Suplimentele pentru cresterea sanilor - sigure sau nu?

"Vreau sani mai mari, dar fara operatie". Cate femei nu spun acest lucru? In ultima vreme, au aparut pe piata tot felul de suplimente alimentare, tincturi, creme si solutii care promit sa mareasca sanii...

"Vreau sani mai mari, dar fara operatie". Cate femei nu spun acest lucru? In ultima vreme, au aparut pe piata tot felul de suplimente alimentare, tincturi, creme si solutii care promit sa mareasca sanii. Dar cat de eficiente si, mai ales, cat de sigure sunt astfel de solutii pentru sanatatea ta? Suplimentele sunt realizate pe baza unor plante medicinale, precum mararul, feniculul, palmierul pitic etc.

"Cea mai importanta e sanatatea. Si eu imi doresc foarte mult sa reusesc o marire a sanilor, dar fara efecte adverse", spune Loredana.

"Inaintea administrarii suplimentelor pe baza de plante pentru marirea sanilor, este necesar sa se cunoasca statusul hormonal al persoanei care urmeaza sa faca un astfel de tratament, pentru a afla daca este indicat sau nu. Daca femeia sufera de o dereglare hormonala, administrarea poate fi un pericol pentru sanatate prin faptul ca poate determina aparitia unor afectiuni precum fibromatoza", declara Dr.

Cristina Bogdan, medic medicina generala, specialist homeopatie.

Numerosi producatori sustin faptul ca suplimentele lor pot determina o crestere semnificativa a sanilor, in cateva luni. "Unele dintre plantele folosite pentru a produce astfel de suplimente pot contine fitoestrogeni, substante asemanatoare estrogenului, hormonul feminin", declara Dr. Sandhya Pruthi, pe site-ul mayoclinic.com.

"Din aceasta cauza, fitoestrogenii pot cauza schimbari hormonale asemanatoare cu cele produse de estrogen. De aici si pana la ideea ca iti pot face sanii sa creasca nu este un drum prea lung.
Dar pana in prezent, nu s-a demonstrat stiintific ca fitoestrogenii pot determina marirea sanilor", adauga Dr. Sandhya Pruthi.

Desi fitoestrogenii nu sunt suficient de puternici pentru a determina cresterea sanilor, acestia pot insa contribui la aparitia unor delegrari hormonale in organism, in special daca femeia care apeleaza la suplimente sufera din cauza unui surplus de estrogen.

"Folosirea produselor pentru stimularea cresterii sanilor ar trebui descurajata din cauza lipsei dovezilor stiintifice in ceea ce priveste eficienta si riscurile acestora", declara pentru altmedicine.about.com Dr.
Adriane Fugh-Berman, profesor in medicina alternativa la Georgetown University School of Medicine.