La ce sa te astepti dupa o nastere naturala?

Sarcina inseamna schimbari, transformari care au loc in corpul tau si care nu se sfarsesc odata cu nasterea. Acestea continua si dupa ce micutul tau a venit pe lume. Stii la ce sa te astepti dupa ce ai nascut pe cale naturala?
Secretii vaginale

Vei avea o secretie vaginala timp de pana la 6 saptamani dupa nastere. Asteapta-te la o scugere de culoare rosu aprins, chiar sange in primele zile. Daca stai asezata sau intinsa o perioada de timp, la ridicare poti observa o scurgere mai abundenta. Aceasta scurgere va disparea treptat, schimbandu-si culoarea de la roz sau maro la galben sau alb. Pentru a diminua riscul de infectii, foloseste servetele sanitare. Nu te speria daca uneori apar si cheaguri de sange in aceasta secretie.

Mergi la medic daca:
  • Scurgerile sunt foarte abundente;
  • Secretiile au un miros foarte neplacut;
  • Faci febra peste 38 grade C.   

Pentru a reduce riscul aparitiilor infectiilor, dr. Mihaela Lumei, ginecolog rezident te sfatuieste sa eviti:
  • contactele sexuale in mai putin de 6 saptamani de la nastere;
  • tampoanele intravaginale;
  • spalaturile vaginale;
  • baia efectuata in cada.


Sensibilitate vaginala

Daca ai suferit o epiziotomie in timpul nasterii, durerea va persista cateva saptamani, in special in timpul mersului sau cand te asezi.
Vestea buna este ca poti ajuta la vindecarea ranii:

  • Calmeaza durerea. Foloseste un prosop rece pentru a calma durerile;
  • Pastreaza zona inciziei curata. Foloseste o sticla cu pulverizator umpluta cu apa pentru a clati zona dintre deschiderea vaginala si anus, dupa ce ai folosit toaleta;
  • Aseaza-te cu atentie. Foloseste o perna, daca nu poti sta confortabil;
  • Nu uita de exercitiile Kegel. Acestea te vor ajuta sa tonifici muschii pelvici si sunt simplu de efectuat. Incordeaza muschii pelvici, ca si cum ai stopa fluxul de urina. Poti incepe dupa o zi de la nastere si aminteste-ti sa repeti pe parcursul zilei.

Fii atenta la semne de infectie. "Dupa nastere, femeile sunt mai predispuse la infectii, pentru ca imunitatea este mai scazuta," avertizeaza dr. Lumei.  Daca durerea se intensifica sau daca zona inciziei se umfla, devine mai dureroasa sau produce o scurgere asemanatoare cu cea de puroi, contacteaza-ti medicul.


Contractii

In timpul sarcinii, uterul a crescut pentru a asigura spatiu bebelusului.
Dr. Mihaela Lumei, ginecolog rezident precizeaza ca aceste "contractii ajuta la reducerea marimii uterului". Le poti simti in primele zile dupa nastere si au rolul de a preveni sangerarile excesive, strangand vasele de sange din uter. Contacteaza-ti medicul daca experimentezi febra sau daca abdomenul tau a devenit foarte sensibil la atingere. Aceste simptome pot indica o infectie uterina.


Dificultati la urinare

Umflarea sau ranirea tesuturilor care inconjoara vezica si uretra poate provoca dificultati la urinare. Aceste probleme, de obicei, dispar de la sine.
Mergi la medic daca:
  • ai dureri in timpul urinarii;
  • simti ca vezica ta nu se goleste in totalitate;
  • simti nevoia de a urina foarte des.


Hemoroizi

Daca experimentezi dureri si simti umflaturi in jurul anusului, motivul ar putea fi hemoroizii. Medicul tau iti poate recomanda un tratament pentru a scapa de hemoroizi. Pentru a preveni constipatia, care contribuie la aparitia hemoroizilor, consuma cat mai multe produse bogate in fibre (fructe, legume, cereale) si multa apa.



Caderea parului

In timpul sarcinii, nivelul ridicat al hormonilor poate stopa caderea normala a parului. Dupa nastere, organismul incearca sa "scape" de parul in plus, producandu-se astfel o cadere excesiva a parului. Vestea buna este ca in mai putin de 6 luni, totul va reveni la normal. Intre timp, indicat este sa eviti pe cat posibil uscatorul de par, placa de indreptat, ondulatorul sau substantele care iti pot ataca firul de par.


Probleme ale pielii

Poti observa mici pete rosii pe fata. Acestea sunt cauzate de ruperea vaselor de sange din timpul nasterii. Petele vor disparea in aproximativ o saptamana.

Vergeturile nu vor disparea dupa nastere, dar isi pot schimba culoarea de la roz la alb. Chiar si linia neagra care ti-a aparut sub abdomen (linea nigra) isi va mai pierde din culoare.


Schimbari de dispozitie

Pe langa schimbarile fizice pe care orice proaspata mamica le sufera, nasterea poate declansa si o serie de emotii. Schimbarile bruste de dispozitie, iritabilitatea, melancolia si anxietatea fac parte dintre problemele frecvente cu care se confrunta mamicile.
Multe dintre mamici experimenteaza o forma usoara de depresie numita depresia postnatala. Incearca sa rezervi mai mult timp somnului. Odihna te va ajuta sa treci peste aceste stari.    


Control ginecologic

"Dupa aproximativ 6 saptamani de la nastere, este indicat sa se faca un control ginecologic," recomanda dr. Lumei. Pe perioada controlului, medicul va verifica daca vaginul, cervixul si uterul se vindeca normal. Iti va controla si sanii, greutatea si presiunea sanguina.

Acest control poate reprezenta o buna ocazie de a discuta despre problemele care te nelinistesc.