De ce plange copilul tau noaptea?

Este 10 noaptea. De indata ce-ti pui capul pe perna se aude un tipat din dormitorul copilului. Te duci la el si-l gasesti in pat, cu ochii larg deschisi, tipand si agitandu-ti bratele. De indata ce te apropii de el iti dai seama ca nu este nici ranit, nici bolnav. Te gandesti ca de vina trebuie sa fie un cosmar. "Sunt aici", ii spui, luandu-l in brate. Dar, cu cat incerci sa-l calmezi, cu atat devine mai agitat.
Ce se intampla?

Cel mai probabil copilul tau se confrunta cu spaima de intuneric - este un lucru comun cu care se confrunta majoritatea copiilor care au varsta cuprinsa intre 3 si 5 ani. Doi din trei copii experimenteaza episoade "de teroare" in timpul noptii.

Pana sa ajunga sa fie dati la scoala, cei mai multi dintre acesti copii depasesc aceste evenimente. Pentru orice copil noaptea pare a fi de multe ori inspaimantatoare. Pe masura ce creierul se dezvolta, tiparul somnului corespunzator copiilor se maturizeaza si frica de intuneric dispare.


Frica de intuneric sau cosmar?

Frica de intuneric nu reprezinta acelasi lucru cu implicatiile unui cosmar. Cosmarurile se produc in timpul visului, mai exact in faza de REM (Rapid Eye Movement = Miscarea rapida a globului ocular).
Circumstantele cosmarului il inspaimanta pe copilul care de obicei se trezeste tinand minte secventele petrecute in lungul vis.

Frica de intuneric se petrece in timpul somnului non-REM - acest lucru are loc cam la o ora sau doua dupa ce copilul s-a dus la culcare. Pe parcursul sindromului "spaimei de intuneric", care poate dura de la cateva minute pana la o ora, copilul doarme. Ochii pot fi deschisi, dar copilul nu este treaz. De indata ce se va trezi, copilul va resimti acut sentimentul de frica, insa nu-si va mai aminti nimic din episodul respectiv.


De ce are copilul meu acest sindrom al "spaimei de intuneric"?

Exista mai multi factori care contribuie la dezvoltarea acestui sindrom.
In cazurile in care tu sau/si sotul tau ati avut asemenea tulburari in vremea copilariei, este probabil ca acest lucru sa se mosteneasca si sa fie prezent si la copilul vostru. Oboseala si stresul psihologic pot, de semenea, juca un rol important. Este bine sa te asiguri ca odihna copilului tau este suficienta.

Urmareste lucrurile care-i produc suparari copilului tau si incearca sa le elimini in masura in care iti sta in putinta.

De asemenea incearca sa indepartezi factorii stresori care produc repercusiuni negative asupra copilului. De obicei, copiii se confrunta cu "spaima intunericului" cam in acelasi interval orar, de regula, la cateva ore dupa ce adorm.
Doctorii sugereaza sa-ti trezesti copilul cu jumatate de ora inainte sa se declanseze spaima.

Ridica-ti copilul din pat si vorbeste cu el timp de 5 minute, apoi lasa-l sa se reintoarca la somn. Frica de intuneric poate sa fie un fenomen inspaimantator pe parcursul copilariei, insa nu este periculos. Cu toate acestea, daca se produc frecvent pe o perioada indelungata de timp este indicat sa anuntati medicul copilului.


Ce pot face eu ca parinte?

Este bine sa stii ca aceste evenimente pot fi disturbante pentru tine, ca parinte, insa sunt complet inofensive copilului.

Doctorul sfatuieste insa parintele sa supravegheze somnul copilului pentru ca acesta, din cauza fenomenului de "frica de intuneric" se poate ridica din pat si alerga in jurul camerei sale.
In cazul in care nu se trezeste, lasa copilul sa doarma.

Daca incerci sa-l trezesti, nu vei reusi decat sa-l agiti si mai rau. Atentioneaza ceilalti membri ai familiei despre aceste manifestari nocturne (inclusiv pe bona, in situatia in care supravegheaza copilul pe timpul noptii) pentru a nu reactiona exagerat.


Articol scris in colaborare cu Dr. Elena Oprea, medic specialist medicina generala pediatrie