Sexul dupa sarcina: intrebari si raspunsuri

Doar ai nascut si ti se pare ca nimic nu mai e la fel. Cat de mult s-a schimbat viata ta? In cat timp iti poti relua viata sexuala? Va durea? Esti inca atragatoare? Iata cateva intrebari pe care majoritatea proaspetelor mamici si le pun.

Indiferent daca sexul te preocupa in acest moment sau nu, iata cateva lucruri pe care trebuie sa le stii despre sexul dupa sarcina.


La cat timp dupa nastere imi pot relua viata sexuala?

Indiferent daca ai nascut natural sau prin cezariana, corpul tau are nevoie de timp pentru recuperare. Majoritatea medicilor recomanda proaspetelor mamici sa astepte o perioada de 6 saptamani inainte de a-si reincepe viata sexuala. Aceasta perioada permite cervixului sa se inchida, sangerarilor postnatale sa inceteze si corpului tau sa se vindece.

Insa tu decizi cand este momentul sa iti reiei viata sexuala. Unele femei se simt pregatite sa faca sex in doar cateva saptamani de la nastere, in timp ce alte femei se simt pregatite in cateva luni sau chiar mai mult. Factori precum oboseala, depresia postnatala si schimbarile fizice care au loc in corpul tau pot influenta libidoul.


Va fi dureros?

Este posibil ca vaginul tau sa fie uscat si sensibil, in special daca alaptezi. Pentru a evita disconfortul, fii atenta si nu te grabi. Poti incepe cu dezmierdari, saruturi sau masaje si poti creste treptat intensitatea stimularii. Daca problema ta este un vagin uscat poti apela la diferite creme sau geluri lubrifiante. Incearca diferite pozitii pentru a proteja zonele sensibile si fii tu cea care controleaza penetrarea. Discuta deschis cu partenerul tau si spune-i ce iti place si ce nu.  

Este important sa nu lasi alte ganduri sa-ti distraga atentia. Pentru majoritatea femeilor, este nevoie de concentrare pentru a obtine raspuns sexual. Concentreaza-te asupra ta si a partenerului si uita de scutece sau alte probleme aparute odata cu bebelusul.  

Daca sexul continua sa fie dureros, mergi la medic. De folos poate fi si aplicarea pe vagin a unei creme cu un continut scazut de estrogen.   


Ce va fi diferit?

Dupa mai multe nasteri vaginale, diminuarea tonusului muscular al vaginului poate reduce placerea frictiunii din timpul actului sexual. Pentru tonifierea muschilor pelvieni incearca exercitiile Kegel. Efectueaza simple miscari de incordare a muschilor pelvieni, ca si cum ai opri fluxul de urina.


Am nevoie de metode contraceptive?


Doar in cazul in care iti doresti o noua sarcina poti renunta la metodele de protejare. Daca acesta nu este cazul tau, nu uita de protectie in timpul actului sexual, indiferent daca alaptezi sau nu. Daca alaptezi si iti doresti sa folosesti o metoda contraceptiva hormonala, este important sa alegi una care sa nu afecteze producerea de lapte. Alege impreuna cu medicul tau o metoda contraceptiva potrivita.


Voi fi prea obosita pentru sex?

Sa ai grija de un nou nascut poate fi epuizant. Daca, inainte de culcare, te simti mult prea obosita pentru sex, comunica acest lucru partenerului tau. Nu inseamna ca viata ta sexuala a luat sfarsit, doar ca trebuie sa iti planifici altfel timpul. Poti prefera sa faci sex dimineata sau in timp ce micutul tau doarme. Hraneste-ti copilul inainte, pentru ca tu si partenerul tau sa aveti mai mult timp doar pentru voi.


Ce se intampla daca dorinta dispare?

Daca nu te mai simti atragatoare sau daca iti este teama ca actul sexual va fi unul dureros, impartaseste-i partenerului temerile tale. Pana te vei simti pregatita pentru sex, poti mentine intimitatea prin alte metode. Incearca sa petreci cat mai mult timp alaturi de partener, dimineata devreme sau noaptea dupa ce micutul tau a adormit. Cauta noi metode pentru a-ti exprima afectiunea. Nu uita de pasiunea de la inceputul relatiei, din care s-a nascut copilasul vostru.

Daca comunicarea nu te ajuta, fii atenta la orice semn de depresie postnatala, iar daca starea ta de spirit se inrautateste, mergi imediat la medic.


Ce pot face pentru cresterea libidoului?

Nu fii prea aspra cu tine insati. Tu si corpul tau aveti nevoie de timp pentru a va acomoda cu schimbarile. Consuma alimente sanatoase si cat mai multe lichide. Nu uita nici de sport si include usoare exercitii fizice in programul tau zilnic.