Ce este, de fapt Spirulina?

Unele alge, mai exact microalgele precum chlorella, alga verde-albastruie(Aphanizomenon flos-aquae) si spirulina, contin mai multa clorofiladecat orice alte alimente. Continutul lor de clorofila poate fi chiarmai mult decat dublat, daca se adopta unele conditii mai specialede cultivare. Cele trei plante acvatice enumerate mai sus sunt celemai acceptate si cunoscute dintre toate microalgele cunoscute despecialisti.

Avand forma spiralata si culori ce variaza intre verde inchis siverde-albastrui, acestea au dimensiuni masurabile in microni (milionimide metru). Se pare ca ele ar fi fost primele forme de viata pe Terra. Depilda, in spirulina putem descoperi trei milioane si jumatate de ani dinexistenta planetei noastre codificati in acizii sai nucleici - ADN siARN. In acelasi timp, toate microalgele furnizeaza respiratia proaspataoriginara, care a condus la dezvoltarea vietii pe pamant. Au existatperioade in istoria omenirii cand multi au trebuit sa se intoarca laaceste forme primare de viata, ca suport nutritiv de supravietuire.

Microalgele se afla undeva la hotarul dintre regnul vegetal si celanimal, oferind avantaje nutritive unice. In stare deshidratata, pelanga clorofila, mai gasim si o bogata sursa de proteine, beta-carotensi acizi nucleici pe care le contin orice alte alimente din carne sauvegetale. Cantitatea foarte mare de ARN si ADN justifica incredereaspecialistilor in calitatile de regenerare celulara si incetinirea proceselor de imbatranire.

Sa remarca, totusi, ca excesul de acizinucleici aduce si riscul cresterii nivelului acidului uric in organism,provocand astfel pierderea calciului, aparitia calculilor renalisi instalarea gutei. De aceea, este nevoie de o dozare atenta inadministrarea acestora.

Majoritatea fabricantilor de produse pe baza de microalge insista -in dorinta lor de a-si atrage clientela - asupra continutului ridicatde clorofila, avand in vedere calitatile terapeutice, de detoxifieresi regeneratoare ale proteinelor, beta-carotenului, ale acizilor grasiomega-3 si gama-linoleici ce se afla in corofila.

In general, spirulina are efecte de intretinere si tonifiere, fiindutila pentru tratarea unor deficiente, dar, totodata, ofera o actiunede "curatare" a organismului. Cei cu un organism slabit, sau careasimileaza greu hrana o pot folosi, datorita proprietatii de a fi usordigerata si absorbita in organism. O mare parte din proteinele salese gasesc sub forma de biliproteina, care este "predigerata" chiar decatre spirulina. O mare parte din carbohidratii sai sunt desfacuti inramnoza, iar o parte mai mica (dar importanta) in glicogen. Acesteafurnizeaza organismului energie foarte curand dupa ingerarea lor. Aceiacare exagereaza cu consumul de proteine animale - care nu se asimileaza sidevin o povara pentru corp - vor putea sa beneficieze mai mult de aportulde proteine speciale ale spirulinei.
In general, bolnavii supraponderali,hipoglicemici, diabetici, cancerosi, artritici, sau cu alte afectiunisimilare, pot avea un ajutor pretios in spirulina. Consumul a 10-15 grzilnic dintr-o astfel de proteina devine satisfacator pentru organism,putand inlocui in cea mai mare proportie proteinele animale. Un rolimportant il joaca spirulina in alimentatia unui bolnav cu severa afectarea ficatului rezultata din consumul exagerat de alcool sau alimente cuefect distructiv asupra nutrientilor, sau droguri. Spirulina protejeazarinichii impotriva efectelor unor medicamente foarte puternice.

Conform principiilor nutritiei si dietoterapiei chineze traditionale,spirulina are urmatoarele proprietati: mireasma usor sarata, energieracoroasa, creste secretia de fluide de tip Yin, foarte nutritiva,detoxifianta a rinichilor si ficatului, imbunatateste calitatea sangelui,curata vasele arteriale, inhiba dezvoltarea fungiilor, bacteriilor sifermentilor.

Spirulina este folosita in tratamentul anemiei, hepatitelor, gastritelorsi altor procese inflamatorii, al diabetuuli, hipoglicemiei, obezitatii,malnutritiei, in tonifierea pielii si in afectiuni cronice ale pielii;imbunatateste imunitatea. Dar, este contraindicata pentru bolnavii cuedeme (care retin apa) sau blocaje ale fluidelor ce iriga abdomenulinferior. De remarcat efectul inhibitor in formarea cancerului decolon, datorita prezentei pigmentului albastru de phycocianina (obiliproteina).
Sunt putine alimentele care au pigmenti albastri. Acestia- existenti in spirulina - au efecte astringente si de remisie ainflamatiilor. Tot phycocianina este responsabila de acumularea deaminoacizi in creier, pentru formarea neurotransmitatorilor, ceeace mareste capacitatile mentale ale individului. Continutul bogat inacid gama-linoleic (AGL), ca si de prostaglandina face din spirulina unfactor de sporire a imunitatii demn de luat in seama, mai ales de catrepersoanele care duc lipsa de AGL.

Si, o ultima obervatie interesanta: peretele celular al spirulinei estecompus din mucopolizaharide (MPZ) - niste zaharuri complexe intercalate cuzaharuri simple, aminoacizi si, uneori, cu proteine. Acestea sunt completdigerabile, putand inlocui cu succes alte vegetale, seminte sau chiaralge care contin greu digerabila celuloza. In plus, MPZ sunt creditate cucapacitatea de a intari tesuturile corpului uman, facandu-le mai elasticesi mai rezistente, avand si un efect puternic antiinflamator. Acesteapot veni in ajutorul persoanelor cu activitati fizice intense precum sivarstnicilor. MPZ sunt utilizate si pentru intarirea tesuturilor inimiisi impotriva deprecierii arterelor, putand proteja sistemul vascularprin reducerea grasimilor din continutul sangelui.

Problema este ca alegerea produselor trebuie facuta in raportcu datele individuale si nu prin generalizarea asupra tuturorpersoanelor.
Desigur, producatorii resping ideea aceasta, pentru a nu-sireduce vanzarile. Trebuie sa va spun ca, in Statele Unite, utilizarea inscopuri medicale a microalegelor este interzisa - deocamdata - datoritafaptului ca s-au inregistrat si efecte negative asupra unor pacienti. Depilda, aparitia unor tulburari digestive si a unor dureri de cap, desisunt considerate indicii de beneficitate a terapiei, sunt uneori preapersistente. Cu cat pacientul este mai grav intoxicat, cu atat mai micava fi doza de inceput, lucru pe care nu toti medicii il cunosc. S-a maiobservat ca, in urma unor clisme, a rezultat o absorbtie incompleta atabletelor de spirulina la nivel intestinal. Se stie ca microalgele sunthidrofile. De aceea, se recomanda zdrobirea tabletelor cu dintii si ocantitate mare de lichide. Daca lichidul nu este o supa calda, ci pur sisimplu apa rece, atunci este bine sa se administreze cu o jumatate de orainainte de masa, pentru a evita diluarea tabletei in sucurile gastrice.

Asadar, spirulina, ca si celelalte microalge, este un mijloc terapeuticvaloros, dar nu poate fi consumata fara sfatul unor specialistiveritabili.

de Adrian Florea
Mare maestru al federatiei mondiale de qigong
www.qitaky.ro