in zona de sub orbite,cu buricele degetelor. Acoperiti cu bataile toata zona tenului, de lasinusurile faciale in jos, pana la nivelul buzei superioare. Astfel vetiputea preveni aparitia oricarei forme de sinuzita.

de Adrian Florea
Mare maestru al federatiei mondiale de qigong
e-mail: www.qitaky.ro