Incontinenta urinara la copii

Indiferent de cat mult ar incerca, nu trece noapte fara ca micutul tau sa nu se trezeasca ud. Nu o data te-ai intrebat daca exista ceva in neregula cu acesta.

De obicei aceasta problema dispare odata cu trecerea timpului si rar se intampla sa fie ceva serios. Uneori, insa, este nevoie de ajutorul medicului. Aici vei gasi cateva dintre raspunsurile la intrebarile pe care le ai in legatura cu incontinenta urinara la copii.


Cat de des este intalnita?

In jur de 40% dintre copiii cu varsta de 3 ani sufera de incontinenta urinara. Uneori se intampla ca vezica sa nu fie destul de dezvoltata pentru a pastra urina intreaga noapte. Alteori se intampla ca inca micutul tau sa nu recunoasca atunci cand vezica este plina pentru a se trezi si a se duce la baie.


Ce este "normal"?

De obicei, un copil invata sa foloseasca toaleta intre 2 si 4 ani, dar nu toti pot ramane "uscati" pe parcursul noptii.

Pe la varsta de 5 sau 6 ani, majoritatea reusesc sa nu se mai ude in timpul noptii, dar exista si copii care vor uda patul pana la varsta de 10 sau 12 ani.

Uneori se intampla ca un copil care nu a avut probleme, sa inceapa sa ude patul pe parcursul noptii. Acest lucru se poate datora stresului sau problemelor de la scoala. Majoritatea copiilor cu astfel de probleme reusesc sa le depaseasca pana la varsta de 10 ani.


Cand trebuie sa vorbim cu pediatrul?

Discuta cu pediatrul oricand crezi ca ai motive sa te ingrijorezi.
Dar daca copilul a inceput sa ude patul, desi pana acum nu avusese probleme, vorbeste imediat cu pediatrul. Acesta poate stabili cauza exacta a incontinentei urinare.


Fii un bun detectiv acasa si fii pregatit sa raspunzi la intrebarile:

  • Ai avut in famile un caz de incontinenta urinara?
  • Exista anumite intamplari, mancaruri sau bauturi care influenteaza frecventa acestor episoade?
  • Exista simptome neobisnuite, cum ar fi culoarea urinei?
 

Ce urmeaza?
    
Este posibil ca pedriatul sa faca anumite teste pentru a descoperi daca incontinenta este produsa de o infectie a tractului urinar.



Ce este de facut?

Pedriatul iti poate da cateva sfaturi, precum:

  • Limitarea consumului de lichide inainte de culcare;
  • Folosirea unei alarme care sa trezeasca copilul imediat ce a udat patul;
  • Marirea intervalului la care urineaza, din timpul zilei, astfel incat vezica sa se obisnuiasca sa retina urina cat mai mult timp;
  • Pastile care sa forteze corpul sa produca mai putina urina pe timpul noptii.


Cum imi pot ajuta copilul sa se simta mai putin frustat?


Asigura-l ca incontinenta urinara la copii este ceva obisnuit.
Convinge-l ca nu trebuie sa se simta rusinat si ca va disparea odata cu trecerea timpului. Nu lasa pe cei apropiati sa-l necajeasca cu glume pe aceasta tema.