Tratamente clasice si naturiste pentru amigdalita

Amigdalita este inflamarea acuta si cronica a amigdalelor palatine,caracterizata prin deglutitie (inghitire) dureroasa. Ea poate fi tratataprin intermediul unor plante medicinale.

Plantele medicinale ce pot fi utilizate sunt: aninul negru, cerentelul,cimbrisorul, feniculul, galbenelele, gorunul, iarba neagra, izma buna,jalesul de gradina, levantica, macul, musetelul, nalba de cultura, nalbamare, nalba mica, patlagina, patrunjelul de camp, salcia, sunatoarea,teiul argintiu, toporasii, trandafirul, turita mare.

Retete utilizate

Uz intern
Feniculul - infuzie din 1-2 lingurite de fructe, la o cana (200 ml)cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15 minute si apoi se strecoara.

Sebea calduta, dupa mesele principale.

Iarba neagra - decoct din 15-20 g. planta uscata, maruntita, la 1/2 litrude apa; se fierbe 10-15 minute, se strecoara si apoi se bea o ceasca pezi.

Musetelul - infuzie dintr-o lingurita de flori, la 200 ml. apaclocotita. Se beau 2 cani pe zi, sau se foloseste ca gargara.

Uz extern
Aninul negru - decoct din 10 g. scoarta maruntita, la 300 ml. de apaclocotita. Se administreaza sub forma de gargara, de 3 ori pe zi.

Galbenelele - infuzie din 30 g. flori, la 300 ml. de apa clocotita. Seadministreaza sub forma de gargara, de 2-3 ori pe zi. Tinctura medicinaladin 2-3 flori, la 100 ml alcool. Se administreaza sub forma de gargara,cu 30 de picaturi puse in 200 ml.
de apa, de 3 ori pe zi.

Gorunul - decoct dintr-o lingura de pulbere de scoarta, la o cana cuapa (200 ml). Se fierbe 5 minute, apoi se acopera si se lasa 15-20 deminute. Se administreaza sub forma de gargara, de cateva ori pe zi.

Patlagina - tinctura medicinala obtinuta din 2-5 g. de frunze, la 100ml. alcool. Se administreaza sub forma de gargara, cu 40 de picaturi detinctura puse in 100 ml. apa, de 3 ori pe zi.

Patrunjelul de camp - tincuta medicinala obtinuta din o parte pulbere deradacina sau radacina uscata, bine maruntita, si 5 parti alcool 70 gradesau tuica. Se lasa la macerat timp de 10 zile. Se iau apoi 4 picaturidin tinctura, se amesteca cu 4 linguri de apa si se face gargara zilnic.

Salcia - decoct din 4 linguri de coaja maruntita, la o cana (200 ml)cu apa.
Se foloseste cu gargara, de cateva ori pe zi.

Sunatoarea - infuzie dintr-o lingura din planta uscata, la 100 ml deapa data in clocot. Se beau 2 cani pe zi, sau se foloseste ca si gargara.

Teiul argintiu - infuzie din 10 g. flori, la 1 litru de apa; se fierbein clocot. Se beau 2 cani pe zi, sau se foloseste ca gargara.

Trandafirul - otet de trandafir preparat din 250 g. petale proaspete,peste care se toarna 2 litri de otet de mere; se lasa la macerat8-10 zile, perioada in care se amesteca zilnic continutul pentruuniformizare. Se strecoara si se trage in sticle separate. Se pun catevapicaturi de otet de trandafir intr-un pahar cu apa si se face gargarazilnic.

Ceai complex pentru gargara
1.
Musetelul - flori, Cimbrisorul - partea aeriana a plantei, Jalesulde gradina - frunze, Nalba Mare - frunze, Macul - capsule, Cerentelul -radacini, toate in parti egale. Din acest amestec se face o infuzie din2 lingurite, la o cana cu apa. Se administreaza sub forma de gargara,de 3 ori pe zi.
2. Levantica - flori, Musetelul - flori, Cimbrisorul - partile aerieneale plantei, toate in parti egale. Din acest amestec se face o infuziedin 2 lingurite, la o cana cu apa. Se administreaza sub forma de gargara,de 3 ori pe zi.