Chiar nu se poate scapa de vitiligo?

Din vremuri stravechi, medicii orientali considerau ca aspectul exterioral omului este - fara indoiala - oglinda a tot ceea ce se intamplain interiorul sau. Poate ca de aceea multi dintre anticii Orientuluifoloseau fardurile pana la mascarea totala, sau chiar mastile in sine.

Astfel, conducatorii sau luptatorii isi puteau ascunde defectelede sanatate in fata supusilor si/sau adversarilor. Pe langa semnelefaciesului si ale unghiilor, aparitia diverselor forme de dermatoze erauconsiderate drept rezultate ale unor intoxicatii alimentare involuntareori ale unor obiceiuri nesanatoase de a se hrani. De cele mai multe ori,medicii recomandau anumite diete, menite sa corecteze tulburarile internesi sa vindece afectiunile dermatologice.

In conformitate cu aceste principii, medicina traditionala chinezaatribuie vitiligo unor tulburari digestive la nivelul intestinuluigros.

Privind din perspectiva teoriei Celor Cinci Loji Energetice,intestinul gros - ca si plamanii - face parte din loja de Metal, ale carei"deschideri" energetice sunt pielea si parul. Din acest motiv, absorbtiaunor anumite substante - ce pot fi toxice pentru unii si inofensive,pentru altii - poate provoca boala.

Dar, ce este de fapt vitiligo ? Aceasta boala este o anomalie progresivacaracterizata prin depigmentarea (decolorarea) pielii in anumite zone binedelimitate, datorata pierderii de melanina din celulele epidermei. Cauzelebolii nu sunt cunoscute nici astazi, in medicina alopata, dar se stieca poate exista si o componenta ereditara. O observatie mai recenta amedicilor este aceea ca persoanele care folosesc excesiv cremele solarede protectie contra radiatiilor ultraviolente penetrante sunt mai expuseriscului de a li se bloca producerea de pigmenti de coloratie.

Experienta medicinii traditionale chineze a aratat ca exista sansemari de vindecare a vitiligo-ului daca se aplica o dieta foarte binedirijata.
In perioada de tratament, nu se admit alte alimente in afara de:dovlecel lung, spanac, vinete, ciuperci, laptuci, castraveti, oua, unt,ficat de vita, porumb, tarate de orez, busuioc, usturoi, nucsoara, banane,caise, smochine, miere si sare. Cateva grame de matase de porumb uscata sifaramitata cu mana peste orice preparat sunt absolut necesare, zilnic. Odata la 2 saptamani, 2-3 vezici biliare de porc vor fi bine spalate,fierte si taiate in fasii subtiri, asezonate cu mujdei de usturoi sisos alb si vor alcatui un excellent fel de mancare la pranz sau la cina.

Iata si sugestia unui meniu zilnic:
Mic dejun - o salata din laptuci, castraveti si spanac crud, asezonatecu matase de porumb uscata, busuioc, sare si ulei de porumb presat larece. Salata poate fi inlocuita cu fructele de pe lista de mai sus.Se mai recomanda un ceai decoct din Papadie, Urzica vie, CoadaSoricelului, Afin, Macese, Rostopasca, Musetel si Galbenele.
Modul depreparare si proportiile le puteti afla de la Fundatia Romana Qitaky(vezi adresa de web, mai jos).
Dejun - Ficat de vita, preparat in diverse moduri, folosind ingredientelepermise. Se pot manca, iarasi, fructele de pe lista.
Cina - Fructe, sau spuma de fructe cu albus de ou si foarte putin zahar.In perioada tratamentului, nu se admite nici o alta bautura in afara deceaiul de mai sus si apa distilata. De regula, durata tratamentului estede 81 zile, dar poate fi prelungita, la nevoie. Daca se intrerupe dieta,atunci ea va fi reluata pentru inca 81 zile !

Ca tratament local, se foloseste usturoiul proaspat, taiat in feliute, cucare se freaca pielea de 3-4 ori pe zi. Dupa 7 zile se schimba usturoiulcu tinctura de telina aplicata prin tamponare.

Daca va hotarati sa urmati sfaturile noastre, atunci va sugeram sa nevizitati inainte de a incepe tratamentul.
Astfel, putem evita riscurilelegate de existenta altor afectiuni care ar putea modifica schema deterapie. Va asteptam.

Romania la al 5-lea Congres Mondial de Qigong


de Adrian Florea
Mare maestru al Federatiei Mondiale de qigong
e-mail: www.qitaky.ro