4 plante cu proprietăţi antibiotice

Dacă vrei să găseşti o alternativă naturală la antibioticele din farmacii, trebuie să cunoşti plantele cu proprietăţi antibiotice. Cuişoarele, frunzele de măslin, mugurii de plop sunt câteva dintre soluţiile naturale fără efecte adverse!

Dacă vrei să găseşti o alternativă naturală la antibioticele din farmacii, trebuie să cunoşti plantele cu proprietăţi antibiotice. Cuişoarele, frunzele de măslin, mugurii de plop sunt câteva dintre soluţiile naturale fără efecte adverse!

 

Tratamentul cu antibiotice este agresiv pentru stomac, distrugând flora bacterienă benefică în intestin. Antibioticele distrug agenţii patogeni, dar şi bacteriile bune, cele care echilibrează flora intestinală. Ca să eviţi aceste probleme apelează la plantele care au o mare putere antibiotică şi nu va trebuie să-ţi faci griji de efectele adverse.

 

 

Plante care ţin locul antibioticelor


Iată care sunt cele mai bune antibiotice naturale la care poţi să apelezi în caz de nevoie, potrivit recomandărilor oferite de Dr. Carmen Nonn medic specialist MF cu competenţe în api-fitoterapie,
Laboratoarele Fares Bio Vital:

 

1. Frunzele de măslin

Sunt un adevărat antibiotic natural, care inhibă creşterea bacteriilor, fungilor şi a paraziţilor. În plus, frunzele de măslin cresc rezistenţa organismului prin stimularea celulelor imunitare.

Se poate consuma fie sub formă de ceai, prin infuzie sau sub formă de capsule, ambele variante găsindu-se în magazinele cu produse naturiste.
 

2. Cuişoarele 

Banalele cuişoare existente în casa fiecăruia sunt utilizate în special pentru conţinutul în ulei esenţial care are proprietăţi antibacteriene, antivirale şi imunostimulente, calmând astfel durerile provocate de amigdalite. Poţi să mesteci câte un cuişor de 4-6 ori pe zi sau să prepari o infuzie în care să pui cinci cuişoare, o jumătate de linguriţă de scorţişoară şi o linguriţă de flori de soc. Se consumă 2-3 căni pe zi. 
 

3. Mugurii de plop

Sunt numiţi şi propolis vegetal, deoarece s-a dovedit că există 5 substanţe identice care sunt prezente atât în propolis, cât şi în mugurii de plop, dintre care 3 au proprietăţi antibiotice şi antifungice. Sunt utili mai ales în cazul faringitelor, laringitelor sau bronşitelor şi se administrează sub formă de infuzie, tinctură sau capsule.

Mai poţi să amesteci în mod egal 4 linguri cu tinctură cu 4 linguri de miere şi să iei câte o linguriţă din două în două ore.
 

4. Lichenul de piatră

Mai poartă şi denumirea de muşchi de Islanda şi este cunoscut pentru rezistenţa extraordinară la condiţiile climatice foarte aspre în care creşte. Prin studiile în vitro s-a demonstrat că acidul usnic pe care îl conţine are un efect antiinflamator comparabil cu al ibuprofenului, iar datorită polizaharidelor pe care le conţine are în plus şi un efect imunostimulator. Lichenul de piatră este un bun emolient al căilor respiratorii şi se administrează sub formă de ceai de 2-3 ori pe zi sau capsule. 

 

 

Sfatul specialistului

Dr. Carmen Nonn medic specialist MF cu competenţe în api-fitoterapie, Laboratoarele Fares Bio Vital

„Trebuie să ştim că există atât plante, cât şi produse naturale care au o mare putere antibiotică.

Diferenţa dintre antibioticele de sinteză şi cele naturale este că cele din urmă nu dau reacţii adverse şi pot fi administrate nu doar în tratarea infecţiilor, dar şi în prevenirea lor. De exemplu, infecţiile din sezonul rece sunt provocate în cea mai mare parte de virusuri, iar vindecarea pacienţilor se poate face şi fără antibiotice, motiv pentru care administrarea lor pentru semne minore de răceală este o modalitate de tratament greşită, la fel de eronată fiind şi administrarea preventivă”.