Spunem "Da" sau "Nu" anesteziei epidurale?

Anestezia epidurala este o optiune luata in calcul de numeroase femei insarcinate care isi doresc sa treaca mai usor peste durerile cauzate de travaliu si de nastere. Este una dintre cele mai eficiente metode de reducere a durerii in timpul travaliului dar, cu toate acestea...

Anestezia epidurala este o optiune luata in calcul de numeroase femei insarcinate care isi doresc sa treaca mai usor peste durerile cauzate de travaliu si de nastere. Este una dintre cele mai eficiente metode de reducere a durerii in timpul travaliului dar, cu toate acestea, este necesara evaluarea cu foarte mare atentie a beneficiilor si a dezavantajelor.

Acest tip de anestezie presupune injectarea unei anumite cantitati de anestezic in zona exterioara din jurul canalului vertebral, numit spatiu epidural. De cele mai multe ori, anestezia epidurale se realizeaza in partea de jos a coloanei vertebrale.

In ultima vreme, numeroase viitoare mamici apeleaza la anestezia epidurala. Statisticile au evidentiat faptul ca majoritatea femeilor aflate la prima nastere aleg aceasta procedura. Principalele motive pentru care acestea opteaza pentru epidurala ar putea fi teama de durere si teama da nastere in sine.



Dar alegerea anesteziei epidurale nu trebuie facuta numai pe baza acestor temeri. "Desi reprezinta cea mai eficienta metoda de reducere a durerilor din timpul travaliului, este foarte important ca o femeie sa cunoasca, pe langa beneficii, si toate riscurile si efectele secundare ale acesteia.", a declarat Belinda Phipps, specialist in cadrul National Childbirth Trust din Marea Britanie.

Procedura in sine este privita cu suspiciune de numerose persoane. Pentru ca lichidul anestezic se injecteaza in zona coloanei vertebrale, multi se tem ca aceasta ar putea afecta maduva spinarii, conducand la numeroase complicatii.

Un studiu efectuat de curand in Marea Britanie a evidentiat faptul ca procedura este mult mai putin periculoasa decat se credea initial.
Din cazurile cercetate, acestia au evidentiat faptul ca din 23.000 de anestezii epidurale efectuate, un singur caz s-a soldat cu complicatii.

Cecetatorii au mai evidentiat ca in cazul femeilor insarcinate, riscul de aparitie a unor leziuni permanente datorate procedurii sunt si mai scazute, de unul la 80.000 de cazuri.

Dar daca procedura in sine nu ar trebui sa ne ingrijoreze, atunci care sunt motivele pentru care trebuie sa ne gandim de doua ori inainte de a alege anestezia epidurala? Potrivit American Pregnancy Association, principalele dezavantaje ale anesteziei epidurale sunt scaderea brusca a tensiunii arteriale, dureri de cap severe, controlul femeii asupra nasterii este redus prin faptul ca muschii folositi pentru a impinge copilul sunt amortiti, se produce incetinirea si, prin urmare, prelungirea duratei travaliului. Efecte secundare comune sunt frisoanele, pruritul si mancarimi generalizate pe toata suprafata corpului.


Cel mai important dezavantaj este dat de amortirea muschilor care in mod normal contribuie activ la expulzarea fatului (musculatura planseului pelvian). De aceea, necesitatea folosirii unor alte mijloace pentru a facilita expulzia fatului, precum forcepsul sau extractia cu ajutorul vacuumului, creste considerabil, in comparatie cu nasterile fara anestezie epidurala.

Folosirea unor astfel de interventii poate fi traumatizanta atat pentru mama, cat si pentru copil. In unele cazuri, se poate apela la operatia cezariana.

Pentru ca si tractul urinar este afectat de anestezie, dupa nastere, este necesara introducerea unui cateter, daca urinarea nu este posibila. Aceasta tehnica prezinta un grad destul de mare de disconfort, putand contribui si la aparitia infectiilor urinare.

Tu ai alege acest tip de anestezie? Povesteste-ne care sunt motivele pentru care ai ales sau doresti sa alegi anestezia epidurala.