Sunatoarea: la ce te ajuta?

Afla cum se prepara corect ceaiul de sunatoare, ce efecte medicinale are el si cum mai poti folosi sunatoarea.

Afla cum se prepara corect ceaiul de sunatoare, ce efecte medicinale are el si cum mai poti folosi sunatoarea.

 

Parti folosite: se folosesc florile si frunzele de sunatoare, iar ingredientele sale active sunt uleiurile volatile, taninii, flavonoidele si hipericina.

Efecte medicinale

Ueiurile volatile au efect tranchilizant, iar flavanoidele influenteaza ciclul nivelelor de serotonina. Serotonina mai este cunoscuta si sub denumirea de "hormonul fericirii". Un nivel ridicat de serotonina in creier creste starea de bine general si de multumire.

Serotonina ajuta la calmarea durerilor si ajuta in cazuri de insomnie. Hipericina blocheaza depresia, asigura o buna calitate a somnului si mentine un tonus ridicat peste zi.

Utilizare

Consumul regulat de ceai de sunatoare (sau amestec de ceaiuri) stimuleaza secretia bilei si regleaza circulatia sangelui. Consumat o perioada indelungata, ceaiul combate depresia. Uleiul de sunatoare poate fi folosit extern impotriva reumatismului, a arsurilor solare si a lumbagoului. Grabeste vindecarea si calmeaza durerile provocate de scrantituri, entorse, hematoame si zona zoster.



De retinut! Dupa consumul regulat de sunatoare unele persoane capata o sensibilitate crescuta la lumina soarelui si predispozitie la arsuri solare.

Ceai

Turnati o cana de apa fiarta peste 2-3 lingurite de sunatoare. Lasati la infuzat 10 minute, apoi strecurati. Beti 3-4 cani pe zi. In tratamentul contra depresiilor sunt necesare 4 saptamani de consum de ceai pentru a se inregistra efectul.

Ameste de ceaiuri pentru hipertensiune

Amestecati 2 lingurite de sunatoare cu o lingurita de melisa, o lingurita de flori de arnica, o lingurita de lapte din seminte de ciuline si o lingurita de coada-mielului.

Turnati 2 cani de apa fiarta peste acest amestec. Lasati la infuzat cam 10 minute, apoi strecurati si indulciti cu miere. Beti cateva portii pe zi.

Ulei

Macinati trei pumni de flori proaspete intr-un mojar. Puneti-le intr-un borcan inchis ermetic impreuna cu 2 cani de ulei de soia si lasati-le 6 saptamani intr-un loc insorit. Scuturati borcanul zilnic. Cand uleiul a capatat culoarea rosie, treceti printr-un tifon si indepartati reziduurile. Turnati uleiul intr-o sticla cu dop ermetic.

Impachetari umede cu ulei de sunatoare

Puneti un galbenus de ou intr-o sonda si amestecati cu 2 linguri de ulei de sunatoare, turnand cate o picatura.

Aplicati aceasta emulsie pe zona inflamata timp de jumatate de ora si apoi clatiti cu apa calduta.

Informatiile au fost preluate din cartea "Remedii naturiste: ingrediente,  efecte medicale, utilizare", de Anne Iburg, Editura ALLFA, Bucuresti 2006, 2008.