Endometrioza, o afectiune ignorata

Starea de oboseala, durerile abdominale si menstruatia dureroasa sunt simptome ignorate adesea de medici sau chiar de femei. Asa se face ca ele ajung la spital tarziu, iar diagnosticul...

Starea de oboseala, durerile abdominale si menstruatia dureroasa sunt simptome ignorate adesea de medici sau chiar de femei. Asa se face ca ele ajung la spital tarziu, iar diagnosticul de endometrioza este dat si mai tarziu. Aceasta maladie este cauzata de tumori benigne care se dezvolta in tesuturile uterului. Aproape trei femei din zece au probleme, fiind afectate de endometrioza.

Ce se intampla


Uterul poate fi imaginat ca o sticla rasturnata, colul uterin aflandu-se la baza acesteia. Uterul are doi pereti: cel exterior, muscular, si cel interior, numit endometru, care variaza in functie de perioada ciclului menstrual. La inceput el este fin, ingrosandu-se pe parcursul lunii pentru a deveni cuibul eventualului embrion.

La femeile care sufera de endometrioza, fragmente din tesutul intern al cavitatii uterului, deci ale endometrului, migreaza si se dezvolta in alta parte a interiorului abdomenului.
Ele se cuibaresc in locuri in care nu ar trebui sa se afle, cum ar fi colul uterin, trompele, ligamentele, ovarele sau chiar in vagin. Uneori, aceste fragmente de endometru se pot afla si pe organe nongenitale: vezica, rect, apendice sau colon.

Aceste fragmente functioneaza si in restul organismului in acelasi mod ca atunci cand se afla in uter. Ei evolueaza sub efectul hormonilor provenit de la ovare, urmarind stadiile ciclului si ingrosandu-se pe parcursul acestuia. La sfarsitul perioadei de menstruatie, sangereaza. Aceasta nu ar fi o problema daca sangele tesuturilor migratoare ar putea fi evacuate in timpul menstruatiei. Acest lucru nu este insa posibil, si sangele ramas in organism formeaza pungi, leziuni sau chisturi, mai mult sau mai putin dureroase, in functie de localizare.

Stadiile bolii


Doctorii au identificat patru stadii ale endometriozei:

1. Nu exista decat trei sau patru leziuni, ele putand fi distruse prin coelioscopie si neimplicand probleme de fertilitate.
2. Leziunile se afla mai ales la nivelul ovarelor, provocand chisturi dureroase.
3. Leziunile sunt voluminoase si pot afecta fertilitatea.
4. Intregul bazin poate fi blocat. In acest caz este dificila operatia, ea putand deveni chiar periculoasa.

Ce simti


Desi uneori boala nu se manifesta prin niciun simptom, in cele mai multe cazuri apar:

  •  menstruatie abundenta si dureroasa, mai ales in cea de-a treia zi a ciclului;
  •  ciclu neregulat;
  •  dureri la nivelul abdomenului, pelvisului dar si in zona lombara;
  •  durere in timpul actului sexual;
  •  oboseala si epuizare mai ales in timpul menstruatiei;
  •  dureri la urinare;
  •  senzatie de balonare in timpul ciclului.

Ce poti face


Daca prezinti simptomele de mai sus, iar ele se repeta, mergi urgent la medicul tau ginecolog. La unele femei, afectiunea poate fi depistata in urma unui simplu examen ginecologic, in timp ce la altele este nevoie de o ecografie pelviana.

Medicamentele administrate au rolul de a atrofia endometrul migrat.
Ele provoaca astfel un fel de menopauza artificala si pasagera. In anumite cazuri au loc interventii chirurgicale care se fac sub anestezie generala. Leziunile sunt distruse prin electro-coagulare sub laser. Chisturile de la nivelul ovarelor sunt eliminate.