Afla mai multe despre bolile cu transmitere sexuala

Sexul este o parte esentiala a vietii celor mai multi dintre noi. Dar, pe langa placere, sexul implica si riscuri de care suntem mai mult sau mai putin constienti...

Sexul este o parte esentiala a vietii celor mai multi dintre noi. Dar, pe langa placere, sexul implica si riscuri de care suntem mai mult sau mai putin constienti. In afara sarcinilor nedorite, cele mai neplacute urmari ale unui act sexual neprotejat sunt bolile cu transmitere sexuala (BTS), dintre care cele mai cunoscute sunt: chlamidia, herpesul genital, gonoreea, hepatita B sau C, SIDA, infectia HPV (negi genitali), sifilisul si trichomoniaza.

Care sunt modalitatile de transmitere a unei BTS?


Dupa cum sugereaza si numele, modalitatea principala de infectare cu aceste boli este actul sexual normal neprotejat, dar pot fi transmise si prin alte tipuri de sex. Alte modalitati de transmitere sunt folosirea instrumentelor medicale nesterilizate, transfuziile de sange sau produse biologice infectate, instrumentarul nesterilizat folosit la manichiura sau pedichiura, transmiterea de la mama la fat.
Atat barbatii, cat si femeile sunt expusi acelorasi riscuri, dar simptomele sunt mai suparatoare, in general, la femei. De mentionat este faptul ca aceste boli nu dau imunitate!

Care sunt persoanele cu risc mare de BTS?


  • Contactul sexual neprotejat de orice fel (normal, oral sau anal), cu exceptia unei relatii stabile de lunga durata cu un singur partener.
  • Parteneri sexuali multipli
  • Un partener sexual cu risc crescut (care are sau a avut multipli parteneri sau alti factori de risc)
  • Un parteneri sexual care consuma sau a consumat droguri injectabile

Care sunt semnele si simptomele unei BTS?


Nu este obligatoriu ca o BTS contactata sa aiba simptome (dar acest lucru nu inseamna ca tu nu poti transmite la randul tau infectia) sau poate avea simptome nespecifice care pot mima alte boli netransmisibile sexual: lipsa poftei de mancare, slabiciune fizica, diaree, febra, frisoane, varsaturi. Alteori, simptomele apar la nivelul zonei genitale.


Chlamidia, gonoreea (blenoragia) si trichomoniaza
au simptome asemanatoare. Semnale de alarma la femei sunt reprezentate de o scurgere vaginala anormala, cu miros si culoare schimbate, insotita de mancarime si inflamatie a zonei genitale, sangerari intre menstruatii, dureri in timpul actului sexual si usturimi la urinare. Acestea din urma pot fi prezente si la barbati, care pot asocia si scurgeri la nivelul uretrei.