A inceput vaccinarea fetitelor. Tu ce parere ai?

Campania de vaccinare a fetitelor de clasa a IV-a impotriva cancerului de col uterin a inceput luni, 24 noiembrie si este privita cu suspiciune de multi dintre parinti care refuza vaccinarea pentru ca nu sunt suficient de bine informati.

Ministrul Sanatatii a declarat ca vaccinarea include administrarea a trei doze de vaccin (Silgard sau Gardasil cum este cunoscut in SUA si Cervarix) in decurs de 6 luni: prima doza in perioada 24 - inceputul lunii decembrie 2008; a doua doza in cursul lunii ianuarie 2009, in functie de data la care a fost vaccinat copilul si a treia doza la interval de 6 luni de la prima vaccinare (in luna mai 2009).

De asemenea, Eugen Nicolaescu a subliniat faptul ca parintii trebuie informati despre acest program, fiind elaborat si un pliant informativ. Apoi, parintii care sunt de acord cu vaccinul vor semna un proces-verbal, iar cei care nu accepta vaccinul trebuie sa completeze un formular de refuz, fara alte consecinte decat acelea ca parintele este singurul raspunzator de ce se va intampla in viitor din perspectiva HPV cu copilul sau.


Pliantul elaborat de MSP "Protejeaza-ti fiica!"

Pliantul este elaborat de Ministerul Sanatatii Publice si fiecare parinte il primeste la sedinta scolara. Pe langa informatiile despre cauzele si modalitatea de transmitere a virusului, lipsesc cifrele statistice si datele rezultate din cercetarile stiintifice efectuate pana in prezent cu privire la siguranta acestui vaccin.

Doua dintre subiectele prezentate in pliant se refera la eficienta si siguranta vaccinarii, iar raspunsurile informative oferite de Ministerul Sanatatii sunt: "este cea mai eficienta" si respectiv "(...) vaccinul impotriva cancerului de col uterin are un profil de siguranta foarte bun".

Conform datelor furnizate de Grupul Judicial Watch din SUA, vaccinul Gardasil este inca in faza de testare pana la 30 septembrie 2009, insa el este deja administrat pe mii de fetite si femei.

Vaccinul Gardasil este autorizat de 2 ani de catre FDA. Prin urmare "nu exista o proba a timpului", dupa cum atrage atentia si Prof. dr. Pavel Chirila, medic primar boli interne in cadrul conferintei organizate de A.S.C.O.R. la Iasi pe 17 noiembrie a.c. "Este incorecta modalitatea prin care se lanseaza acest vaccin. Nu poti sa spui in gura mare ca acest Gardasil previne cancerul de col uterin, dar poti sa spui ca previne infectia cu HPV tipul 16 si 18 pentru care este facut vaccinul. Insa nu poti sa spui ca previne cancerul, pentru ca daca ne uitam la statistica referitoare la cancerul de col uterin, toate tratatele de oncologie spun ca varsta predilecta a cancerului de col este intre 35 si 55 de ani.
Ori nu ai cum sa afirmi ca ai vaccinat ieri o fetita de 9 ani si ai prevenit cancerul pe care ea probabil ca-l va face peste 40 de ani
", mai adauga specialistul.


Despre efectele adverse ale vaccinului

Doua rapoarte din luna iunie 2008 ne arata statisticile pana in acel moment cu privire la efectele adverse ale vaccinului Gardasil.

Raport al VAERS din 10 iunie 2008 (Vaccine Adverse Event Reporting System - sistemul de raportare a efectelor negative ale vaccinurilor de pe langa FDA, SUA):

  • 25 de decese;
  • 8864 de reactii adverse, dintre care 7925 usoare si 914 grave non-fatale.

Statisticile oferite de Judicial Watch SUA pe 30 iunie 2008:

  • 21 de decese;
  • 9.749 de reactii adverse, dintre care 78 cazuri de negi genitali si 10 avorturi spontane.


Cum comenteaza specialistii nostri?

Prof. dr. Radu Vladareanu, seful Clinicii de Obstetrica-Ginecologie din cadrul Spitalului Universitar de Urgenta „Elias” din Bucuresti: "Nu exista riscuri. Ca si in cazul altor injectii, poate aparea roseata sau durere la locul injectiei, care dispar in 24 de ore".


Dr. Mircea Dediu, medic primar oncologie, seful sectiei de oncologie de la Institutul Oncologic Fundeni din Bucuresti. "Este un vaccin bun pe care il recomand. Nu exista nicio evidenta care sa arate ca ar exista riscuri".

Conf. dr. Cornel-Petre Bratila, medic primar chirurgie generala si obstetrica-ginecologie este de parere ca singurele riscuri existente sunt cele prezentate in prospectul vaccinului. Cat despre cazurile de deces inregistrate in SUA, acesta declara ca "sunt cazuri izolate si nu exista dovezi ca vaccinarea reprezinta motivul principal de deces. Pacientele respective au prezentat si alte probleme de sanatate."

Medicii de familie sustin campania de vaccinare a fetitelor

Asociatia Medicilor de Familie din Capitala a anuntat ca vaccinul de prevenire a cancerului de col uterin nu prezinta niciun pericol pentru fetitele care vor fi vaccinate si informeaza parintii despre importanta vaccinarii. De asemenea, se atrage atentia ca vaccinurile se folosesc deja in Romania si ca peste 10.000 de fetite si femei au efectuat acest vaccin pe care l-au achizitionat contra cost.
Ca urmare, specialistii sustin ca pana in prezent nu a fost raportat niciun incident, in afara unor semne locale minore.


Articole utile:
Vaccinul anticancer: bun sau rau pentru fetita ta?
Vaccinul nu are niciun efect secundar? Sigur?
Medicii de familie sustin campania de vaccinare a fetitelor
Vaccinul anti-HPV, Gardasil, poate fi de folos si barbatilor
Vaccinul anti-HPV nu este interzis in SUA

CNN report despre efectele adverse ale Gardasil