Remedii naturiste pentru candidoza vaginala

Candidoza este o afectiune care apare din cauza unei ciuperci microscopice numita Candida Albicans. Este una dintre cele mai frecvente infectii genitale la femei si destul de rar intalnita la barbati. Care sunt riscurile si cum poate fi prevenita si tratata?

Candida albicans este o parte din flora intestinala, controlata de microorganismele cu rol de protectie (Lactobacilus) si de sistemul imunitar. Ea traieste in gat, gura, tractul intestinal, vagin, dar in cantitati mici.

Cand microorganismele de protectie sunt distruse de actiunea antibioticelor sau cand sistemul imunitar este slabit, ciuperca este scapata de sub control si cauzeaza infectia numita candidoza.  


Factori de risc

  • folosirea contraceptivelor orale;
  • folosirea steroizilor;
  • folosirea medicamentelor pentru ulcer;
  • antibioticele administrate frecvent;
  • un regim alimentar bogat in zaharuri;
  • sarcina;
  • diabetul.


Simptomele candidozei vaginale

  • stari de oboseala;
  • lipsa de concentrare;
  • dureri stomacale;
  • dureri sau inflamatii articulare;
  • dureri musculare;
  • constipatie, diaree, balonare, gaze;
  • usturimi si mancarimi vaginale;
  • disfunctie erectila;
  • pierderea apetitului sexual;
  • endometrioza sau infertilitate;
  • ciclul menstrual neregulat, insotit de crampe;
  • atacuri de panica;
  • maini si picioare reci;
  • scurgere alba, branzoasa si abundenta;
  • usturime la urinare;
  • urinari frecvente;
  • arsuri in timpul contactului sexual.


Remedii naturiste cu suplimente


Expertii recomanda o combinare eficienta intre dieta si administrarea de suplimente, pentru a evita inrautatirea situatiei. Starea ta se va imbunatati in aproximativ 2-4 saptamani.


Acidophillus

Este considerat cel mai bun remediu pentru candida, deoarece o controleaza refacand aciditatea tractului intestinal, impiedica dezvoltarea ciupercii candida albicans si produce peroxid de hidrogen, care ucide ciuperca. De asemenea, mentine echilibrul florei intestinale, pastreaza integritatea tractului digestiv si asigura un proces normal de digestie.


Fibrele

Se amesteca o lingura de fibre solubile (care contin psyllium, seminte de in, pectina) cu 230 ml de apa. Se bea de doua ori pe zi, pe stomacul gol sau inainte de masa.


Capsule gelatinoase - uleiuri esentiale

Capsulele gelatinoase care contin ulei de oregano, de menta sau alte uleiuri volatile au rolul de a preveni dezvoltarea ciupercii candida albicans.
Se administreaza cateva luni, iar doza standard recomandata este de 2 capsule luate de doua ori pe zi (cu apa) intre mesele principale.

Atentie! Uleiurile volatile pure pot fi foarte toxice in aceasta cantitate. Capsulele nu trebuie desfacute in gura, inainte de a fi inghitite.


Capsule cu extract de usturoi

Aceste capsule sunt adesea administrate in combinatie cu uleiurile volatile. Se ia cate o capsule de doua ori pe zi impreuna cu cele care contin uleiuri volatile.


Un regim alimentar adecvat previne candidoza!

Dieta este de multe ori o parte importanta in procesul de "curatare" a candidei. Durata acestui proces depinde de severitatea simptomelor, de perioada de manifestare a acestora si de starea de sanatatea ta, in general. Unele persoane observa o imbunatatire in primele 2-4 saptamani dupa inceperea regimului alimentar, in timp ce altele au nevoie de luni.
De indata ce simptomele au disparut, alimentele din lista "interzise" pot fi adaugate gradual in alimentatia ta.


Alimente interzise cand ai candidoza


  • zaharurile rafinate;
  • fructele - contin zaharuri naturale care stimuleaza dezvoltarea infectiei. Nu consuma fructe conservate, congelate si uscate. Nu consuma portocale si suc de portocale. Nu consuma pepene, in special cantalup.
  • drojdia si produsele care contin drojdie;
  • alimentele cu gluten: grau, orz, secara, paste;
  • otetul si produsele care contin otet: maioneza, ketchup, sosurile din comert, mustar, sos de soia, muraturi, masline verzi;
  • ciupercile;
  • alunele, untul de arahide si fisticul;
  • alcoolul;
  • cafeaua, ceaiul negru, cidru;
  • branza cu mucegai si procesata;
  • produsele din carne procesata, afumata, sarata: somon afumat, hering (in saramura), carnati, sunca, crenvursti, pastrama, salam, etc;
  • produsele conservate, imbuteliate, impachetate, semi-preparate care contin drojdie, zaharuri rafinate, conservanti si coloranti.


Alimente care trebuie consumate cu limita

  • produsele lactate;
  • carbohidratii: limiteaza-te la 20-60 g/zi.

Specialistii recomanda evitarea fumatului si a alcoolului, deoarece ambele iti pun in primejdie sistemul imunitar.