Sindromul de colon iritabil: cum amelioram simptomele?

Desi nu este o boala propriu-zisa, ci mai degraba o tulburare functionala, sindromul de colon iritabil afecteaza diferite portiuni ale tubului digestiv. Cauzele sunt inca necunoscute, iar diagnosticul este de multe ori greu de pus deoarece simptomele sindromului pot aparea si daca este vorba de alte tulburari digestive.
Desi nu este o boala propriu-zisa, ci mai degraba o tulburare functionala, sindromul de colon iritabil afecteaza diferite portiuni ale tubului digestiv. Cauzele sunt inca necunoscute, iar diagnosticul este de multe ori greu de pus deoarece simptomele sindromului pot aparea si daca este vorba de alte tulburari digestive.

Statisticile arata ca ca aproximativ o patrime dintre adulti sufera simptome de colon iritabil, insa un numar mic dintre acestia consulta un medic. Mai mult de 66% dintre cei diagnosticati cu sindromul de colon iritabil sunt femei.

Desi nu sunt cunoscute cauzele care provoaca acesta tulburare, specialistii sustin ca un rol important il joaca dieta, factorii psihologici, genetici, hormonali, insa si anumite afectiuni sau medicamente.


Cum recunosc sindromul de colon iritabil?


Desi simptomele pot fi diferite de la un pacient la altul, cele mai frecvente sunt: durerea si disconfortul abdominal, senzatia de balonare si modificarile in ritmul si consistenta scaunelor. Sindromul colonul iritabil provoaca un mare disconfort insa nu duce la leziuni ale intestinelor sau sangerari intestinale sau alte afectiuni grave.

Potrivit specialistilor, simptomele pot fi intensificate de factori precum: mese bogate; anumite medicamente; bauturi care contin cafeina; consumul de alimente precum ciocolata, produsele lactate si alcoolul; stresul.

 

Ce poti face pentru ameliorarea simptomelor?


Potrivit unei cercetari efectuate de departamentul de gastroenterologie de la Spitalul Addenbrooke in Cambridge, tratarea simptomelor cu ajutorul alimentatiei a dat rezultate in 65% din cazurile de sindrom de intestin iritabil, scrie DailyMail.

Iata cateva sfaturi care te pot ajuta sa reduci din simptomele acestei tulburari:

  • Mananca la ore regulate pentru ca sistemul digestiv sa lucreze mai bine;
  • Opteaza pentru mese reduse cantitativ dar mai dese. Mesele bogate pot provoca balonare sau diaree;
  • Nu te grabi cand mananci. Daca mananci in graba vei inghiti mai mult aer, fapt ce va produce balonare;
  • Mesteca bine alimentele pentru a permite enzimelor din saliva sa digere hrana si sa stimuleze sucurile gastrice;
  • Consuma cat mai multe lichide, in special apa. Apa este foarte importanta, mai ales daca ai diaree sau daca esti in perioada in care doresti sa consumi mai multe fibre. Trebuie evitata apa minerala deoarece te poate balona;
  • Evita alimentele grase;
  • Consuma probiotice. Bacteriile "bune" te vor ajuta sa controlezi simptome precum balonarea.


Ce alimente trebuie sa eviti?


Prof. Dr. Maria Mota, Medic primar specialitatea Diabet, Nutritie, Boli Metabolice si Medicina Interna iti recomanda sa eviti: dulciurile concentrate; prajelile; mezelurile; conservele de orice fel; prajelile, untura, seul, slanina, jumarile, orice grasime in exces; carnea grasa (porc, rata, gasca, oaie), fezandata, afumata; toate tipurile de carne cu tesut conjunctiv; pestele gras; branzeturile fermentate, grase, condimentate, branza topita, cascavalul; ouale in exces sau fierte tari si prajite; supele grase de carne, borsurile drese cu smantana, ciorbele grase, ciorbele de leguminoase; painea neagra, intermediara, piinea proaspata; arpacasul, graul ca atare; leguminoasele uscate; deserturile preparate cu cacao, ciocolata, multa grasime, aluaturi dospite, foarte proaspete; fainoasele nerafinate;  legumele si fructele bogate in celuloza dura (ridichiile, guliile, castravetii, varza, leguminoasele uscate, fructele necoapte, cu coaje si samburi, alunele, nucile); produsele de patiserie; ciocolata, cacao; alcoolul, cafeaua; rantasurile; sosurile cu ceapa prajita, grasime prajita; maionezele, condimentele iuti (piperul, hreanul, mustarul, boiaua, ardeiul iute, ceapa, usturoiul, chili); icrele; vanatul; molustele.